Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Altium Designer 6] Przesuwanie kwadratu utworzonego z linii

Pajczi 22 Mar 2010 23:09 6013 6
Altium Designer Computer Controls
    Pajczi
    Level 14  
    W jaki prosty sposób przemieścić kwadrat np obrys płytki na "Keep-Out-Layer"? Zawsze sobie z tym jakoś radziłem, ale chciałbym poznać prosty sposób chwycenia prostokąta i przesunięcie go w dowolne miejsce. Prostokąt utworzony jest z 4 linii i daje się ładnie skalować, ale właśnie "chwycenie" za któryś z boków powoduje skalowanie nawet przy zaznaczonych wszystkich czterech bokach. W jaki sposób to zablokować tak żeby nie zmieniał się rozmiar, a można było go "chwycić" i przestawić w inne miejsce(to się tyczy innych warstw jak również tworzenia footprintów) Można sobie poradzić np. w ten sposób, że umieścić w kwadracie jakiś napis lub element zaznaczyć go razem z kwadratem i przenieść, ale chodzi mi o jakieś bezpośrednie rozwiązanie.

Drugie moje pytanie to w jaki sposób najprościej i najszybciej ograniczyć pole projektowe (czarna przestrzeń z widocznym gridem) płytki do wymiarów ograniczonych prostokątem na Keep-Out_Layer.
    Dziękuję
  • Altium Designer Computer Controls
    ZbeeGin
    Level 39  
    1. Najprościej zaznaczyć wszystkie elementy takiego elementu. Potem to wyciąć (Ctrl-X) ustalając też punkt referencyjny za pomocą kursora i wkleić ponownie w projekt (Ctrl-V). Pozwoli to na przesuwanie wyciętych elementów jako bloku z ustalonym wcześniej punktem referencyjnym.

2. Zaznaczyć elementy ramki. Potem wybrać Board Shape -> Define from selected objects.
  • Altium Designer Computer Controls
    kemot55
    Level 31  
    A próbowałeś zrobić "union" z tych czterech linii?
    Pajczi
    Level 14  
    Wielkie dzięki kolego ZbeeGin mam jeszcze jedno pytanie :

Mam np. obrys diody z zaznaczoną katodą i sam ten obrys (koło o odpowiednim kącie plus prosta) chciałbym obrócić o kąt 90 stopni - jak to najprościej zrobić (wydaje mi się że w jakiś sposób trzeba by było "zablokować" całość jako jeden element i nim obracać ale jak i czy ?)

Co do kreatora to nie korzystałem nigdy z niego.
    Zobaczę jak działa to union i napiszę.
    Dziękuję za pomoc
  • Helpful post
    ZbeeGin
    Level 39  
    blue_17 wrote:
    Witam a czy nie lepszym rozwiązaniem było by użycie kreatora do płytek PCB zawartego w Altiumie :?:

Nie.
    1. Na początku w amatorskim projektowaniu z reguły nie wiadomo, jak docelowa płytka będzie wyglądać. Obrys można sobie dorysować później - i lepiej jak będzie on na warstwie Mechanical 4 a nie na Keep Out Layer. Keep Out służy raczej do ograniczania działania wylewania polygonów lub dla autoroutera.
    2. Kreator jest drętwy i nie potrafiłby zrobić płytki z wcięciami czy zaokrągleniami. Czy inne fikuśne kształty. A tak rysujesz sobie obrys, zaznaczasz, definiujesz i voila.
    3. Przy zmianach wymiarów płytki, będziesz wszystko zaczynał od nowa, bo lepiej jest użyć drętwego kreatora? :cry:

Pajczi wrote:
    Mam np. obrys diody z zaznaczoną katodą i sam ten obrys (koło o odpowiednim kącie plus prosta) chciałbym obrócić o kąt 90 stopni - jak to najprościej zrobić

Zaznaczyć te elementy składowe, tak samo wyciąć i wkleić, ale przed postawieniem raz nacisnąć spację. Spacja obraca o 90 stopni - o ile sobie nie zmieniłeś domyślnego kąta obrotu w opcjach.

AD.2. To ja poproszę taką płytkę z kreatora. :D
    [Altium Designer 6] Przesuwanie kwadratu utworzonego z linii
  • Helpful post
    mysky
    Level 11  
    1. Żeby zaznaczyć keepout aktywuj warstwę keepout i kliknij S, Y.
    2. Zaznaczony keepout możesz przesunąć klikając M, S i wybierając dowolny punkt odniesienia.
    3. Żeby ograniczyć pole z gridem do wybranego wcześniej keepouta kliknij S, D, S.

Amen