Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sprzet do kuchni, bosh, mastercook?

23 Mar 2010 23:07 10173 19
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Jestem nowym użytkownikiem tego forum i piszę ponieważ liczę na pomoc :)
    Jestem w trakcie kończenia remontu w moim mieszkaniu i muszę już zacząć wybierać sprzęt do kuchni bo inaczej będę miała tylko meble :/
    Bardzo proszę o podpowiedzi na jakich markach najlepiej się skupić i na co trzeba zwracać uwagę. Nie potrzebuję sprzętu nafaszerowanego mnóstwem funkcji, z których nie będę korzystać, mam ograniczony budżet więc szaleć nie mogę.
    Potrzebuję:
    - lodówkę wolno stojącą, wysokość od 177 cm do 185 cm, w kolorze srebrnym lub inox
    - piekarnik + płyta gazowa do zabudowy
    - zlew, chyba granitowy - lepiej się sprawują niż te z inoxu?
    - okap kuchenny, mam wolne miejsce na szer. 60 cm
    - mikrofalę - nie musi być do zabudowy
    - pralkę - i tu jest mały problem, moja łazienka nie jest duża więc pralka może mieć maksymalnie 45 cm głębokości - jakby miała mniej to bym się bardziej cieszyła :) wsad minimum na 5 kg.
    Bardzo proszę o opinie sprzętu, którego wy używacie.
    Z góry dziękuję!
  • Poziom 17  
    Najpierw ja bym kupił to na co mnie stać a później kazał monterom to zabudować.
  • Poziom 2  
    hmm...mało przydatna rada, przecież zawsze z każdej półki cenowej można wybrać coś fajnego - tak mi się przynajmniej wydaje :) może jakieś wskazówki na temat sprzętu który użytkujesz? mam około 7 tyś na cały sprzęt.
  • Poziom 17  
    Wybieraj sprzęt produkowany w Polsce :
    http://www.polar.com.pl/
    http://www.amica.com.pl/
    http://www.zelmer.pl/
    http://www.mastercook.pl/
    moim zdaniem nie odstaje o tzw. "marek zachodnich" które obecnie ze względu na tanią siłę roboczą są produkowane w europie wschodniej (to jeszcze ujdzie) albo co gorsza w chinach ;-)
    Ewentualna awaryjność ta sama a dostęp do części łatwiejszy i ich koszt mniejszy (wierszem piszę ;-).
    Fajna bateria zlewozmywakowa
    http://www.kfa.pl/oferta/baterie/zlewozmywakowe/stojace/cyrkon__/
    http://www.gerlach.com.pl/

    editor napisał:

    jeśli ma być produkowany w polsce to wymieniaj wszystkich po kolei, a nie marki polskie z pochodzenia. produkowany w polsce jest też bosch, siemens, electrolux itp.

    Zgadzam się i chętnie poznałbym listę konkretnych modeli produkowanych w Polsce właśnie po to by mieć świadomość że kupując np. boscha model x kupuję Polski produkt a kupując y chiński. Także np. LG i Della itp.
    editor napisał:

    europa wschodnia to także polska. dla przykładu poowiem ci, że polska fabryka boscha produkuje sprzęt mniej awaryjny, niż fabryka niemiecka. (tak wynikło z wewnętrznych badań boscha)
    I bardzo dobrze tylko trzeba o tym potencjalnych klientów informować a nie wciskać kit że jak kupią liebherr-a to na 100% przez 100 lat się nie zepsuje.

    editor napisał:
    ewentualna awaryjność danego egzemplarza jest zawsze nieznana. bajki o tanich naprawach to już się pojawiały tutaj nie raz. dodam, że w bajki nie wierzę.

    Tu ewentualnie się nie zgodzę części są łatwiej dostępne i tańsze co niestety nie znaczy tanie, a koszty napraw (robocizny) to faktycznie inna bajka ;-)
    Za podłączenie płyty ceramicznej chcieli 80 zł plus koszty dojazdu ;-( te sobie sam podłączyłem a pieczątkę załatwiłem za cztery piwa ;-)
  • Poziom 13  
    Koolo napisał:
    Wybieraj sprzęt produkowany w Polsce

    jeśli ma być produkowany w polsce to wymieniaj wszystkich po kolei, a nie marki polskie z pochodzenia. produkowany w polsce jest też bosch, siemens, electrolux itp.
    polar i mastercook to nie są już polskie marki - gwoli ścisłości.
    amica - wyprzedali fabryki pralek i lodówek samsungowi, słusznie zresztą, bo w tych segmentach robili kiepski sprzęt. mają się skupić na kuchniach i tutaj warto brać amikę pod uwagę.
    zelmer - nie mam zdania.

    Koolo napisał:
    moim zdaniem nie odstaje o tzw. "marek zachodnich" które obecnie ze względu na tanią siłę roboczą są produkowane w europie wschodniej (to jeszcze ujdzie) albo co gorsza w chinach ;-)

    europa wschodnia to także polska. dla przykładu poowiem ci, że polska fabryka boscha produkuje sprzęt mniej awaryjny, niż fabryka niemiecka. (tak wynikło z wewnętrznych badań boscha)
    w chinach to jak na razie robi się drobnicę. przzeważnie małe agd. większośc fabryk (nie licząc marek koreańskich) nadal umieszczona jest w europie. zapominasz o jednym. duży sprzęt trzeba z chin przywieźć, a to kosztuje i to sporo, a do tego zabiera dużo czasu. fabryki w europie może i są droższe, lecz dają producentowi możliwość szybkiej reakcji i dostarczenia produktu na rynek. to trochę zasada "każdy kij ma dwa końce".

    Koolo napisał:
    Ewentualna awaryjność ta sama a dostęp do części łatwiejszy i ich koszt mniejszy (wierszem piszę ;-).

    ewentualna awaryjność nigdy nie jest taka sama. ewentualna awaryjność danego egzemplarza jest zawsze nieznana. bajki o tanich naprawach to już się pojawiały tutaj nie raz. dodam, że w bajki nie wierzę.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    Ja zakupiłem sprzęt Bosch/Siemens , ja z Warszawy i często są takie akcje ,,Warszawa kupuje bez VAT-u'', to trochę nie tak ale jak się popoluje to różnica w cenie Amica/ZELMER a wymienione przeze mnie wyżej to 100-300zł na sztuce sprzętu to nie kombinowałem. Na razie nie mam uwag co do jakości, mam pralkę AEG/Elektrolux LAVAMAT ale dopiero od roku (kupiłem z ryską na boku więc nie będę się przyznawał co do ceny...), syn zakupił pralkę Bosch dwa miesiące temu więc trudno oceniać. PS. xMarSx , coś za bardzo profesjonalnie zachęcasz do kupna...
  • Poziom 11  
    A ja dodam tylko tyle: wystrzegajcie się płyt/kuchni gazowych mastercook, doczyszczenie palników, po ugotowaniu nawet durnych ziemniaków, to koszmar. Ta część palnika, bodajże aluminiowa, rozchodzi się mocno do zewnątrz przez co jest bardzo podatna na zabrudzenia i ciężka w czyszczeniu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 26  
    2mnemonic2 napisał:
    A ja dodam tylko tyle: wystrzegajcie się płyt/kuchni gazowych mastercook, doczyszczenie palników, po ugotowaniu nawet durnych ziemniaków, to koszmar. Ta część palnika, bodajże aluminiowa, rozchodzi się mocno do zewnątrz przez co jest bardzo podatna na zabrudzenia i ciężka w czyszczeniu.


