Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX

bingant 26 Mar 2010 18:04 74354 56
Renex
  • Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX

Witam serdecznie.
    Jest to mój pierwszy post na forum i chcę przywitać wszystkich forumowiczów. Od razu przedstawiam moją trzecią konstrukcję.
    Są to kolumny 2,5 drożne na przetwornikach i zwrotnicach firmy STX:
    GDWK-10-250-8-AWX
    GDN-18-140-15-AWX
    Zwrotnica jest oryginalna z projektu FX-300.

Geneza:

Poprosiłem firmę STX o głośniki testowe. Firma STX wyraziła zgodę i dostarczyła mi zestaw głośników oraz zwrotnic do testów.

Budowa

Konstrukcja główna kolumn zbudowana jest na planie trapezu z płyt MDF.
    Góra i boki mają grubość 16mm, tył 22mm, a front 2 x 22mm. Kształt lutni uzyskałem oklejając konstrukcję główną sklejką 5mm napiętą wzdłuż osi pionowej na ceowniku aluminiowym 15mm. Pustą przestrzeń pomiędzy szkieletem a sklejką, wypełniłem pianką montażową niskorozprężną.
    Pomiędzy poszczególnymi głośnikami i tunelem b-r wklejone są wzmocnienia w kształcie trapezu z dwoma otworami, razem 3 sztuki na kolumnę. Wewnątrz kolumna wytłumiona jest filcem z matą bitumiczną. Boki kolumn oklejone są 8 cm paskami forniru, po 12 sztuk na każdy bok. Dla uzyskania kontrastu barwy i wzoru pomiędzy pasami forniru, użyłem dwóch odmian forniru Teak i Amazaque. Różnica wysokości pomiędzy fornirem a każdym rantem kolumny wynosiła 0,7mm i wypełniłem ją szpachlą samochodową, po czym pomalowałem czarną matową farbą i na koniec całość dwoma warstwami matowego lakieru bezbarwnego. Malowałem za pomocą pistoletu.
    Skosy frontu wyszlifowałem ręcznie papierem ściernym na deseczce i okleiłem skajem na Pattex Moment, tak samo jak fornir. Konstrukcja główna sklejona jest wikolem.
    Podstawa kolumn jest wykonana z blachy stalowej 4mm, do której wkręcona są kolce. Różnica w wysokości pomiędzy kolcami tylnymi, a przednimi wynosi 3 cm.
    Wymiary kolumny: szer.205/gł.380/wys.1000 mm - bez kolców. Kolec dłuższy ma 5 cm.
    W chwili obecnej kolumna wentylowana jest tunelem b-r 68x220mm. Kupiłem dwa komplety tuneli i po kilkudniowym odsłuchu, będę odcinał po 2cm tunelu i tak do 16-14 cm. Na koniec wybiorę najbardziej optymalną długość/strojenie dla mojego ucha.
    Płytka pod terminale została wypalona na prasie laserowej z blachy nierdzewnej 2mm i wypiaskowana w celu zmatowienia. Terminale kupiłem w Polinku.

To co najważniejsze - wrażenia z odsłuchu.

W chwili pisania tego tekstu, kolumny grają około 20 godzin, a więc nie są jeszcze wygrzane, ale to co potrafią, przeszło moje oczekiwania. Moje poprzednie konstrukcje również wykonałem na przetwornikach firmy STX, ale w przypadku serii AWX, to jest milowy krok do przodu. Zupełnie inny świat, bas jest punktowy i zwarty, nic się nie rozłazi, schodzi niziutko, jest okrągły, nic płaskiego. Jednak pierwsze co szeroko otworzyło moje oczy, to średnica. Włączyłem płytę z big-bandem GRP All Stars, CZAD, trąbki, saksofony fruwają, dosłownie. Wokale to samo. W moich 3way i 2way na górze mam PJ-kę i jak dotąd mi się podobało, ale AWX to inna liga, jest bardziej perliście a nie piaszczyście.
    W całości brzmienia kolumn żadne pasmo się nie wybija i niczego nie jest za mało.
    Niedługo na forum pojawią się inne konstrukcję na tych przetwornikach, np. dolphin123 powoli zabiera się do dzieła, jestem bardzo ciekaw opinii innych forumowiczów, ale już dzisiaj śmiało zaryzykuję twierdzenie, że opinie będą podobne do mojej.

