Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centralny zamek - instalacja w GOLF 3

gtxcar 26 Mar 2010 10:29 11200 12
  • #1 26 Mar 2010 10:29
    gtxcar
    Poziom 8  

    Witam. Uprzedzę wszystkie odpowiedzi że temat był szukałem i niema. Chce założyć centralny zamek. Wszystko jest ok tylko nie mam w drzwiach kierowcy zielonego i szarego kabla o którym wszyscy piszą nigdy w nim nie było elektrycznych szyb czy centralnego zamka. Proszę o pomoc gdzie mam się wpiąć gdyż kierunkowskazy podepnę do kabli idących do tyłu w progu więc nie mam z tym problemu chodzi mi o to zamykanie i otwieranie a także skąd oprócz skrzynki z bezpiecznikami mogę podciągnąć zasilanie.

    0 12
  • #2 26 Mar 2010 10:55
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów

    gtxcar napisał:
    ...nigdy w nim nie było elektrycznych szyb czy centralnego zamka. ...

    Musisz zainstalować siłowniki w drzwiach, pociągnąć nowe wiązki przewodów do siłowników w drzwiach i wszystko to podłączyć albo do nowego sterownika centralnego zamka, albo bezpośrednio do centrali alarmu-jeżeli posiada funkcję bezpośredniego sterownika siłownikami centralnego zamka (niektóre tanie centrale alarmowe posiadają tą funkcję).

    Twoja centralka (niewiem jaką posiadasz??) najprawdopodobniej ma tylko dwa wyjścia sterowania zamykaniem i otwieraniem (podaje impuls masy) . W tym przypadku musisz dokupić cały zestaw centralnego zamka z okablowaniem i siłownikami-bez pilota. Żadna oryginalna wiązka Golfa 3 jest w tym przypadku nieużywana.

    gtxcar napisał:
    ... skąd oprócz skrzynki z bezpiecznikami mogę podciągnąć zasilanie.

    Np. bezpośrednio z akumulatora, kostki zasilającej odbiornika radiowego, kostki sterowania modułu CZ w bagażniku itd...
    Niewiem jednak dlaczego niechcesz podpiąć zasilania do skrzynki bezpiecznikowej?

    1
  • #3 26 Mar 2010 11:50
    gtxcar
    Poziom 8  

    Dzięki. Może pokaże schemat mojej centralki. I jeśli mam coś dokupić to proszę powiedz co dokładnie



    Centralny zamek - instalacja w GOLF 3

    0
  • #4 26 Mar 2010 17:49
    milejow
    Poziom 42  

    Nic, masz siłowniki, okablowanie, centralkę, ewentualnie możesz dorzucić sobie sterowanie radiowe. Rozgrzebywać auto i do roboty

    0
  • #5 26 Mar 2010 20:00
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów

    milejow napisał:
    ..., ewentualnie możesz dorzucić sobie sterowanie radiowe. ...

    Masz wszystko co potrzebujesz, wg schematu , który zamieściłeś sterowanie pilotem jest w komplecie.
    (na początku myślałem, że instalujesz alarm i chcesz dodatkowo założyć centralny zamek)

    1
  • #6 26 Mar 2010 21:29
    gtxcar
    Poziom 8  

    Ok. Więc co robić z tym otwieraniem i zamykaniem? gdzie mam to wpiąć? bo tak jak już pisałem wcześniej nie mam tych kabli o których wszyscy mówią w drzwiach kierowcy (zielony i szary). Nie chce tego zawozić do specjalisty bo wiem że sobie poradzę tylko jasno proszę o podpowiedź

    0
  • #7 26 Mar 2010 21:51
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów

    Niczego nigdzie nie wpinasz.
    Łączysz wszystko wg. schematu, który zamieściłeś.
    Wystarczy tylko "+" i "masa", ewentualnie możesz podłączyć się do kierunkowskazów - będą sygnalizować zamknięcie i otwarcie.
    To wszystko.

    1
  • #8 26 Mar 2010 21:53
    gtxcar
    Poziom 8  

    Więc te kable od otwieranie/zamykanie zostawiam luźno nigdzie nie wpinam?

    0
  • #9 26 Mar 2010 22:17
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów

    Nigdzie ich nie wpinasz. Zaizoluj i zostaw "w powietrzu".
    (gdybyś miał zainstalowany alarm, to wtedy należy je podłączyć do odpowiednich wyjść centralki alarmowej)

    0
  • #10 26 Mar 2010 22:29
    gtxcar
    Poziom 8  

    Alarm mam tylko chce go wymontować i zostawić samą centralkę bo nie widzę sensu noszenia dwóch pilotów osobno od centralki i osobno od alarmu a wątpię że ma wyjścia pod siłowniki gdyż to jest wiekowy alarm i w dodatku podłączał go jakiś znachor i tylko on sam jeden wie który kabel jest do czego gdyż każdy kolor taki sam. Oczywiście mogę się też mylić więc jeśli masz jakieś uwagi odnośnie pozostawienia go chętnie poczytam

    1
  • #11 26 Mar 2010 23:55
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów

    Napisz jaki masz alarm zainstalowany w golfie, to odpowiem Ci czy można go łatwo zintegrować z centralnym zamkiem.
    (w zasadzie każdy da się podłączyć - trochę łatwiej lub trochę trudniej)

    0
  • #12 27 Mar 2010 18:54
    gtxcar
    Poziom 8  

    Mój alarm to Hornet model: 719 T

    Dzisiaj zdarzyłem jedynie zamontować w przednich drzwiach wszystko działa ok lecz nie mam w ogóle pomysłu gdzie zamontować siłowniki w tylnych drzwiach.

    0
  • #13 28 Mar 2010 19:48
    CameR

    Moderator Zabezpieczeń Pojazdów

    Nie mam schematu do Twojego modelu Hornet 719, jednak inny model Hornet 725 może sterować centralnym zamkiem, więc ten model akurat da się podłączyć do centralki CZ.

    Link do foto-instrukcji CZ w Golf II: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=250163

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo