Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mondeo '93 1.6 16V - nie działa pompa paliwa

10 Sie 2004 11:09 9463 14
  • Poziom 12  
    Witam Szanowne Grono!
    Niestety zepsuł się mój samochodzik. Nie chce działac na benzynce. Na gazie jest wszystko OK. Posprawdzałem i co się okazało:
    przekaźnik, bezpiecznik, wyłącznik udzerzeniowy - wszystko OK,
    pompa paliwa tez jest sprawna (przy podłączeniu 12V pracuje), ale nie włącza się, bo dostaje około 8V, czasami 6V. Dlaczego tak mało???

    Odczytałem błąd 211 - układ zapłonowy - brak sygnału inicjującego (PIP - Profile Ignition Pickup circuit fault).
    Dziś znajomy powiedział, że jeśli jest błąd w obwodzie PIP to pewnie jest to czujnik PIP (ustala położenie rozrządu i wału korbowego) i to on może być uszkodzony. Wystarczy, że nie daje odpowiedniego napięcia-sygnału do sterownika i auta się nie uruchomi. Niestety on nie ma pojęcia, gdzie to jest w mondeo. Może ktoś z Szanownych Kolegów wie, gdzie tego szukać.

    A może jest to inna przyczyna??
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 13  
    Odszukaj przekaźnik pompy i złącz styki a następnie zmierz napięcie na zasilaniu pompy i mase . Może ktoś założył jakiś włącznik na obwodzie ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    tak też sprawdzałem. Podłaczałem styki przekaźnika na krótko i bez efektu. Ale coś dziwnego zauważyłem. na styku przekaźnika przy wyłączonym zapłonie jest pełne 12V (tyle co na aku), ale po włączeniu zapłonu spada do 2V 8O Wszystko już posprawdzałem za przekaźnikiem (wykluczyłem wyłącznik wstrząsowy, bezpiecznik, instalacja też jest OK) pozostaje tylko chyba elektronika :(
  • Poziom 38  
    No ale wydaje mi się, że wtedy nie byłoby też iskry, czyli na gazie też by nie pracował. Podaj napięcie na pompę "na krótko" i spróbuj zapalić. Jak zapali to raczej tylko kable lub styki przekaźnika. Jeśli masz schemat to zobacz co jeszcze jest zasilane z tego przekaźnika i pomierz tam napięcie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    rozwiązałem problem przez podłączenie przez przekaźnik pompy paliwowej bezpośrednio z aku. Działa. Do dzisiaj nie wiem co jest zwalone. Elektromechanik powiedział, że pewnie jakiś scalak sie spalił w sterowniku.

    Dzięki za pomoc. Sprawę uwazam za zamkniętą.
  • Poziom 12  
    Witam !!!
    ja mam taki problem w moim mondziaku
    jak jest zimny zapalam na benzynie i gasnie a na gazie wszystko ok
    i jak silnik sie rozgrzeje na benzynie tez wszystko ok
    moze pomooze mi ktos
  • Poziom 15  
    We wszystkich tego typu przypadkach z jakimi się spotkałem przyczyna
    zawsze była ta sama, szczególnie w starszych a jeszcze bardziej
    w powypadkowych i z przeróbkami na nieprofesjonalnych materiałach.
    Żadne tam uszkodzone elektroniki.
    Bez obciążenia napięcie akumulatora,a pod obciążeniem co popadnie.
    Po prostu obciążenie to- zawsze przepływ prądu i ewentualny spadek napięcia (odejmujący się od napięcia akumulatora) na oporności, która
    nie powinna występować w obwodzie, np. podwyższona oporność skorodowanych styków którejś ze złączek, lub za mała siła docisku
    złączy elektrycznych,szczególnie skorodowane połączenia mas.
    Podwyższone wartości oporności nie muszą być duże, wystarczy 1 Ohm
    więcej ( nie do zmierzenia powszechnymi miernikami ) i przy przepływie
    np.5A ( tyle może potrzebować pompa paliwa) mamy 5V spadku
    w nieznanym miejscu i napięcie na odbiorniku = napięcie akumulatora-
    5V.
    Mierniki napięcia praktycznie nie obciążają źródła napięcia, tak więc
    mierząc prawie całkiem zdechłe ogniwo 1.5V,które nic już nie napędzi,
    zmierzymy elegancko 1.5 V.
  • Poziom 2  
    szukam odpowiedzi na pytanie gdzie znajduje się wyłącznik wstrzasowy w fordzie mondeo rocznik 1996
  • Poziom 25  
    Na boczku kolo nóg kierowcy, tam gdzie jest wajcha od maski. W plastiku jest okragla dziura.

    P.S. Masz to w instrukcji obslugi.
  • Poziom 2  
    Dziękuje za informacje dotyczącą wyłącznika wstrząsowego. Teraz myślę, że go zlokalizuje.
  • Poziom 10  
    witam - mam mondeo 94 1.8 i wlasnie przestał dzialac - tak jak u kolegi -na benzynie zero reakcji - - sprawdzilem ze do pompy nie dochodzi napiecie wogole - ale niewiem ktory to przekaznik /bezpiecznik od pompy - a kolega wie i moze powie ;-) ??!!
  • Poziom 17  
    W tych rocznikach może się trafić immobiliser montowany fabrycznie z pilotami króre posiadają jeden przycisk. Sterownik tego ustrojstwa zakopany jest pod konsolą środkową przed dźwignią zmiany biegów. Właśnie to magiczne pudełko odcina rozrusznik, pompe paliwa i pewnie coś jeszcze.
  • Poziom 19  
    zgadzam sie z kolega lindonerl jak jest montowany immobilajzer to 90% tego typu usterek jest przez niego sam mam ale u mnie pomoglo rozlaczenie immobilajzera tylko prz skrzynce bezpiecznikowej (wtyczki 3 pinowe) mialem taki przypadek jak pojechalem w trase i nie moglem odpalic brak pelnego napiecia na pompce dla zainteresowanych http://forum.fordclubpolska.org/viewforum.php?f=10 wiele ciekawostek i opisow miedzy innymi jak ominac immobilajzer
  • Poziom 13  
    Stary dobry sposób - podłączyć pompke na krótko, żeby sprawdzić czy wogóle jest sprawna.