Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Megane coupe, po wyjęciu kluczyka nie jest odcinany prąd

26 Mar 2010 08:51 2245 11
  • Poziom 9  
    Witam, jestem posiadaczem Renault Megane Coupe rok 97.
    Mam problem dotyczący elektryki, mianowicie po zgaszeniu samochodu i wyjęciu kluczyka nie jest odcinany prąd tak jak to się działo do tej pory ;/
    Po prostu wyciągam kluczyk, a zegar działa, radio działa i nawiew także działa ;/
    Co może być tego przyczyną ? Jakaś kostka czy sterownik ?
    Proszę o pomoc.
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    No pod stacyjką jest taka kostka stacyjki i według mnie tam może być przyczyna, ale mogę się mylić dlatego też pytam tutaj na forum.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Ale problem z niegasnącym zegarem i ciągle działającym nawiewem też można wiązać z radiem ??
    Czyli co pierwsze co zrobię to odepnę radio i zobaczę czy pomogło, jeśli nie to zmienię kostkę stacyjki. Dobrze rozumuję ?
  • Moderator Samochody
    Odłącz radio, jak nie pomoże to odłącz kostkę stacyjki, jak to nic nie da, to odłącz kabel D+ z alternatora, jak nadal będzie problem to trzeba pruć uch
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    ok dzięki za podpowiedzi, zaraz pójdę to wszystko zrobić i później napisze z jakimi skutkami,
    a ja chyba zapomniałem powiedzieć o najważniejszym - stało się to dzień przed tym jak zablokował mi się immobilizer i trzeba go było wywalić z komputera ;/ i właśnie od tego czasu takie jazdy są, czy to coś zmienia w tej sprawie ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Tylko właśnie chodzi o to, że przed ingerencją w komputer były takie jaja
    Akumulator był odłączony całą noc i rano odpaliłem bez problemów, ale po zgaszeniu znowu to samo .
    Rozłączyłem kostkę stacyjki i też nie chce nic zgasnąć.
    a dzisiaj jak jeździłem i raz mi się zdarzyło, że po wyjęciu kluczyka rozłączyło się wszystko - jak wysiadałem było ok, a jak wróciłem do samochodu po jakiś 20 minutach to znowu wszystko włączone było.
    Nie mam pojęcia co to może być ;/
  • Poziom 9  
    Dobra problem już rozwiązany :D
    Okazało się, że zwarcie robi się na kablu idącym do wzmacniacza i przez to działy się takie rzeczy.

    Proszę o zamknięcie posta ;)
  • Poziom 2  
    Czesc mam problem.. Renault megane coupe 1.6 .
    Mianowicie zakladam akumulator swiatła postojowe dzialaja? Sadze ze to przeciek wody tylko gdzie? jesli moze mi ktos pomoc dzieki