Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vsi prins czemu ten fejs nie dziala do czego on jest

numizmatix1 26 Mar 2010 13:40 5125 10
    numizmatix1
    Level 10  
    Mam problem bo zlozylem sobie taki fejs i mial dzialac z vsi prins a nie dziala moze ktos podpowiedziec dlaczego?? ewentualnie jesli nie jest poprawny to do czego on jest bo przedstawiano mi go jako do prinsa...

gimak
    Level 40  
    Kolego, w kostce podłączeniowej do instalacji gazowej są cztery piny (przypuszczam zasilanie, Rx, Tx i masa), a na schemacie są tylko trzy. Nie spotkałem się z przesyłaniem sygnałów RX/TX jedną żyłą, może jestem w błędzie.
    numizmatix1
    Level 10  
    to moze BRC seqent?? ile tam jest pinów?? a o przesyłaniu Tx/Rx jedna sciezka juz slyszalem:) tylko nie wiem jeszcze co i jak:) moze ktos cos wiecej wie na ten temat?

Dodano po 52 [minuty]:

Patrzyłem teraz troche o co chodzi z tym schematem...ale dalej nie wiem dokladnie.....a taki wtyk ma chyba jednak ten BRC Seqent.....pomóżcie coś z tym działać bo całkiem ciekawy schemat i moze warto cos z tym zrobic....
    xxxax
    Level 10  
    witam, posiadam instalację Prins I z 98r i posiada ona 3 przewody GND, Rx, Tx szukam jakiegoś interfejsu do tego ( podpinając sygnały z interfejsu 4 przewodowego do prinsa nowego typu nic nie pokazuje i się nie łączy)
    gimak
    Level 40  
    xxxax wrote:
    ( podpinając sygnały z interfejsu 4 przewodowego do prinsa nowego typu nic nie pokazuje i się nie łączy)

Nie bardzo to rozumiem. Przypuszczam, że kolega podpina instalację z portem 3 pinowym do interfejsu z kostką 4 pinową i nie działa. W tej sytuacji spróbowałbym do tego 4 pinu, którym podawane jest zasilanie interfejsu od strony instalacji, podać je w inny sposób. W tej chwili nie wiem, który to pin w kostce interfejsu i jakie jest na niego podawane napięcie (wartość 5 czy 12V). Jutro postaram się to sprawdzić.
    xxxax
    Level 10  
    Witam, to jest moje gniazdo diagnostyczne w Chrysler Voyager 98r 2.4 instalacja Prins I (po wymianie reduktora i filtrów w zakładzie pan powiedział mi, że zapomniał sprawdzić czy ma takie interfejsy i teraz nic nie może ustawić a próbował z interfejsem 4 PIN może nie potrafił podłączyć)

Dodano po 7 [minuty]:

Dodano po 10 [minuty]:

gimak
    Level 40  
    Sprawdziłem jak to jest u mnie w kostce 4 pinowej. Przy ustawieniu kostki jak u kolegi.
    1 pin (dolny) - GND, prostokątny otwór, 2 pin - +12V (zasilanie obecne cały czas jak instalacja gazowa jest pod napięciem), 3 i 4 pin to Tx i Rx, ale który jest który tego nie sprawdzałem, bo musiałbym cały majdan uruchamiać.
    W tym wypadku ja bym zrobił przejściówkę, z kostki 3 pinowej na 4 pinową i w kostce 4 pinowej na 2 pin podałbym napięcie +12V. Interfejs oczywiście dedykowany do Prins'a.
    xxxax
    Level 10  
    Witam, zrobię jak polecasz, po prostu to nie mój interfejs ja dopiero sobie kupię, to w tym zakładzie próbowali coś podpinać (może to ich przerosło, oddałem im sprawne auto a na gazie nawet 50m nie pojechałem) myślałem że może jest jakiś dedykowany i stąd to zapytanie, jak kupię i sprawdzę to dam znać (w sobotę http://lpg.ccy.com.pl/infusions/twb_shopping_cart/index.php?p=productsMore&iProduct=12&sName= chyba że można coś lepszego kupić), dzięki za upewnienie mnie w podobnym rozumowaniu
    xxxax
    Level 10  
    Interfejs przyszedł lecz nic nie widzi spróbuję sygnałów RS232
    xxxax
    Level 10  
    Okazało się, ze moja instalacja Prins I jest tak stara i potrzebny jest nie interfejs lecz tester który kosztuje 1500zł ii jest cięzko dostępny w środę wymieniam przód LPG
    kmielczarek
    Level 14  
    Ze zbyt starym Prinsem właśnie tak bywa, nikt u nas nie robi interfejsów, bo i tak nie ma programów do odczytów, tylko testery są w stanie czytać. Może trzeba się zastanowić nad wymianą instalacji jak zdechnie całkiem na jakiegoś Staga i wtedy będziesz miał święty spokój i pełen dostęp do ustawień swojego auta