    Mam takie samo doświadczenie w przypadku obecnych kuchni mastercooka. Porażka totalna jeśli chodzi o tę firmę. To już nie to samo co dawniejsze mastercooki. Robią badziewie do tego stopnia, że palniki w nowej kuchni po miesiącu użytkowania są całe poplamione jakby rdzą, doczyścić tego nie można w żaden sposób, a serwis w odpowiedzi na ten problem stwierdza że ten typ palników tak ma, że są one wykonane z gorszej jakości materiałów - często są to zanieczyszczone stopy metali pochodzące z odzysku i jak komuś one nie pasują to niech sobie kupi takie które nie będą korodować. Jeśli firma ma w ten sposób postępować ze swoimi klientami, to ja z góry dziękuję za ich produkty i stanowczo mówię: Nigdy więcej produktów Mastercooka!!!
  • Poziom 36  
    Piekarnik i płytę mam Boscha, w płycie dziś, po 1,5 roku , odkleiła się nakładka inox na pokrętle gazu, kropelka kleju załatwiła sprawę, nic się nie zamula/wypala na palnikach, napisy na inoxie nie ścierają się, wizualnie i technicznie jak nowa. Do kuchni w piwnicy kupiłem płytę gazową Candy, bardzo tania i wystarcza ale jakościowo mocno odstaje.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    xMarSx napisał:
    No dobra ,to raczej padnie na Boscha. Którego Boscha lepiej wybrać ? produkowanego w Polsce czy Niemczech? one są oznaczone jakimiś cyframi gdzie który jest produkowany,czy jest napisane na tylnej tabliczce? Są jakieś modele na które trzeba szczególnie uważać?

    piekarniki i plyty boscha jak rozumiem. sprzęt kuchenny dostępny na naszym rynku jest w większości (te średnie modele raczej wszystkie) robione w hiszpanii. bosch zawsze podaje na tabliczkach znamionowych kraj pochodzenia sprzętu. nawet na kontrowersyjnej już serii pralek wlm piszą wołami "made in china". z electroluxem jest większy problem, bo migają się napisem "made in ecc", a tylko na sprzęcie z najwyższej swojej półki, dostepnym w studiach kuchennych tylko piszą "made in swiss".
  • Poziom 2  
    Koolo napisał:
    Wybieraj sprzęt produkowany w Polsce :
    http://www.polar.com.pl/
    http://www.amica.com.pl/
    http://www.zelmer.pl/
    http://www.mastercook.pl/
    moim zdaniem nie odstaje o tzw. "marek zachodnich" które obecnie ze względu na tanią siłę roboczą są produkowane w europie wschodniej (to jeszcze ujdzie) albo co gorsza w chinach ;-)
    Ewentualna awaryjność ta sama a dostęp do części łatwiejszy i ich koszt mniejszy (wierszem piszę ;-).
    Fajna bateria zlewozmywakowa
    http://www.kfa.pl/oferta/baterie/zlewozmywakowe/stojace/cyrkon__/
    http://www.gerlach.com.pl/

    editor napisał:

    jeśli ma być produkowany w polsce to wymieniaj wszystkich po kolei, a nie marki polskie z pochodzenia. produkowany w polsce jest też bosch, siemens, electrolux itp.

    Zgadzam się i chętnie poznałbym listę konkretnych modeli produkowanych w Polsce właśnie po to by mieć świadomość że kupując np. boscha model x kupuję Polski produkt a kupując y chiński. Także np. LG i Della itp.
    editor napisał:

    europa wschodnia to także polska. dla przykładu poowiem ci, że polska fabryka boscha produkuje sprzęt mniej awaryjny, niż fabryka niemiecka. (tak wynikło z wewnętrznych badań boscha)
    I bardzo dobrze tylko trzeba o tym potencjalnych klientów informować a nie wciskać kit że jak kupią liebherr-a to na 100% przez 100 lat się nie zepsuje.

    editor napisał:
    ewentualna awaryjność danego egzemplarza jest zawsze nieznana. bajki o tanich naprawach to już się pojawiały tutaj nie raz. dodam, że w bajki nie wierzę.

    Tu ewentualnie się nie zgodzę części są łatwiej dostępne i tańsze co niestety nie znaczy tanie, a koszty napraw (robocizny) to faktycznie inna bajka ;-)
    Za podłączenie płyty ceramicznej chcieli 80 zł plus koszty dojazdu ;-( te sobie sam podłączyłem a pieczątkę załatwiłem za cztery piwa ;-)


