Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

laptop HP prawdopod.Compaq nx7400

25 Mar 2010 11:40 3519 16
  • Poziom 9  
    Mam problem z laptopem HP
    Po normalnej eksploatacji został odłożony na półkę.
    zasilacz od niego był używany do innego kompa i się spalił.
    Po zakupie nowego zasilacza próbowałem odpalić HP z nowego zasilacza.
    Efekt zero.
    Bateria padła totalnie na wyjściu ma ok 1.5VNapięcie z zasilacza do kompa dochodzi.
    czy laptop można odalić na samym tylko zasilaczu.
    Napięcie na gnieździe ładowania bateri jest szczątkowe.ok 2.7 V
    Czy jest to możliwe aby bez baterii laptop się nie odpalał,bo może ten typ tak ma.
    czy należy szukać usterki w układzie zasilania .
    Podaję typ laptopa HP series HSTNN-104C nie jestem pewien czy to jest właściwy typ .
    Podaję również napis z innej nalepki
    Compaq nx7400 .
    Sorry jestem początkujący w tej branży i rozumiem,że może wywołać to uśmiech u niektórych.
    Jeśli ktoś może i zechciałby mi pomóc proszę o kontakt na czarek57(malpa)wp.pl
  • Poziom 17  
    Kazdy laptop dziala bez baterii. Jakie masz napiecie na gniezdzie zasilania po podlaczeniu zasilacza ?
  • Poziom 9  
    na gnieżdzie zasilacza mam napięcie 18V dochodzi do bezpiecznika na płycie
    i do dlawika oba elementy sprawne
    na gnieżdzie ładowania baterii napięcie rzędu 2.7 V
  • Poziom 17  
    szukaj na poczatek spalonego LM393 niedaleko gniazda zasilania
  • Poziom 9  
    Dzięki za to, ale mam nadzieję, że jeszcze mi pomożesz.
    LM393 nie znalazłem, są dwa ( 8-nóżek) oznaczone Q6 i Q10 o symbolu 4825P (może to odpowiedniki?).
    Z uwagi na konfigurację połączeń to prawda. Też i tu będę szukał. Rozumiem że po dołączeniu zasilacza na wyjściu powinienem mieć jakieś napięcia?
    A przy wyjściu na ładowanie baterii Q13 - oznaczone D3LD (6nóżek).
    Proszę o podpowiedź.
    Sorry brak czasu na bieżącą korespondencję.
    Dlatego muszę korespondować "z lekką czkawką".
    Pierwszy raz korzystam z forum i jeszcze nie wszystko ogarnąłem.

    /Przede wszystkim ogarnij, że pisze się bez błędów i skrótów myślowych, z odpowiednimi znakami przestankowymi. Post poprawiłam, o następne zadbaj sam. /elusja
  • Poziom 43  
    Tak dobrze trafiłeś jest to mosfet af4825p, zrób pomiar układu.
  • Poziom 9  
    Dzięki jak nie wiem co ale dzisiaj już spadam do domu.
    Jeśli jutro sie uda (czasowo) to będę kontynuowal prace i się odezwę
    Na dzisiaj to Wielkie Dzięki.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Witam
    Dzięki za podpowiedź.
    Podaję napięcia na Q6
    S-19,56
    G-19,13
    D-0
    Napięć na Q10 oczywiście brak
    Pomiar bez podłączonej baterii.
    Ciekawostka, może rozwiązanie
    Napięcie na zmontowanej w całość baterii miałem 2,7V
    Udało mi się rozmontować (rozkleić delikatnie) baterię i zrobiło się po rozmontowaniu 11,29V.
    Co o tym sądzić czy to może być przyczyną całej sprawy.
    Jeszcze nie podłączałem baterii do laptopa bo muszę poćwiczyć jak to zrobić bez zakładania obudowy.
    Będę wdzięczny za ew. sugestie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Jeszce raz dzięki za podpowiedź.
    Mam kłopot z lokalizacją U14 na płytce.(nie mogę go namierzyć)
    Mam pewne obawy ,co do całkowitego demontażu z chassis płytki i nie wiem , czy jest konieczna,
    Proszę o ew podpowiedź, podanie typu układu lub choć opis wizualny,lub przybliżoną lokalizację na płytce.
    (jest to pierwszy laptop,jaki usiłuję "popełnić"-totalny brak doświadczenia w tym kierunku powoduje pewne ograniczenia i ostrożność,może zbytnią.
    Pytanie dodatkowe.
    Czy próby ustalenia przyczyn usterki, ze zdemontowanym HDD i monitorem są zasadne?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Znalazłem U14 rozebrałem całą płytę
    Zdjęcia i opis demonażu jest.
    Będzie dobrze.
    Napięcia na U 14 (AS393M)
    1-0 5-6,082
    2-0 6-0,015
    3-0 7-5,137
    4-0 8-19,56
    Czy U14 jest podłączony galwanicznie z bramką Q6,
    czy należy szukać przejścia , czy jest sterowany przez C
    i która noga U14 steruje Q 6
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Trochę jestem rozczarowany.
    Czeka mnie obecnie żmudny proces montażu powrotnego ,nie dającego 100%
    pewności ,że problem się rozwiąże.
    Czy przed zmontowaniem ,mogę coś zrobić ,aby uniknąć rozczarowania po zmonowaniu wszystkiego w całość.
    Proszę o ew. sugestie ,
    Jakie kroki należałoby przedsięwziąć, przed zmontowaniem kompa w całość aby być pewnym,że to ma sens.
    Czy pomiary napięć na U14 są gwarantem poprawności działania ,czy można na tej podstawie wykluczyć błąd na płycie.
    Co sądzić o baterii.przypominam ,że przed demontażem wykazywała na wyjściu ok 3V,a po rozklejeniu 12V.
    Wynikałoby z tego ,że jest sprawna?a może coś jest, niehalo z płytką regulacji w samej baterii.
    Zdaję sobie sprawę ,że pewne pytania mogą wydać się banalne i niepotrzebne,ale wychodzę z założenia ,że lepiej dwa razy zapytać o to samo,niż raz coś sknocić nieodwracalnie.:)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Niestety nie udało mi się naprawić laptopa,ale jest to spowodowane ,koniecznością przerwania pracy nad tym tematem ,z przyczyn niezależnych.
    Dziękuję za dotychczasową pomoc .
    Nie zamykam tematu ,gdyż mam nadzieję kontynuować pracę i liczę na pomoc kolegów ,ale stanie się to, nie wcześniej, niż w sierpniu.
    Pozdrawiam.