Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Livebox i karta Atheros AR5007EG - nie wykrywa sieci bezprz.

23 Mar 2010 21:18 10969 10
  • Poziom 9  
    Temat napisałem już na innym forum, ale pozostaje nierozwiązany, więc piszę również u Was z nadzieją na szybką odpowiedź.

    Temat przewija się w sieci od kilku lat, ale po przejrzeniu dziesiątków forów nie znalazłem rozwiązania.
    Problem jest następujący. Od dłuższego czasu korzystam z Neostrady przez Liveboxa połączonego kablem ethernetowym do komputera stacjonarnego. Nie korzystam ze standardowego instalatora Neostrady, jest to zwykłe windowsowe połączenie lokalne. Do tego, korzystałem jeszcze z laptopa, na którym internet działał za pomocą dołączonego do Liveboxa modemu USB. Jednak ten modem zepsuł mi się kilka dni temu, więc postanowiłem skorzystać z karty wifi zamontowanej w laptopie. Jest to model Atheros AR5007EG. Na obu komputerach działają systemy WindowsXP SP3.

    Jestem w tym temacie laikiem więc próbuję wszystko krok po kroku jak w instrukcjach TP. Wszedłem na panel konfiguracyjny Liveboxa>Sieci bezprzewodowe>Edytuj listę filtrów MAC i dodałem adres MAC urządzenia z laptopa.
    Dalej wchodzę do połączeń sieciowych na laptopie, klikam na Połączenie sieci bezprzewodowej, wciskam przycisk REG na Liveboxie. Klikam "Odśwież listę sieci" i niestety mimo wielu prób cały czas wyświetla mi "Nie znaleziono żadnych sieci bezprzewodowych w zasięgu". Dodam, że karta Atheros ma wszystkie sterowniki, na wszelki wypadek wyłączyłem na komputerze stacjonarnym i laptopie Zaporę i Firewalle. I jeszcze jedno, w instrukcji Neostrady jest napisane, że po włączeniu "Połączenia sieci bezprzewodowej", a przed połączeniem z Liveboxem, w kolumnie stan powinno być napisane "Połączenie bezprzewodowe niedostępne", u nie jest napisane "Brak połączenia". Czy może mi ktoś powiedzieć co robię nie tak i jak odpalić tą sieć? Ja po dziesiątkach prób nie mam już żadnych pomysłów... Instrukcja neostrady jest tutaj: http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_k...nf_pol_wifi_wl_kart//obslug...l_wifi_wl_kart/
    Połączenia sieciowe wyglądają tak:
    Livebox i karta Atheros AR5007EG - nie wykrywa sieci bezprz.

    Wklej obrazek zgodnie z instrukcją https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html . Popraw temat - Regulamin pkt.11
    witux

    //Poprawione
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witaj,
    Masz jakieś inne sieci wlan w pobliżu? Jesli masz to czy je wyszukuje? Jesli nie, to wejdz w status na routerze, i zobacz czy wifi broadcast masz wlaczony? Zobacz tez czy nie masz ukrytej sieci wifi (hide ssid). Sprobuj tez wylaczyc wszelakie zabezpieczenia (bez hasla, szyfrowania, filter MAC tez na poczatek wylacz). Jesli masz jakies inne urzadzenie z wifi (telefon, inny pc) to sprobuj na nich wyszukac, jesli znajdzie to przyczyna jest Twoj laptop, jesli nie to szukaj w liveboxie)

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam

    Może masz wyłączoną sieciówke na laptopie?
    Poszukaj przycisku lub przełącznika na laptopie ze znaczkiem wifi.
    Lub włącza się ją poprzez kombinację klawiszy Fn + F2.
    Na klawiszach funkcyjnych masz zazwyczaj niebieskie obrazki.

    Widzę że w pasku masz ikonkę z Atherosa przekreśloną na czerwono kliknij na nią prawym guzikiem myszy i naciśnij "Enable Radio" jeszcze wyłącz konfigurowanie sieci przez windows. Właściwości połączenia sieci bezprzewodowej => sieci bezprzewodowe i odznacz ptaszka. Powinno zadziałać


    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    kubatek94 napisał:
    Witaj,
    Masz jakieś inne sieci wlan w pobliżu? Jesli masz to czy je wyszukuje? Jesli nie, to wejdz w status na routerze, i zobacz czy wifi broadcast masz wlaczony? Zobacz tez czy nie masz ukrytej sieci wifi (hide ssid). Sprobuj tez wylaczyc wszelakie zabezpieczenia (bez hasla, szyfrowania, filter MAC tez na poczatek wylacz). Jesli masz jakies inne urzadzenie z wifi (telefon, inny pc) to sprobuj na nich wyszukac, jesli znajdzie to przyczyna jest Twoj laptop, jesli nie to szukaj w liveboxie)

    Najbliższe sieci bezprzewodowe mam u sąsiadów, w domkach oddalonych o jakieś 20 metrów. Laptop nic nie wykrywa, nie wiem czy z powodu że coś nie tak z tą kartą sieciową czy to za duża odległość. Wifi broadcast jest włączony.

