Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tosca AWS 307 - nie działa UKF.

sigma3 25 Mar 2010 22:15 3293 19
  • #1
    sigma3
    Level 10  
    Pomocy-nie działa mi w tośce UKF ani nie zaszumi ani nic a długie mi działają co może być powodem???
  • #2
    Pablo1964
    Moderator
    Trzeba przestroić. Udaj się do serwisu.
  • #4
    Książe Radziwił
    Level 21  
    A co tu przestrajać? O ile mi wiadomo, Tosca 307 posiada 2 wersje Ukf-u , OIRT i CCIR.
  • #5
    jur1
    DVD technology specialist
    Prawdopodobną przyczyną może być układ UL1200, brak zasilania głowicy lub owego układu, kondensatory przy UL1200 np. C113 47nF , za mało danych pomiarowych.
    Schemat w jpg. http://www.radioelektronika.pl/?p=44
  • #6
    sigma3
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedzi i z tego co koledzy piszą to jednak powinno być UKF gdyby radio było dobre bez przestrajania?
    Dzięki za schemat:)
  • #7
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Musi być szum na UKF, wtedy jest duże prawdopodobieństwo że ten tor jest sprawny, choć nigdy 100% pewności niema.
  • #8
    sigma3
    Level 10  
    Jak mi dziecko pozwoli to pomierzę napięcia według schematu i może coś się uda zdziałać.:)

    Dodano po 10 [sekundy]:

    Jak mi dziecko pozwoli to pomierzę napięcia według schematu i może coś się uda zdziałać.:)
  • #9
    sigma3
    Level 10  
    Witam!
    Dziecko trochę dało mi dokonać pomiarów i na punktach pomiarowych mam:
    K 501-0V
    K-502-54,5V
    K-503-14,5V
    Na WB
    3-33,5V
    4-4,9V
    6-4,9V
    7-0V
    na WC
    1-0V
    2-0V
    3-14,7V
    4-5,5V
    5-5,4V
    6-14,7V
    7-13,7V
    Punkt P-105 2,1V P-103 2,6V
    Wszystko mierzone względem masy.
    Za wszelkie sugestie będę Wam wdzięczny.
  • #10
    000andrzej
    Level 37  
    Z zasilacza masz napięcia prawidłowe (skoro wzmacniacz chodzi to trzecie napięcie nie wymienione - jest).
    Zobacz, czy przełącznik źródła sygnału jest dobry.
    Zbadaj czy masz napięcia na UL1200 (szczególnie nóżka 11- zasilanie).
  • #11
    h jaworski
    Home appliances specialist
    Z tego co pamiętam to tosca 307 ma na stałe włączone wyciszanie szumu na ukf trzeba by się zastanowić jak je wyłączyć bo jak nie ma szumu to ciężko coś stwierdzić co jest nie tak. Wystarczy trochę odstrojony filtr dyskryminatora i radio wcale nie gra.
  • #12
    sigma3
    Level 10  
    Zasilanie UL1200 jest(12,79V)i pozostałe napięcia również a tych kondensatorów nie ruszałem koło scalaka.
    Może ten filtr dyskryminatora o którym pisze h jaworski a o którym nic nie wiem nawet gdzie się znajduje na schemacie:]
  • #13
    000andrzej
    Level 37  
    Na nóżce 12 masz wyjście wyciszenia na nóżce 5 masz wejście wyciszenia. Jedno z drugim masz spięte, spróbuj rozpiąć R124, zobacz czy UL1200 zastartował z szumami. Jak już będą - można dalej próbować stroić. W każdym razie - strojenie bez oprzyrządowania to tak jak strzelanie do tarczy z zamkniętymi oczami.
    Wyjście z nóżki 12 łączy się też z wcześniejszymi blokami tunera i być może trzeba by wypiąć nóżkę 12 zamiast tego rezystora.
    Nie wiem na wyjściu 12 ma być 0 czy stan wysoki (kilka V)?
    Poprawcie mnie koledzy jeśli źle myślę.
  • #14
    sigma3
    Level 10  
    Dzięki Andrzej:) Jak wrócę ze Świecia to spróbuję jeszcze wypiąć ten rezystor a może poszukam kogoś kompetentnego by nie pogrążyć Tości w czymś gorszym niż brak UKF(ktoś tam już dłubał chyba bo głowica UKF nie ma metalowej pokrywy-bo chyba powinna mieć jeśli się nie mylę?:)
    Mam schemat ale jest lekko w tym miejscu nie czytelny i jest tam bodaj 4,7V.
    P.S.
    Dioda Signal delikatnie świeci się na czerwono ale bardzo licho.
  • #15
    000andrzej
    Level 37  
    Tak, 4,7V tylko nie wiem czy na wyciszonym, czy na załączonym.
  • #16
    sigma3
    Level 10  
    Może ktoś sobie przypomni i napisze na forum?
  • #17
    kaem
    Level 28  
    Czy po podłączeniu anteny i przełączeniu odbiornika na pasmo 87,5-108 MHz zmieniają się wskazania diod "Sygnał" i "Zero" przy pokręcaniu pokrętłem strojenia (przy włączonym strojeniu głównym, nie z programatora)? Jeżeli tak, to tor FM byłby jako tako sprawny, lecz rozstrojony (jak zauważył kol. h jaworski).
  • #18
    sigma3
    Level 10  
    Sygnał zero nie pojawia się ani na nowym ani na starym paśmie UKF tylko leciutko świeci czerwona dioda lewa i jeszcze słabiej a prawie w ogóle prawa.Na innych kanałach też te diody sygnału są liche ale zero przy dobrym sygnale świeci ładnie(uchwyciłem nawet jakąś arabską stacje).
  • #19
    000andrzej
    Level 37  
    Prawdopodobnie będzie uszkodzenie wcześniej w głowicy
  • #20
    sigma3
    Level 10  
    Jaki tam był typ głowicy ukf w tej Tosce bo jak pisałem otrzymałem ją bez pokrywki głowicy?