Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIR-300 problem z konfiguracją w sieci Multimedia

guzik121 24 Mar 2010 16:26 2758 5
  • #1
    guzik121
    Level 9  
    Witam. Od ponad roku mam router DIR300 i do wczoraj działał idealnie. Wczoraj jakiś "diabeł" mnie podkusił i zaktualizowałem oprogramowanie do wersji 1.05.
    Od tego momentu sieć wewnętrzna działa i według wskazań rotera jest on zalogowany do sieci Multimedii, a na kompach ( 2x lan i 1 x wifi) internetu nie ma :(
    Chciałem podkreślić że jak go konfigurowałem za pierwszym razem to wszystko udało się bez żadnych udziwnień i kombinacji. Wpisałem tylko MAC modemu kablowego a reszta się automatycznie skonfigurowało i wszystko działało.
    Czy może mi ktoś napisać jakie ma ustawienia albo gdzie robie błąd??
    Z góry dziękuje
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po konfiguracji D-LINK'a restartowałeś urządzenia ? Jeśli chodzi o MAC jak już to powinieneś wpisać swojej karty sieciowej. Ale wydaje mi się że nie musisz wpisywać MAC'a do routera. Bo o ile filtracja działa to przed modemem.
  • #3
    guzik121
    Level 9  
    Oczywiście router resetował.
    Co do MAC to jeżeli w zakładce "Internet Setup" nie podam MAC modemu kablowego to router nie loguje sie do sieci Multimedii.
    Co do MAC komputerów podłączonych do routera to nigdy nie wpisywałem.
    Jednak wskazówki przetestowałem i nie pomogły.
  • #4
    Arex16
    Level 12  
    Hmmm... co do MAC to dziwna sprawa , bo ja już od trzech lat korzystam z usług Multimedii i około dwa lata temu zastąpiłem modem ST330 , routerem TP-LInk W8910G z allegro , który posiadał własny MAC. I wszystko działa do dziś bez potrzeby klonowania Mac modemu , który dostałem z pierwszą umową.
    Dziś posiadam router Pentagram P 6341. Jak chcesz to przeglądnij sobie moje ustawienia , które zamieściłem w tym poście:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1612774.html

    Aha i ten problem który tam opisuje rozwiązał się sam :) .
  • #5
    guzik121
    Level 9  
    Dziekuje za informacje i wskazówki.

    Problem się rozwiązał i był trywialny ;) ... uszkodzony modem... juz jedzie do serwisu.

    Po przeprowadzonym dochodzeniu okazało się że kolgi, koleżanka ma kolege który ma taki modem. Pożyczyłem od niego i skonfigurowanie trwało 3 klikniecia i wszystko działało.
    Po tym odbyłem rozmowę z Pomocą Techniczną D-Link i okazało się że problem jest znany i poproszono mnie o przysłanie modemu tzn. z całą procedurą reklamacyjną.


    J
  • #6
    piterus99
    Level 43  
    Tak tylko napomknę dla kolegi Arex16, że multimedia oferuje 2 usługi - internet po telewizji kablowej i internet po linii telefonicznej. Kolega guzik ma ten pierwszy typ - wynika to zarówno z tego co pisze(modem kablowy) i zarówno z posiadanego modelu routera - DIR-300.