Koszty

płyty MDF - 145zł
    fornir - 60zł
    podstawa i kolce oraz płytki pod terminale - flaszka
    terminale Polink - 34zł
    lakier, farba, kleje, papiery ścierne - miałem

W tym miejscu chciałbym podziękować panu Sławomirowi Trzaskowskiemu za otrzymane przetworniki i zwrotnice, mam nadzieję, że moja konstrukcja nie odstaje zbytnio swoim wyglądem od tego, co reprezentują swoim brzmieniem zamontowane w nich głośniki.

Kilka zdjęć:

Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX
    Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX

Tak jak pisałem wyżej, jest to moja trzecia konstrukcja. Pierwsze dwie, również na przetwornikach STXa można obejrzeć na DYI Audio.

Na ewentualne pytania chętnie odpowiem.
    pozdrawiam - Robert.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bingant
    Level 10  
    bingant wrote 47 posts with rating 60. Live in city "-". Been with us since 2009 year.
  • Renex
    adrian1201
    Level 29  
    No szacunek, myślę o odwzorowaniu tango 200 może kolega podpowie coś jeśli chodzi o głośniki STX czy miały by zastosowanie w tego typie obudowy.
    bingant
    Level 10  
    adrian1201 czy myślisz o konstrukcji 2,5way, czy 2 way, bo da się zrobić obie

basstec dzisiaj brat pierwszy raz słuchał na nich koncert Dżemu, on nie jest osłuchany zbytnio a porównanie miał tylko z moimi 3 i 2 way na SCX i gacie mu spadły do kolan
    Dj_Pele
    Level 16  
    Witam

Normalnie respect za wykonanie i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonałeś front głośników. No i mógłbyś zapodać jakiś plik z odsłuchem np. Dżemu bo bardzo lubię. Ja przymierzam się do zrobienia kolumn ale raczej estradowych choć jak na razie mam tyle roboty ze nie mam się kiedy normalnie za to zabrać.
  • Renex
    bingant
    Level 10  
    Fronty są wykonane z płyty MDF 22mm, po narysowaniu linii prowadzących, zeszlifowałem skosy ręcznie za pomocą papieru ściernego na deseczce. Potem okleiłem panel skórą ekologiczną.
    Mitur23
    Level 23  
    Witam Czyli rozumiem że Ciebie ta konstrukcja kosztowała Tylko ponad 200 zł ? a głośniki Kupiłeś Czy jak to? Jestem Bardzo ciekawy tego ja kto gra.. w Jakich okolicach można podskoczyc na Ew odsłuch ?
    bingant
    Level 10  
    Mitur23 - odnośnie pieniędzy to tak, ale wszystko opisałem w pierwszym poście, głośniki i zwrotnice dostałem od p. Trzaskowskiego niezupełnie przypadkowo. Po naszej konfrontacji, zobowiązałem się wykonać obudowy nie ustępujące designowi moim poprzednim konstrukcjom wykonanym również na przetwornikach firmy STX. Skąd jesteś ?

