Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak obliczyc moc kotla olejowego

adik800 28 Mar 2010 08:54 11090 15
NDN
    adik800
    Level 9  
    Witam,mam kocioł olejowy,myślę o zamontowaniu palnika pellet tylko nie wiem jakiej mocy jest kocioł,nie mam o nim żadnej informacji,nic nie znalazłem na internecie,tylko zmierzyłem pojemność wody centralnego ogrzewania jest to 95 litrów i pojemność zasobnika c.w.u 100 litrów.
    Można jakoś obliczyć jaką moc ma ten kocioł?
  • NDN
    Rzuuf
    Level 43  
    Witam!
    A czy wiesz, ile ten kocioł spala na godzinę?
    1 kilogram oleju opałowego (to jest ok. 1,2 litra) podczas spalania daje energię ok. 45 MJ (megadżuli), czyli 45 000 kilowatosekund, albo 12,5 kilowatogodziny. Z tej energii kocioł przejmie tylko część energii, zakładam że jego sprawność może być ok. 65%, więc jeśli spalasz w nim np. 3 litry na godzinę, to jego moc użyteczna jest ok. 20kW.
    adik800
    Level 9  
    Witam Rzuuf,z tego co udało mi się odczytać z nalepki,tam chyba pisze max 1,9 litra oleju na godzinę,ten kocioł też może być na prąd i odczytałem że na prąd jest 15 kw,tylko nic nie pisze jaka jest moc paląc olejem,i nie wiem jaki palnik na pellet
    Rzuuf
    Level 43  
    Jak masz 1,9 litra oleju na godzinę, to oznacza ok. 20kW "brutto", albo ok. 15kW "netto" (moc oddawana do CO, po uwzględnieniu sprawności, w przypadku prądu nie ma ucieczki gorących spalin, więc 100% prądu idzie do ogrzewania, tu "brutto" = "netto").
    Dla obliczenia dla innego paliwa oczywiście bierzesz to "brutto", zakładam że sprawność się nie zmieni (ew. na gorszą).
  • NDN
    adik800
    Level 9  
    możesz mi jeszcze napisać coś o tym kotle,link do forum podaje niżej,mam dwa kotły i nie wiem który wybrać,ten do którego podałem link jest nieużywany ale podobno nie nadaje się do zamontowania palnika ale nigdzie nie pisze dlaczego,oba kotły mają podobne konstrukcje,tylko różnią się wielkością komory spalania

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1602514.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1602531.html

