Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C++] Przedstawienie zmiennej Char w system binarnym.

jankmich 23 Mar 2010 14:23 5607 10
  • #1 23 Mar 2010 14:23
    jankmich
    Poziom 8  

    chcialbym napisac program w C++ ktory zamienia slowa na postac binarna.
    udalo mi sie zamienic liczbe w systemie dziesietnym na ta postac.
    bylbym wdzieczny o pomoc w napisaniu tego programu.

    0 10
  • #3 23 Mar 2010 18:55
    jankmich
    Poziom 8  

    Nie wiem czy to zmienna WORD, ale próbowałem z CHAR;
    Word pewnie używa innej biblioteki, ale nie wiem właściwie jak się za to zabrać;
    chodzi mi o zwykłe słowo nawet niemające sensu. Może tak: ciąg liter na postać binarną.

    0
  • #5 23 Mar 2010 19:24
    jankmich
    Poziom 8  

    dokladnie tak

    Dodano po 5 [minuty]:

    z gory przykro mi ale slownika nie posiadam chya ze wbudowany jest w te forum:|

    0
  • #6 23 Mar 2010 19:44
    Dżyszla
    Poziom 42  

    To napisz funkcję, która zamienia liczbę 8-bitową (unsigned char) na binarną (modulo 2 i przesunięcie bitowe w prawo i tak 8 razy, zapisujesz od prawej).
    Następnie napisz pętlę, która będzie wyciągać znak po znaku i wartość w kodzie ASCII przekaże do funkcji.

    Dodano po 1 [minuty]:

    [C++] Przedstawienie zmiennej Char w system binarnym.

    Albo zainstaluj Firefoxa lub inną przeglądarkę z wbudowanym słownikiem.

    0
  • #7 23 Mar 2010 20:00
    jankmich
    Poziom 8  

    udalo sie

    Code:
    #include <stdio.h>
    
    #include <iostream>
    #include <conio.h>
    #include <string.h>
    #include <bitset>

    int main()
    {
        char a;
    lol:
        std::cin >> a;
       
    std::cout << std::bitset<CHAR_BIT>( a )
    << std::endl;
    goto lol;
    return 0;
    }



    i w dodatku udalo sie zamienic zwykly ciag liter:dzieki za pomoc a jak instaluje firefoksa czy jak on sie zwie wywala mi ze to wirus,rowniez uwazam za jest kiepski:

    dzieki za pomoc

    Proszę pamiętać o używaniu znaczników code. - arnoldziq

    0
  • #8 24 Mar 2010 11:22
    nsvinc
    Poziom 35  

    Jesli FIREFOX (tak, dokladnie tak to sie pisze) ci nie odpowiada, zainstaluj OPERE (opera w sensie program komputerowy...). Też ma wbudowany słownik, nie tylko polski....

    Żenada...

    0
  • #9 24 Mar 2010 12:59
    jankmich
    Poziom 8  

    dzieki za dobre rady ale regula nie jest ze kazdy musi pisac polskie ogonki.
    zreszta co to za rada firefox na opere

    smiechu warte

    0
  • #10 24 Mar 2010 13:06
    nsvinc
    Poziom 35  

    a co, Micro$oft Internet Explorer(tm) az tak bardzo wymiata?...:D

    0