Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Megane II 2003 1.6 nie odpala

27 Mar 2010 00:36 3839 6
  • Poziom 9  
    Witam
    Kupiłem ostatnio megankę 2 2003 1.6 16v i teraz mam taki problem
    Autko ostatnio nie chciało zapalić po kilku próbach zaskoczyło ale następnego dnia już nic. Wywala błąd coś o defekcie elektroniki i każe wyciągnąć i wadzić kartę, nie działa w ogóle centralny zamek (z karty mruga światłami ale nie zamyka) i chodzi non stop wentylator chłodnicy.
    Miał ktoś taki przypadek i czym to może być spowodowane ?
  • Poziom 16  
    Czujnik temperatury. Do wymiany. Jest niedrogi a z podstawami mechaniki nietrudny do wymiany. Należy spuścić trochę płynu chłodniczego, wymienić czujnik, wlać płyn spowrotem.
  • Poziom 42  
    I myslisz że wymiana czujnika temperatury w Megane II pomoże w odpaleniu?
    Oddaj auto do fachowca bo raczej UCP nie naprawisz
  • Poziom 9  
    a możecie koledzy napisać co to jest to UCP bo nie mogę skojarzyć o co chodzi.
    O mechanice a nawet elektronice mam pojęcie i to duże wiec chciałem wiedzieć o co mniej więcej chodzi ale i tak muszę go dać do naprawy
  • Poziom 14  
    Ja miałem podobnie, wymieiłem czujnik temperatury i wszystkio wrocilo do normy wiec tez stawiam na czujnik temperatury ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    A co do UCP to niejestem pewien ale ja używałem łożysk które sie tak nazywaly, moze to banał ale tak było
  • Poziom 16  
    Tak autoasie. W Renault miałem dokładnie taką sytuację. Gdy czujnik temperatury "pada", komputer traktuje parametry rozruchu (wtrysk, ilość powietrza itd) jak w rozgrzanym silniku (a nawet traktuje jako silnik nadmiernie rozgrzany). Zimnego silnika w takich warunkach możesz nie uruchomić.
    Dodatkowo może włączyć się wentylator chłodnicy (jeżeli tylko załączany jest tym samym czujnikiem).
    Kamilu - odłącz na chwilę ten czujnik i sprawdź czy auto odpali, albo po prostu go wymień bo to częsta usterka w Renault.
    Powodzenia.
  • Poziom 18  
    Mateusz napisał:
    Tak autoasie. W Renault miałem dokładnie taką sytuację. Gdy czujnik temperatury "pada", komputer traktuje parametry rozruchu (wtrysk, ilość powietrza itd) jak w rozgrzanym silniku (a nawet traktuje jako silnik nadmiernie rozgrzany). Zimnego silnika w takich warunkach możesz nie uruchomić.
    Dodatkowo może włączyć się wentylator chłodnicy (jeżeli tylko załączany jest tym samym czujnikiem).
    Kamilu - odłącz na chwilę ten czujnik i sprawdź czy auto odpali, albo po prostu go wymień bo to częsta usterka w Renault.
    Powodzenia.
    Owszem masz rację co do strategii działania wentylatorów ale moim zdaniem rację ma autoas. Nie działający centralny zamek,komunikat o awarii elektroniki i pracujący wentylator to objaw usterki sieci multiplex. I dzieje się tak np. przy usterce UPC(moduł połączeń silnika-czarna skrzynka między akumulatorem a błotnikiem)