logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wielkość liter na LCD graficznym z kontrolerem T6963C

Roman Szemik 25 Mar 2010 14:57 3692 16
REKLAMA
  • #1 7878298
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam i od razu pytam.

Jako że nigdy nie uruchamiałem wyświetlacza graficznego 240x128 z kontrolerem T6963C w środowisku bascom avr atmega 128 to mam w związku z tym pytanie:
    o ile na wyświetlaczu tekstowym nie mamy żadnego wyboru wielkości czcionek o tyle na LCD graficznym zastanawiam się czy mogę zmienną np A wyświetlać na połowie ekranu. Zmienna A bajtowa jest wartością temperatury do 255 stopni.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za naprowadzanie.
  • REKLAMA
  • #2 7878584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 7881516
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale aby wyświetlać jakąś zmienną to musiał bym dla każdej wartości pobierać odpowiedni obrazek?
    Jeśli tak to czy jest jakieś inne rozwiązanie aby zmienna wartość miała nie 8 pikseli ale np:20 ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 7881979
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 7886902
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Jako że chciał bym ogarnąć ten pomysł to będę drążył ten temat. Planuję na wyświetlaczu umieścić cztery wartości opisowe i cyfrowe.
    Czas zadany - 0-120
    czas pracy - 0-120 która się zmniejsza
    Temperatura zadana 40-255
    temperatura na obiekcie 40-255 która jest ruchoma z przetwornika analogowego.

Teraz zaczynają się schody. O ile na wyświetlaczu lcd 20x4 nie było z tym problemu i przypuszczam że nie będzie problemu jeśli użyję czcionki 8pikseli na graficznym to dla mnie podstawowym problemem dla dalekowidzów jest zbyt mała czcionka. Pomyślałem większy wyświetlacz to i większa czcionka. Jak pomyślałem tak i marzenia zostały zatrzymane w stop klatce dzięki twojemu doświadczeniu.

Podpowiedz mi jak wartość bajtową w bascom od 0 do 255 nakierować aby automatycznie była pobierana wartość obrazkowa - dla każdej cyfry osobno czy jak?

Dziękuję za cierpliwość.
  • #6 7887169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 7887408
    asembler
    Poziom 32  
    Ocena: 11
    Mozna wykorzystac standartową czcionke 8x6 i odpiowiednio dublowac piksele w ten sposob mozna zrobi dowolną wielkosc czcionki. Dodatkowo czcinki ogą byc cienkie i wysoki lub niskie i grube.
  • #8 7887921
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o jedności, dziesiątki i setki to każdy z tych trzech obrazków musi mieć zdefiniowane miejsce na wyświetlaczu graficznym a jeśli tak to czy wszystkie obrazki powinny mieć taką samą wielkość aby cyfry perfekcyjnie "leżały" na swoich miejscach? Czy obrazki mogą być np. 20x10pikseli czy jest to z góry uwarunkowane jakimś parametrem i muszą mieć na przykład stałe proporcje które są wcześniej definiowane w konfiguracji (config graphlcd). I przedostatnie pytanie plik w formacie bgf wykonuje się za pomocą jakiegoś programu i potem gdzieś się go zapisuje?
    Czy sposób dublowania pikseli jest prostszym sposobem od obrazkowego?

Tak wiele pytań po to aby mieć pewność że zakup wyświetlacza spełni moje oczekiwania wizualne.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 7888073
    asembler
    Poziom 32  
    Ocena: 11
    TDublowanie to prosty sposob a dodatkowo z czcionki ktora zajmuje 480 bajtów mozna wyczasrowac ok 10 czcionek. Czcionka zawiera nie tylko cyfry ale resztę kodów ascii
  • #10 7888190
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    W jaki sposób powiela się piksele i czy wyświetlanie zmiennej 0-255 będzie proste?
  • #12 7894320
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Roman Szemik napisał:

...
    Tak wiele pytań po to aby mieć pewność że zakup wyświetlacza spełni moje oczekiwania wizualne.
    Pozdrawiam.

Jeśli zastosujesz takie powiększanie czcionek, to ich wygląd będzie kiepski.
    Jak duże te czcionki potrzebujesz ?
  • #13 7903556
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Witam.
    Myślę iż optymalne dla starszych osób były by raz większe niż na lcd 20x4 czyli 16x16 pikseli. Równocześnie nasunęło mi się pytanie o ile wolniej będzie działał program który ma wielkość 20kB bo zauważyłem że czym większy wyświetlacz tym prędkość odczytania programu od DO do LOOP jest wolniejsza, a zwiększanie częstotliwości kwarcu rekompensuje jakieś 30% opóźnień.
    Chciałbym używać atmegi128 w najgorszym przypadku z największym kwarcem.
    Pituś Bajtuś dołączył ciekawy link do przykładu skalowania czcionek za który dziękuje. Mowa jest tam o dołączaniu jakichś bibliotek tylko z kąd i gdzie to jeszcze tego nie ogarnąłem.

Jeśli chodzi o wywoływane obrazki to w bascom avr znalazłem programik konwertor graficzny tylko po zapisaniu pliku nie wiem gdzie go można dalej wkleić aby program sobie go pobierał i wrzucał na lcd graficzny.

Myślę że jak dotknę jakiegoś przykładu to może wystartuję z boksu startowego.
    Pozdrawiam.
  • #14 7903612
    Freddy
    Poziom 43  
    Masz tutaj fonty i procedurę do wyświetlania.
    Nie są to moje fonty więc pamiętaj, że do komercyjnego użycia musisz uzyskać zgode autora.
    Załączniki:
    • Trex-1.zip (9.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 7903962
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Freddy - czy po zastosowaniu takich fontów muszę coś jeszcze zrobić aby zmienną np A od 0 do 255 móc wyświetlać na lcd?
  • #16 7906550
    Freddy
    Poziom 43  
    Zamienic na string, gdyż funkcja Lcdtext jak sama nazwa wskazuje wyświetla tylko teksty.
  • #17 7907748
    Roman Szemik
    Poziom 14  
    Ciekawe rozwiązanie. Czy poniższy programik będzie miał sens?:

dim a as byte
    dim b as string

a=124
    b=a
    lcd x=? y=? b

czy kożystając z wcześniejszych fontów zobaczę na graficznym wyświetlaczu w pozycji x,y wartość 123? Nigdy nie zamieniałem cyfr na litery może i banalne pytanie lecz chciałbym mieć pewność.

Wcześniej zadałem pytanie o tym jak korzystając z graficznego konwertera bascom avr wkleić obrazek do programu i znalazłem ciekawą informację pod tym adresem:
    http://www.edw.com.pl/pdf/k10/61_017b.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wyświetlania zmiennej bajtowej na wyświetlaczu graficznym 240x128 z kontrolerem T6963C w środowisku BASCOM AVR. Odpowiedzi wskazują, że standardowa czcionka LCD ma rozmiar 8x8 pikseli, co ogranicza możliwość powiększenia czcionek. Użytkownik musi stworzyć własne obrazy dla cyfr, co wymaga przygotowania 10 obrazków dla wartości od 0 do 9. Istnieje również możliwość dublowania pikseli, co pozwala na uzyskanie większych czcionek, ale może wpływać na jakość wyświetlania. Użytkownik planuje wyświetlać cztery wartości, w tym temperaturę, i zastanawia się nad optymalnym rozmiarem czcionek oraz wydajnością programu. Wskazówki dotyczące konwersji zmiennych na tekst oraz użycia zewnętrznych fontów zostały również poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA