Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane I phI 1.4e RN, problem z ogrzewaniem kabiny

gb66 23 Mar 2010 16:01 2420 8
    gb66
    Level 10  
    Witam,
    Niedawno kupiłem samochód jak w temacie, no i po ok. miesiącu w kabinie zrobiło się zimno. Ciepło promieniuje z nawiewów tylko wtedy, gdy dmuchawa jest wyłączona i nie jadę zbyt szybko (poniżej 50 km/h). Gdy przekręcę pokrętło temperatury całkiem w lewo robi się zimno, gdy przekręcę w prawo - czuć ciepło. Wystarczy jednak, że włączę dmuchawę lub przyspieszę, wówczas po kilkunastu sekundach powietrze staje się zimne.

Przeczytawszy parę tematów związanych z problemem, zmieniłem termostat. Niestety to nie pomogło więc zdecydowałem się na wymianę nagrzewnicy. Kupiłem zamiennik firmy Hart. To niestety też nic nie zmieniło. Cały układ jest też oczywiście odpowietrzony.

Z ciekawości postanowiłem przepłukać starą nagrzewnicę Valeo. Okazało się, że była całkiem drożna. Owszem wyleciało z niej trochę osadu, ale nie tamował on przepływu wody. Co więcej, przepłukiwałem ją ciepłą wodą z wodociągu i ciężko było ją utrzymać - na całej powierzchni była gorąca.

Co jeszcze mogło paść, że mam tak zimno w autku?

Sprawa jest dla mnie o tyle pilna, że niedawno urodził mi się syn i chcemy się wybrać na święta do babci. Niestety, jak będzie zimno w autku, to nigdzie nie pojedziemy :(

Pozdrawiam,
    Krzysiek
    mossa125125
    Level 13  
    Pytanko - masz może instalację lpg w aucie?
    gb66
    Level 10  
    Przepraszam, zapomniałem dodać. Nie mam instalacji gazowej.

Pozdrawiam,
    Krzysiek
    mossa125125
    Level 13  
    Wszystko wskazuje na to że masz niewyregulowaną linkę która otwiera dopływ zimnego powietrza i ciepłego powietrza do kabiny. Spróbuj zdjąć linkę z uchwytu od klapki i ręcznie ją posterować.
    gb66
    Level 10  
    Na razie spróbowałem tylko odpiąć linkę od panelu sterującego i bezpośrednio nią poruszać - bez efektu.
    Przeglądałem manual serwisowy i nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. Można dostać się do uchwytu klapki bez rozbierania całej deski rozdzielczej?
    Przede mną sobota więc trochę więcej czasu, żeby podłubać.
    Anonymous
    Anonymous  
    gb66
    Level 10  
    W sobotę odpiąłem cięgno sterowania klapką od dźwigienki klapki i zmieniałem jej położenie ręką - bez zmian.
    Wymacałem też węże i króćce nagrzewnicy (od wewnątrz) - są gorące.
    Jestem w niezłej kropce.
    chriskostrubiec
    Level 2  
    moze padl ci zawor otwierajacy obieg do nagrzewnicy
    gb66
    Level 10  
    chriskostrubiec wrote:
    moze padl ci zawor otwierajacy obieg do nagrzewnicy

W tym modelu nie ma czegoś takiego - nagrzewnica jest gorąca cały czas. Temperaturę nawiewu reguluje się uchylając klapkę.