parafka - Oprócz FX-200 firma STX wprowadziła ostatnio na rynek konstrukcję FX-300 i właśnie w oparciu o głośniki i zwrotnice do tej konstrukcji, powstały moje kolumny. Pisałem już o tym wyżej.
    3way z drugiego linku powstały wczśniej niż ukazała się oryginalna konstrukcja STXa FX-200. Ja zbudowałem je w oparciu o zwrotnicę Irka.
    Różnica pomiędzy nimi polega na zastosowaniu w FX-200 bardziej zaawansowanego technologicznie tweetera z serii AWX - tego samego co prezentowanych tutaj kolumnach, oraz innej zwrotnicy opracowanej przez zespół STX.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wizualnie konstrukcja trafia w 100% w mój gust. Pięknie. No i narobiłeś mi apetyt na odsłuch tych "cudownych" głośników. Poczucie estetyki mamy podobne (jak i zainteresowania) tak więc niemalże w ciemno, jestem w stanie wyobrazić sobie jak zestawik gra. Serdecznie gratuluję tak pięknej konstrukcji.
    bingant
    Level 10  
    przemo-lukas czuli szykuje Ci się pielgrzymka do Józefowa :)

przemo-lukas dodam jeszcze do naszej rozmowy na PW, że gitara Jarka Śmietany to czysta śmietanka płynąca z AWXów :)
    bart1986
    Level 18  
    Witam, piękna robota. Mam natomiast pytanie czy był problem z tą ekologiczną skórą w miejscu gdzie są otwory na głośniki nie powstawały jakieś fałdy które było ciężko usunąć pytam bo myślę o takim rozwiązaniu.Skóra jest tylko klejona czy użyte zostało coś jeszcze spinacze ?
    bingant
    Level 10  
    Problemów ze skórą nie ma żadnych, jest to materiał bardzo wdzięczny w takich pracach. Dla przykładu wstawię dwie fotki z mojej poprzedniej konstrukcji:

Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX

Oprócz kleju skóra nie jest mocowana do panelu MDF niczym więcej.
    Mitur23
    Level 23  
    Witam widzę że jednak Daleko Mamy Do Siebie.. Sam myślę że się zdecyduje na te głosniki i zrobie Fronty ale po wakacjach możesz powiedziec Jakim wzmacniaczem są ''Docierane'' ?
    bingant
    Level 10  
    Napędzane są Yamaha AX-500.
    januss73
    Level 32  
    Witam

Na prawdę fajne te skrzynki, choć w mój gust trafiły by lepiej gdyby nie było tych czarnych obrzeży. Brakuje im wyglądu jednolitej bryły drewna, a to że są wizualnie bardzo głębokie to raczej zaleta, a ne wada.

Czy fakt, że swoją robotę zamieściłeś na elektrodzie jest również wynikiem umowy z panem Trzaskowskim? Poprzednie pokazywałeś chyba tylko na diyaudio?

Mam do Ciebie taką prośbę. Jeśli dysponujesz jakimś mikrofonem pomiarowym czy mógłbyś zamieścić pomiar zniekształceń tego zestawu? Programem Arta robi się to bardzo łatwo.
    bingant
    Level 10  
    januss73 - Finalna wersja tych kolumn przeszła małe ewolucje podczas budowy. Powodem były pewne problemy techniczne, jak i ograniczenia w sprzęcie.
    Pierwotnie miałem taki zamiar i chciałem skopiować konstrukcję Cremona Auditor. Niestety tylny panel kolumny, a raczej ten pionowy łuk z Auditora, wymagał prowadzenia frezarki górnowrzecionowej na cyrklu o długości 320cm. Taka długość cyrkla wymaga zastosowania prowadnic, inaczej trudno uzyskać identyczną odległość pomiędzy środkiem okręgu a zewnętrznym brzegiem frezu. Tak samo było z przednim rantem kolumny. W projekcie 2way (pierwszy link w pierwszym poście) udało mi się ukształtować pasy forniru po łuku R10, ale one miały szerokość 5cm, w tym projekcie są 8-mio centymetrowe, a to stwarza pewien problem przy gięciu na gorąco parą. Gdybym się zdecydował na pasy pomiędzy płatami forniru jak w 2way, było by mi łatwiej, ale chciałem żeby pasy forniru łączyły się ze sobą jak w projekcie SF Concerto Domus. Przy gięciu forniru parą na gorąco, fornir się rozszerza, a to uniemożliwiłoby idealne ich połączenie, bez szpar tak, jak to zrobiłem w tym projekcie.