    Witam!
    Dziękuję za podesłane linki, przejrzałam sobie je i wybrałam kilka modeli,
    pralka http://www.ceneo.pl/2374347s, zależy mi aby była w kolorze srebrnym
    piekarnik http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/do_zabudowy/piekarniki/art481,piekarnik-zme-8062-ee.html
    płyta gazowa 2MID-4GLS A
    proszę o opinie użytkowników.
    potrzebuję jeszcze okapu, może ktoś z was ma coś fajnego i chce się podzielić opinią na jego temat?:D
  • Poziom 17  
    Okap to np. http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1013&mcp_id=1484 oczywiście z odprowadzeniem do kanału wentylacyjnego
    (spotkałem się z fachowcem robiącym meble kuchenne który twierdził że jak są filtry to nie musi być odprowadzenia i chciał zamontować to w szczelną szafkę i podobno nie jeden już taki okap zamontował a jakie zrobił gały jak go zapytałem gdzie powietrze będzie wydmuchiwane ;- ). Filtry dostępne a jakościowo nie odbiega od znacznie droższych wynalazków, głośność w pewnym stopniu zależy od dokładności montażu choć na pierwszym biegu jest do wytrzymania ;-)
  • Poziom 13  
    nie wiem co masz na myśli pisząc "szczelną szafkę", ale ten okap przy zastosowaniu filtrów węglowych nie potrzebuje ujścia do kanału wentylacyjnego. przeczytaj uważnie ostatni punkt opisujący produkt. ale może nie o to ci chodzi i sednem jest ta "szczelna szafka".
  • Poziom 2  
    też jestem ciekawa tej szczelnej szafki, trochę poczytałam o okapach i z tego co się zdążyłam zorientować to wynika że mogę być tylko dwa rodzaje pracy okapu: na filtrze lub rurą do komina, więc jeśli będzie w szczelnej szafce i nie na filtrze to owszem powietrze będzie pozbawione tłuszczu ale np. zapachu smażonej ryby na pewno nie... wyjaśnij o co chodzi z szczelną szafką?
  • Poziom 17  
    Szafka musi mieć dziurę na wylot str.4 rys C instrukcji
    bo gdzie będzie wydmuchiwane "przefiltrowane" powietrze ?
    http://www.mastercook.pl/work/product/docs/8vpyzu.pdf
    Rzeczywiście w instrukcji nie jest to sprecyzowane ale chyba logiczne choć pewnie wiele osób ma zmontowane bez dziury i narzeka jakie to badziewie te wysuwane okapy ?
  • Poziom 13  
    A ja od 1,5 roku mam kuchenkę wolnostojącą Mastercooka (jakiś model z serii Dynamic, inox) i jestem zadowolony. Funkcjonalne toto, nie przekombinowane, dosyć przemyślane, nie straszy, obsługa programatora nie wymaga trzech fakultetów i cierpliwości świętego, zabezpieczenie przeciwwypływowe nie przeszkadza w użytkowaniu (w odróżnieniu od tego, co miewa Amica). Z małych rzeczy, które cieszą jest np. to, że jak wykipi z jednego garnka, to nie musi porozlewać się po całej kuchence, bo blacha ma "wały przeciwpowodziowe" pomiędzy palnikami. Z syfem na szybie piekarnika też nie ma problemu. Potwierdzam natomiast, że palniki (konkretnie ten aluminiowy, rozszerzający się element) się brudzą, jest za to jest mniej tego lepko-tłustego paskudztwa pod nimi - coś za coś. Z czystym sumieniem mógłbym przyczepić się natomiast do materiału, z którego wykonane są "przykrywki" palników - szybko koroduje. W kilkuletniej kuchence płaty rdzy od nich odłupywałem, czyli co najmniej od kilku lat robią je z tego badziewia. Może ktoś policzył, że wystarczy(dwa lata po "konserwacji" nadal działają), ale jednak wrażenie tandety pozostaje. Ciekawe, czy daje się to kupić osobno w rozsądnej cenie?
  • Poziom 20  
    2mnemonic2 napisał:
    A ja dodam tylko tyle: wystrzegajcie się płyt/kuchni gazowych mastercook, doczyszczenie palników, po ugotowaniu nawet durnych ziemniaków, to koszmar. Ta część palnika, bodajże aluminiowa, rozchodzi się mocno do zewnątrz przez co jest bardzo podatna na zabrudzenia i ciężka w czyszczeniu.

    Gdybys troche poczytał to byś wiedział, że ten problem został juz dawno usunięty. Nowe palniki już tego problemu nie mają. Kup sobie w serwisie za kilka złotych te nowe i po kłopocie.