W jaki prosty sposób przemieścić kwadrat np obrys płytki na "Keep-Out-Layer"? Zawsze sobie z tym jakoś radziłem, ale chciałbym poznać prosty sposób chwycenia prostokąta i przesunięcie go w dowolne miejsce. Prostokąt utworzony jest z 4 linii i daje się ładnie skalować, ale właśnie "chwycenie" za któryś z boków powoduje skalowanie nawet przy zaznaczonych wszystkich czterech bokach. W jaki sposób to zablokować tak żeby nie zmieniał się rozmiar, a można było go "chwycić" i przestawić w inne miejsce(to się tyczy innych warstw jak również tworzenia footprintów) Można sobie poradzić np. w ten sposób, że umieścić w kwadracie jakiś napis lub element zaznaczyć go razem z kwadratem i przenieść, ale chodzi mi o jakieś bezpośrednie rozwiązanie.
Drugie moje pytanie to w jaki sposób najprościej i najszybciej ograniczyć pole projektowe (czarna przestrzeń z widocznym gridem) płytki do wymiarów ograniczonych prostokątem na Keep-Out_Layer.
Dziękuję
Drugie moje pytanie to w jaki sposób najprościej i najszybciej ograniczyć pole projektowe (czarna przestrzeń z widocznym gridem) płytki do wymiarów ograniczonych prostokątem na Keep-Out_Layer.
Dziękuję