Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw car audio, nie wiem czy dobrze wszystko dobrałem?

grzesiek669 26 Mar 2010 00:25 2749 11
    grzesiek669
    Level 2  
    Witam

Chcę założyć u siebie w Toledzie system audio. Wybrałem zestaw Głośniki (przód), głośnik(subwoofer), wzmacniacz, radio. Tylko nie wiem czy wszystko odpowiednio dobrałem pod względem mocy itd. i dlatego piszę tutaj na forum. Więc...

Głośniki:
    HERTZ ESK 165+

Subwoofer:
    INFINITY REF 1260W

Wzmacniacz:
    Blaupunkt VA 475

Radio:
    ALPINE CDE-102Ri

Chcę wykorzystać 2 kanały na podłączenie głośników, i następne 2 zmostkować i podlączyć suba. Tylko mam dziwne wrażenie że ten wzmacniacz jest za słaby na te głośniki. Dlatego właśnie tu piszę.

Auto oczywiście wygłuszę wcześniej.

Z góry dzięki za odpowiedz
    kamil907
    Level 28  
    Bo jest za słaby. Poszukaj czegoś co będzie miało ze 300W RMS w mostku i najlepiej coś innego niż Blaupunkt. Najlepiej napisz ile masz gotówki na wzmacniacz i czy może być używany to coś się znajdzie.
    matiaudio
    Level 35  
    REF1260 potrzebuje 350-400W rms, pogadaj z kolegą kolesgit91 z tego forum, ma tego ref i pędzi go carpowerem niech Ci napisze ile mu potrzeba watów żeby grał a nie buczał.

Czyli na pierwszy ogień do wymiany wzmacniacz. Może kup używane radio taniej i 2 osobne wzmacniacze? Jeden na przód drugi do suba.
    mirekgnd
    Level 18  
    Witam forumowiczów. Toledo ma także głośniki z tyłu. Może więc pięcio-kanałówka Sinus Live Sla-6505 do tego dobre głośniki, broń boże ubogie marketówki. Proponuję Rainbow SLX265 de luxe komponentowe systemiki i do tego wzmacniacza dodałbym suba SLW300II Sinuslive. Toledo to spore auto i Hertze nie są polecane. Seria ESK akurat mi nie leży, lecz o gustach nie wypada rozmawiać. Ogólnie Rainbow to high end przy Hertz. Pozdrawiam.
    kamil907
    Level 28  
    Z tymi głośnikami z tyłu to nie najlepszy pomysł, a Hertze ESK wcale nie są złe.
    grzesiek669
    Level 2  
    a znacie może jakieś tańsze radia od alpiny a o dobrych parametrach. moje fundusze oscylują w granicach 2000. Teraz złożyłem inny zestaw tylko nie wiem czy marka Carpower jest dobrą marką.

Przód:
    HERTZ ESK 165+

2x wzmacniacz:
    Carpower HPB1502

No i sub:
    Infinity REF1260

Ewentualnie:
    Na allegro jest zestaw Skrzynia z subem REF1260 + wzmacniacz Carpower HPB-602. Tylko wydaje mi się że ten gotowy zestaw jest dziwny bo wzmacniacz wydaje mi się za słaby.

Radio dalej ta alpina ale chciałbym troche zejść z kosztów.
    kamil907
    Level 28  
    Może jeszcze popatrzeć za Clarionami. Carpower do suba może i by był ale na przód wybrał bym coś bardziej jakościowego.
    chingishan
    Level 2  
    Witam szukam szukam i nic na ten temat znaleźć nie mogę. Mianowicie wczoraj montowałem sprzęt w samochodzie. Kable zasilające od aku 16mm(+ i -), bezpiecznik 40A, wzmacniacz "Magnat 480" kabelki rca średniej klasy ale to najmniej ważne. Chodzi o to, że coś padło we wzmacniaczu. Gdy włączyłem radio czerwona lampka od zabezpieczenia na wzmaku zapaliła się po czym zgasła i wzmacniacz padł. Wziąłem wzmaka od kolegi podłączam i to samo zapala się czerwona i gaśnie(ten wzmak przeżył i u kumpla działa dalej). Teraz najlepsze mierzę miernikiem napięcie na kablach jest ok 12,5V czyli normalka, próbuję zrobić zwarcie a nie idzie!!???? Wyjmuję bezpiecznik z plusa przy aku złączam tego plusa idę do tyłu i normalnie robię zwarcie, wkładam bezpiecznik ponownie,napięcie 12,5V chcę zrobić zwarcie i nie idzie??? Dodam że po wyjęciu bezpiecznika instalacja działa normalnie. Bezpiecznik prąd przewodzi, zmierzyłem jego opór i ma taki jak ma być więc o co chodzi??? skoro napięcie jest ok to co mogło paść we wzmacniaczu???
    kamil907
    Level 28  
    Na pewno wszystko dobrze podłączasz? O jakich ty zwarciach piszesz??
    chingishan
    Level 2  
    tak na pewno dobrze bo po odłączeniu bezpiecznika sprzed aku wszystko śmiga a po jego włożeniu napięcie jest a wzmak zachowuje się tak jak mówiłem i do tego mój mi padł i nie wiem dlaczego??
    kamil907
    Level 28  
    to zacznij od wymiany bezpiecznika jeśli bez niego działa normalnie. Chociaż nie mam pojęcia co może być nie takl z bezpiecznikiem jeśli tylko nie jest przepalony.
    kolesgit91
    Level 20  
    Tak jak napisał matiaudio posiadam ten głośnik i żeby zagrał ten sub trzeba mu dać ponad 300W prawdziwej mocy inaczej będzie mulił i buczał a przestery będzie słychać z daleka.Poszukaj do niego jakąś dwu-kanałówkę Axtona albo Cp z serii power