Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Ducato i szarpanie przy zimnym silniku

reasum 25 Mar 2010 21:53 5550 4
    reasum
    Level 15  
    Witam. Mam problem - jak silnik jest zimny i odpalę, to strasznie szarpie i trzęsie całą budą. Często nawet gaśnie całkowicie. Trzeba przygazować i kilka sekund przytrzymać, i wtedy jest dobrze. Jest tak jak by nie dostawał odpowiedniej ilości ropy tak mi się wydawało bynajmniej. Szukałem na elektrodzie czegoś co by mogło być przyczyną i wszystko co znalazłem niestety nie pomogło :(
    domellus
    Level 29  
    Zakładam że jest tam silnik Diesla. Może wina leży po stronie pospolicie nazywanego "ssania". Być może tylko przypuszczam ale warto sprawdzić czy takowe jest i czy działa, a może być automatyczne i jest uszkodzone. To tylko taka moja sugestia. Świece żarowe zakładam sprawne :) no i układ paliwowy szczelny tzn. nie zapowietrza się.
    reasum
    Level 15  
    Układ paliwowy szczelny - czy sie nie zapowietrza sprawdzałem. W filtrze paliwa też nie ma powietrza przed odpaleniem. Żarówki wymienione - miałem nadzieję, że to one są przyczyną ale się zawiodłem. Co do ssania nie sprawdzałem ale zobacze i dam znać. Przepraszam, że zapomnialem o tym wcześniej - jest to silnik 2,5D - NIE TURBO DIESEL TYLKO ZWYKŁY! '92 Fiat Ducato 14 Maxi
    dino777
    Level 26  
    raczej szukaj po stronie świec żarowych, wymienione nie znaczy sprawne, zobacz też układ przelewowy czy jest szczelny tez potrafi zapowietrzyć,
    reasum
    Level 15  
    Znalazłem przyczynę. Wężyk z paliwem, który wychodzi od baku był zagięty mocno, a jak go ruszyłem to zaczeło lecieć paliwo z tego zgięcia - dziurka gdzieś była. Wymieniłem i jak narazie problem zniknął. Ale bez kanału się nie obeszło.