    Grucha1982 napisał:

    Może masz wyłączoną sieciówke na laptopie?
    Poszukaj przycisku lub przełącznika na laptopie ze znaczkiem wifi.
    Lub włącza się ją poprzez kombinację klawiszy Fn + F2.
    Na klawiszach funkcyjnych masz zazwyczaj niebieskie obrazki.

    Widzę że w pasku masz ikonkę z Atherosa przekreśloną na czerwono kliknij na nią prawym guzikiem myszy i naciśnij "Enable Radio" jeszcze wyłącz konfigurowanie sieci przez windows. Właściwości połączenia sieci bezprzewodowej => sieci bezprzewodowe i odznacz ptaszka. Powinno zadziałać


    Jak wchodzę w Managera, wyświetla mi się "Karta sieciowa 1394" oraz "Realtek RLT....", oba urządzenia są włączone. Klawisze funkcyjne mi nie działają, bo laptop miał fabrycznie Vistę, ale ponieważ nie dało się na niej pracować, zmieniłem na XP, a sterowników niestety nie udało mi się znaleźć.

    Ten Manager Atherosa nie wykrywa zupełnie nic, wszędzie pokazuje puste pola, więc opcja sygnału radiowego jest niedostępna... Naprawdę nie wiem gdzie leży problem, może macie jeszcze jakieś pomysły? Próbowałem restartu Liveboxa i zainstalowania na komputerze stacjonarnym sterowników od Neostrady, ale niczego to nie zmieniło...
  • Poziom 9  
    Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem sterowniki dla klawiszów funkcyjnych. Po wciśnięciu Fn+F8 wyświetla mi się taki komunikat: "Opcja komunikacji bezprzewodowej jest wyłączona. Włącz przełącznik komunikacji bezprzewodowej".
    Co z tym zrobić??

    Dodano po 28 [minuty]:

    Problem rozwiązany! A był tak głupi, że aż wstyd pisać. Jak trochę poszukałem o tym komunikacie, zobaczyłem, że pod spodem laptopa jest przełącznik WiFi On-Off. Chyba wiecie na czym był ustawiony :P
    Wcześniej korzystałem z Visty i łączyłem się z sieciami bezprzewodowymi, nawet nie wiedząc o istnieniu takiego przycisku, więc musiał się przypadkowo przestawić... Co prawda obszukałem wcześniej obudowę dookoła, ale nie przyszło mi do głowy, żeby szukać pod spodem laptopa. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie!
  • Poziom 17  
    Grucha1982 napisał:

    Cytat:
    Poszukaj przycisku lub przełącznika na laptopie ze znaczkiem wifi.


    A nie mówiłem :D
  • Poziom 11  
    Witam
    Jakiś czas temu przestał działać mi internet w LI 2727
    Zainstalowałem od nowa wszystkie sterowniki, ale dalej nic, później przeczyściłem programami antyspywarowymi i obecnie mam włączone wifi, ale nie wykrywa mi sieci bezprzewodowych, nie ma tego okienka w panelu sterowania, aby wybrać sieć.
    Próbowałem kilku sterowników od Atheros, ale dalej nic. Mam zainstalowany Launch Manager i mogę włączyć sieć Wi-Fi, tylko właśnie nie wykrywa źródła (nie ma ikonki na pasku zadań)
    Czy może być jakaś inna przyczyna poza kartą Atheros ? Czy może ona być uszkodzona ?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Co masz w menadżerze urządzeń?
  • Poziom 11  
    Mam wykrzyknik przy "Kontroler magistrali zarządzania systemem" oraz przy "Atheros AR5006X Wireless Network Adapter".
    Karta Realtek RTL8139 jest zainstalowana poprawnie.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Przede wszystkim zainstaluj sobie sterowniki do płyty głównej (chipset) potem poszukaj sterowników do karty sieciowej.