Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot do TV Philips nie RC5?

mlassota 25 Mar 2010 21:53 3627 7
    mlassota
    Level 18  
    Szanowni Koledzy
    Czy możliwe jest żeby pilot do TV Philips nie był w standardzie RC5
    Pilot to RC 19042011/01
    Problem jest następujący:
    Zrobiłem prosty czytnik kodu RC5 na Atmega i z tego co przeczytałem adres urządzenia powinien być 0 a komendy zależne od przycisku. Jest tak że czytnik nie rozpoznaje w ogóle kodów pilota, po przestawieniu na VCR rozpoznaje jako adres 5 czyli poprawnie...
    Pilot do Mediasat rozpoznaje jako adres 10 czyli też poprawnie.
    Zrobiłem dla testów nadajnik który ma nadać adres 0 i komendę np 1 i czytnik odczytuje prawidłowo.
    Użyty scalony odbiornik to SFH507-36 czyli też raczej poprawny...
    Zadaję sobie pytanie czy w takim razie ten pilot to RC5...
    Czy ktoś spotkał się z tego typu problem?
    Dodam, że pilot jest sprawny bo odsługuje TV
    Pozdrawiam
    M
    radsat
    Moderator
    Człowieku nawet nie chce mi się tego czytać, ale z tego co widzę to po ci kombinacje z czytnikami atmegami czy czym innym? kup se odpowiedni pilot do danego urządzenia i nie pisz wierszy.

Ps: Wiesz dobrze że piszesz w początkujących, więc nie zdziw się jak nikt nie odpisze, ty jesteś początkujący, ja jestem początkowy, inni tu też są początkujący, nie wiem nie znam się.
    mlassota
    Level 18  
    radsat wrote:
    Człowieku nawet nie chce mi się tego czytać, ale z tego co widzę to po ci kombinacje z czytnikami atmegami czy czym innym? kup se odpowiedni pilot do danego urządzenia i nie pisz wierszy.

Pilot do telewizora jest odpowiedni i miał sterować także innym urządzeniem - stąd powstał "czytnik" jako podstawa do sterownika.
    Czytając na forum i nie tylko dowiedziałem się że Philips stosuje standard RC5 w swoich urządzeniach
    Bascom natomiast ma instrukcję GETRC5 która pozwala odczytać który przycisk pilota został wciśnięty.
    Pilot ma służyć do tego projektu więc zakup nie wchodzi w grę
    Dzięki za merytoryczną odpowiedź Analizując "strukturę" przesyłanego kodu doszedłem już sam do wniosku ze ni może być to rc5... poniżej przebiegi logiczne dla cyfry 1 - pierwszy z tego właśnie pilota 2 z Mediasat
    Pozdrawiam
    M
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    No cóż ...
    Zmuszony jestem dodać coś. Obrazek w załączeniu. To ten pilot. A TV to 29PT8509 i inne na chassis A02.

I... nieodparte mam wrażenie, że te TV z wieloma pilotami Philipsa współpracują.
    A klawisz "1" niekoniecznie musi być standardem. W innym pilocie może oznaczać "9". Bo dlaczego nie?
    mlassota
    Level 18  
    mirex wrote:

I... nieodparte mam wrażenie, że te TV z wieloma pilotami Philipsa współpracują.
    A klawisz "1" niekoniecznie musi być standardem. W innym pilocie może oznaczać "9". Bo dlaczego nie?

I właśnie ta dopowiedz mi wyjaśniła - po "obejrzeniu" przebiegów że pilot TV musi pracować w systemie RC6 bo faktycznie w ustawieniu na VCR mogę odebrać sygnał RC5 z adresem urządzenia 5 czyli jak najbardziej prawidłowo.
    Co do znaczenia przycisków to w/g tego 1 nie powinno oznaczać 9 ale...
    Raz jeszcze dzięki
    Pozdrawiam
    M
    kazikszach
    Level 36  
    Każdy rozkaz składa się z14 bitów.Bity te obejmują: dwa bity startu, jeden bit kontrolny, pięciobitowy adres urządzenia, do którego wysyłany jest rozkaz; dzięki temu można wybrać 32 różne urządzenia, 6 bitów rozkazu, co umożliwia wysłanie 64 różnych komend.
    mirex
    Level 43  
    Quote:
    Co do znaczenia przycisków to w/g tego 1 nie powinno oznaczać 9 ale...

Ano nie powinno. Ale programista softu mikrokontrolera może to zrobić dowolnie. Albo inaczej - projektant pilota. I jest sporo pilotów RC5, które mają pozmieniane funkcje. Są zamienne ze sobą, ale nie klawisz w klawisz.
    Ponadto, jak poprzednik napisał, jest sporo komend do wykorzystania a rozbudowany pilot wykorzystuje raptem połowę z nich.
    kazikszach
    Level 36  
    Tak jak napisał Mirek programista softu ma dużo możliwości i czasami trafiają się kwiatki typu, że np. pilot Polsatu przełącza telewizor Grundig.