Przetwornica po wybuchu, wystrzelony układ, spalone ścieżki, niemożliwy odczyt rezystorów SMD.
Może ktoś dysponuje takim schematem bądź ma na stole w naprawie taki model i podałby mi wartości elementów?
Nie wiem jaka tam lampa (ksenon ?) .. w tym modelu
ale dla tych lamp ksen. zasilacz stanowi "zródło prądowe" czyli:
-pocz. gdy lamap wygaszona na wyj. zasil. ma być ok. 100-150v
-zapłon ..przykłądane jest nap. (ok.5 ?.) kV...i nap.spada do 0k. 15-20V
* to jest teoria , ale w praktyce
Jesli to PFC to zazwyczaj stosowano ICE1PCS01 + polowy *20N60С
porównaj z datasheetem
..gł.zasilacz na TOP246Y << chodza w"parze"
Kolego lisek, w projektorach tego typu nie stosuje się lamp ksenonowych.
Zasilacz lampy jednak działa faktycznie, trochę jak źródło prądowe prądowe i rzeczywiście, czasem spotyka się układy o których pisałeś.
Problem w tym że autor nie napisał o którą przetwornicę chodzi, użył jednak słów, "przetwornica po wybuchu" co sugeruje ze mowa o głównym zasilaczu projektora a nie o zasilaczu lampy (w 90% projektorów są to dwie osobne płytki) bo to one najczęściej "wybuchają".
Pozdrawiam.
CMS
Bieżcie i szukajcie tego wszyscy. To są bowiem kesze moje, które dla was będą schowane...
Tutaj jest zasilacz zintegrowany czyli daje tez zasilanie lampy.
Oferuje napięcia: 3,3V;5V;13V i 385V . Jest na nim typ: PA-4291-1D-LF producent LITEON .
Nadal poszukuje mapy , ewentualnie zdjęcia spodniej strony płyty zasilacza , Mam spalone rezystory SMD i potrzebuje wartości .
Moze ktoś ma taki model na stole:)
Wrzuć fotki tego zasilacza to może coś znajdę, co prawda nie mam akurat takiego projektora ale mam sporo innych i jest szansa że gdzieś będzie taki sam.
Bieżcie i szukajcie tego wszyscy. To są bowiem kesze moje, które dla was będą schowane...
To powinien być identyczny zasilacz jak w ACER PD100 ,akurat do niego dostalem manual lecz bez zasilacza-podany oczywiscie jako caly do wymiany:) . Moze ktoś ma Acera na części
Znam ten zasilacz, są takie też w niektórych dellach, jak będę miał chwilkę w pracy to poszukam.
Napisz jeszcze które konkretnie elementy Cie interesują.
Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:
Zdjęcia robione telefonem, w dodatku klient już jedzie po projektor z którego zasilacz właśnie wybebeszyłem, więc mam nadzieję ze to wystarczy bo następnych informacji będę mógł udzielić jak się znowu coś trafi.
Pozdrawiam.
CMS
Interesowałby mnie cały kompletny jeśli byłby sprawny oczywiście lub chociaż dobre zdjęcie jego by odczytać spalone rezystory SMD tak na załączonych fotografiach. Czekam wiec na pozytywne wiesci
Witam !
Na pierwszy rzut oka mam praktycznie identyczny zasilacz w Acerze PD120, Projektor padał w taki sposób, że wyłączał się po np. 20 min. pracy i przez kolejną godzinę nie dał włączyć - brak tez było jakichkolwiek kontrolek. Na wyjściu brak jakichkolwiek napięć, po stronie pierwotnej - 10,5V na nóżce 13 (VCC) układu ML4800CS (dzięki CMS za fotki, u mnie oznaczenia układu nie są do końca czytelne), na kondenstatorze 100uF, a co za tym idzie na wyjściu na zasilacz lampy - 305V. Co jeszcze mógłbym sprawdzić ? Przyznam, że temat przetwornic jest mi raczej daleki...
Częściowo już to zrobiłem - pierwsze moje podejrzenie to zimne luty - jutro dokończę "brakujące" i poinformuję o rezultatach.
Poprawiłem wszystkie luty, nic nie pomogło.
Znalazłem uszkodzony rezystor R125 (za mostkiem prostowniczym), z kodu paskowego wynika, że mam mieć 75,9Ohm, miał 0... Z braku takiego pod ręką wykonałem "pająka", napięcie zasilania ukladu scalonego podniosło się do 15,5 V - czyli chyba do wartości prawidłowej ? Niestety, dalej impusów brak.
This power supply board is also in the Optoma EP709. I blew up this board by short circuiting the high voltage... Does anybody have this board or does someone want to have my broken beamer (projector)?
Mam ten datasheet; wynika z niego, że to diody Zenera na 16V. Natomiast z innej aplikacji, wynika, że są to zwykłe 4148:
Za tym przemawiałby fakt, że reszta diod na płytce jest w (z wyglądu) w takich samych obudowach. I bądź tu mądry...
No tak, ale nie ma tam danych o tych diodach, jest wspomniane tylko, że to Zenerki. I że na mierniku mają 0,5V spadku na złączu - to chyba nie Zenerki (?)...
CMS wrote:
Chyba wala mi się gdzieś taki zasilacz. Jeśli się nie mylę, to jutro wylutuję te diodki i zbadam czy to są zenerki czy zwykłe.
Dodano po 40 [sekundy]: Ojoj, dziś już piąteczek.
Musisz zaczekać do poniedziałku.
Jeśli możesz Czeka ze 2 lata, to i kilka dni nie zrobi różnicy; poza tym czekam na dostawę ML4800... Przy okazji przydała by się jeszcze wartość termistora na wejściu i rezystora zaznaczonego na niebiesko:
P.S. Sprawny masz ten zasilacz? Nie chcesz odsprzedać?
Pozdrawiam!