Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Altium Designer DXP] Regula Clearance dla polygon

hagop 25 Mar 2010 19:52 11461 10
Altium Designer Computer Controls
    hagop
    Level 15  
    Witam!

Chce ustawić nową regułę dla obiektu polygon i nie wiem jak to zrobić.

Jak widzicie na obrazku Clearance polygonu jest bardzo małe... Chciałbym je ustawić na większe powiedzmy 30 milsów. Próbowałem już różnych konstrukcji reguły ale nie wychodzi. Jedyne co się zmienia to obszar który zostaje wycięty pod scalaczkiem. Obrys padów pozostaje bez zmian. Jak ustawić tą regułę? z góry dzięki za pomoc.

Próbowałem zrobić tak że pierwsza reguła celarance jest dla NOT IS POLYGON
    druga is polygon. ale nie zadziałało :(
  • Altium Designer Computer Controls
    _Robak_
    Level 33  
    Klikasz sobie t->g->m i potem create clearance rule....
  • Altium Designer Computer Controls
    hagop
    Level 15  
    Nie rozumiem... zobacz na screena. Tam mam dodana regule clearance o nazwie polygon i nie wiem jak ja sformuować aby dziłala...

Ten twój skrót to: Tools->Polygon Planes-> i tu nie ma nic z litera m....
  • Helpful post
    kemot55
    Level 31  
    W "Full Query" (First Object) zamiast tych swoich "znaczków" wpisz inpolygon
    W "Second Object" pozostaw tak jak było domyślnie "All"
    IsPolygon raczej nigdy mi nie działało w powyższym kontekście.
    hagop
    Level 15  
    kemot55 dzięki pomogło :) Oprócz tego należy ustawić priorytety dla clearance
    jakubek151
    Level 10  
    to ja mam trochę odmienny problem

w "Second Object" nie interesuje mnie 'ALL', bowiem polygona - który będzie masą - też chce dołączyć do przelotek połączonych z elementami biernymi (zamiast robić linie masy, zrobię polygona, przy elementach od strony wyjścia do masy dam przelotki i będzie ładna, wspólna masa)

załączam rysunek:

spróbowałem:

(IsTrack or IsPad) and not InNet('GND') lub
    (IsTrack or IsComponent) and not InNet('GND')

ale ciągle mi zalewa pada elementu, który ma sygnaturę GND, a tego chciałbym uniknąć

dodam jeszcze, że w wolnych miejscach na płytce porobiłem otwory niepołączone z elementami i one są zalewane polygonem zgodnie z zamierzeniem

byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, za którą z góry dziękuję
    kemot55
    Level 31  
    A dużo masz tych "oblewanych" elementów?
    Może trzeba dla nich zrobić klasę i wykluczyć ją w całości z reguły.
    Rozumiem, że masz w regułach pół miedzy (polygon) ustawioną opcję "relief" na "direct"?
    jakubek151
    Level 10  
    no dość sporawo, zalewa mi pada GND każdego elementu biernego, ok 20 na płytkę

tak, ustawione mam na direct

to można z nich zrobić klasę i nie będą tym samym włączone? Ale samo 'IsComponent' w ogóle nie działa, jak to napiszę w "Second Object", to i tak nie robi wokół nich ustawionego odstępu Clearance
    kemot55
    Level 31  
    To nie rób reguł z IS a z IN (np incomponent('R1'))
    Druga sprawa to może spróbuj dodać regułę (zamiast kombinować z Second Obj) i ustaw priorytety. Niestety trzeba popróbować. Nie mam niestety Altium pod ręką. Mogę sprawdzić na jutro.
    jakubek151
    Level 10  
    Owszem, ustawiłem drugą regułę dla polygonu, a "first subject" to InPoly.
    Zacząłem się teraz zastanawiać nad samą ideą, czy pady elementów podłączonych do masy mogą być nią zalane? Choć w sumie myślę, że lepiej by było gdyby nie i stad mój problem.
    kemot55
    Level 31  
    Wszystko zależy jak lutujesz. Jeżeli ręcznie to w zasadzie ma małe znaczenie. Gdyby to pole miedzi połączone było jeszcze z jakimś dużym radiatorem to wtedy pewnie trzeba by długo podgrzewać lutowane pole. W przypadku maszynowego lutowania (np. na fali) to mogą pojawić się poważne błędy (zimne luty) ze względu na nadmierne odprowadzanie ciepła z padu na "polygon".
    Udało się ustawić reguły czy dalej jest problem?