Na to forum zostałem zaproszony przez kol. przemo-lukas. Poprzednio pokazywałem swoje prace na diyaudio i diyakustyk.

Niestety nie posiadam mikrofonu pomiarowego.
    luke-z
    Level 16  
    Bingant, może zaprezentuj jeszcze dwie poprzednie swoje kostrukcje (chyba, że gdzieć można je już znaleźć)
    Pierwsza wydaje mi się znajoma ;-)
    bingant
    Level 10  
    Co prawda zdjęcia poglądowe można obejrzeć w tematach, które podałem w linkach w pierwszym poście, ale skoro prosisz :)

konstrukcja 1 - 3way na STX:

Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX

konstrukcja 2 - 2way na STX:

Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX Dwu i pół drożna kolumna na głośnikach AWX
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No i już wiem jak brzmi i Możdżer ze swoim trio, SMV (pierwsze litery imion Panów Clarke-Miller-Wooten) stara płytka Rage Against the Machine i nowa Gorillaz "Plastic Beach" na zestawie, w którym są te same przetworniki . Całość z NAD C372 i cd NAD 521. Wszystko w siedzibie stx'a. Głośniki jak najbardziej warte takich "domków" (obudów).

bingant konstrukcja udana pod każdym względem. Wizualnie już się wypowiedziałem. Brzmieniowo dyskwalifikuje wiele konstrukcji firmowych grubo droższych niż 1 500zł. :wink:
    Szczegółowość i budowanie sceny bardzo poprawne. Muzyka odrywa się od głośników, nie ma problemów ze zlokalizowaniem instrumentów. Super.
    opel2111
    Level 20  
    po prostu cudne :) dbałość o szczegóły powalająca. Zwłaszcza urzekło mnie logo na tych 3wayach z Twoim nickiem (tak nawiasem, metalowe? i wycinane drutówką czy laserem?). Wyglądem nie powstydziłyby się niektóre konstrukcje czołowych producentów. A jeśli do tego, tak jak mówicie, gra to tak jak wygląda, to już mistrzostwo świata :) Oby więcej takich konstrukcji! ;)
    bingant
    Level 10  
    opel2111 logo jest wypalone na prasie laserowej z blachy nierdzewnej,
    dziękuję za miłe słowa
    Dj_Stone
    Level 12  
    Gratuluję pięknej konstrukcji! Nie mogę się napatrzeć :)
    Aż trudno uwierzyć, że osiągnąłeś to, za pomocą podstawowych narzędzi.
    Czyżbyś robił repliki zestawów Sonus'a z kolekcji Cremona :D
    bingant
    Level 10  
    repliką jest konstrukcja dwudrożna - Cremona Auditor M, reszta jest wzorowana na w/w serii SF
    Mitur23
    Level 23  
    Na Co kleiłeś Fornir? na Henkel moment Czy na Vicol ?
    bingant
    Level 10  
    Fornir kleiłem na Pattex Moment(teraz Classic)
    TReneR666
    Level 13  
    Rewelacja!!

Masz jakies symulacje / pomiary?
    bingant
    Level 10  
    Nie mam, wszystko jest oparte na pomiarach Irka(2 i 3way) i STXa(2,5way)
    Tlalocc
    Level 10  
    Witam
    Mam pytanie jak zostały podzielone przegrody prosto czy skośnie jak zostało zrobione w projekcie FX-300 Link
    A co do wykonania kolumn ARCYDZIEŁO!
    bingant
    Level 10  
    Przegrody zrobiłem równolegle, za to konstrukcja główna w przekroju ma trapez(jak w Concerto Domus).
    Tlalocc
    Level 10  
    A mógłby Pan mi podać wymiary tego trapezu?
    bingant
    Level 10  
    165 i 80 to podstawy i wysokość 340
    nie mów do mnie Pan :) pozdr.