to jest ten sam kocioł tylko dwa różne pytania
    adik800
    Level 9  
    Witam
    można jakoś obliczyć sprawność kotła,może jest wzór albo obliczyć z wielkości wymiennika ciepła
    Rzuuf
    Level 43  
    W Twoim przypadku można to oszacować z danych zużycia oleju i prądu.
    Jeżeli oba źródła ciepła dają taki sam skutek (ilość ciepła oddawanego do instalacji), a z tabeli własności opałowych oleju wynika, że 1,9 litra = 20kWh, natomiast przy ogrzewaniu elektrycznym (100% sprawności, gdyż grzałka jest zanurzona w wodzie!) masz pobór 15kWh, czyli sprawność ogrzewania olejowego jest 15/20 = 75%.
    adik800
    Level 9  
    Mam jeszcze pytanie
    przykładowo,jeśli kocioł ma sprawność 90% i spala 100 litrów oleju miesięcznie,a w drugim miesiącu jego sprawność będzie 70%,to znaczy ze będzie spalał o 20% oleju więcej,warunki atmosferyczne są takie same przez dwa miesiące.Czy inaczej jest to przeliczane
    Rzuuf
    Level 43  
    Sprawność wynika z budowy kotła, a nie z warunków atmosforycznych: po prostu tylko część ciepła powstającego podczas spalania zostaje przekazana do wody, a część ucieka ze spalinami do komina.
    Jeśli twój kocioł grzeje tak samo zużywając 1,9 litra oleju, jak przy 15kW prądu, to jego sprawność jest 75% i nigdy przy tej konstrukcji nie będzie większa. Jeśli byś chciał poprawić sprawność (dotyczy tylko oleju!), to musiał byś doinstalować dodatkowy wymiennik ciepła w kominie - im chłodniejsze będą spaliny, tym więcej ciepła odebrał wymiennik czyli tym większa sprawność.
    Dodaj jeszcze jeden fakt: spalasz węglowodory, więc produktami spalania jest CO2 i woda - w postaci pary. Można odzyskać część ciepła unoszoną przez parę w kotłach z układem kondensacyjnym - tam para się skrapla oddając ok. 540 kalorii z każdego grama pary. Z wymiennika kondensayjnego cieknie woda!
    Sprawność grzania prądem jest 100% - cały dostarczony do grzałki prąd zamienia się na ciepło, które zostaje oddanej otaczającej grzałkę wodzie.
    Co się zmienia przy zmianie warunków atmosferycznych? Oczywiście wydajność (moc) kotła, bo raz w nim spalasz więcej paliwa, raz mniej, ale o tym Ty decydujesz: czy Ci jest ciepło, czy zimno. Sprawność pozostaje +/- taka sama ...
    Przy zasilaniu elektrycznym o wydajności (mocy) grzania decyduje termostat, który załącza grzałkę. Jeżeli grzałka 15kW jest załączona w każdej godzinie przez 30 minut, to dostarczona do wody energia jest 7,5kWh, a jeśli załączenie trwa 40 minut w każdej godzinie, to oczywiście w tym czasie jest wydzielone 10kWh.
    adik800
    Level 9  
    myślałem że sprawnością kotła można jakoś regulować za pomocą palnika albo ilości dostarczanego powietrza do komory spalania
    Rzuuf
    Level 43  
    Zakładam, że spalanie jest całkowite, piec nie kopci ani nie ma CO w spalinach - to jest prawidłowe spalanie, kiedy wszystko, co się ma spalić - spala się, masz maksymalną sprawność.
    Można "ustawić" dopływ powietrza tak, aby był jego nadmiar - wówczas masz większą objętość spalin i one Ci zabiorą więcej ciepła, wówczas sprawność jest gorsza, czyli większa ilość paliwa marnuje się niepotrzebnie.
    Podanie większej ilości paliwa, niż możliwa do spalenia w określonych warunkach, powoduje, że część paliwa nie będzie spalona do końca (sadza, tlenek wegla zamiast dwutlenku), i w tej niespalonej postaci ucieknie ci do komina. Wtedy też następuje pogorszenie sprawności.
    W instalacjach przemysłowych montuje się na wlocie do komina analizatory spalin. Proces spalania jest prowadzony optymalnie, gdy w spalinach jest jak najmniej wolnego tlenu, i nie ma tlenku węgla.
    Zawsze należy tak wyregulować dopływ powietrza, aby mieć najwyższą możliwą sprawność, co pozwala na "wyciśnięcie" z paliwa maksymalnej ilości ciepła.
    Natomiast osobną sprawą jest wydajność - ta jest regulowana ilością dopływajacego do palnika paliwa. Oczywiście dla każdego ustawienia palnika jest tylko jedno optymalne ustawienie dopływu powietrza.
    Pewien wpływ na to optimum mają warunki atmosferyczne: zmiana ciśnienia (wyż - niż) powoduje, że w jednostce objętości powietrza jest mniej lub więcej gramów tlenu. Wahania są do ok. +/- 5%.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W pewnym stopniu tak . Jeżeli zoptymalizuje się proces spalania , to można się zbliżyć do sprawności którą powinien mieć kocioł zdaniem producenta . Jednak jak już wyżej kolega napisał , wływ na nią ma jeszcze wiele innych czynników .
    systemgaz
    Level 23  
    adik800 wrote:
    Witam,mam kocioł olejowy,myślę o zamontowaniu palnika pellet tylko nie wiem jakiej mocy jest kocioł,nie mam o nim żadnej informacji,nic nie znalazłem na internecie,tylko zmierzyłem pojemność wody centralnego ogrzewania jest to 95 litrów i pojemność zasobnika c.w.u 100 litrów.
    Można jakoś obliczyć jaką moc ma ten kocioł?

Na podstwie danych z tabliczki znamionowej kotła i innych znanych wartości można "podstawic" dane do wyliczenia:

Ogólne zasady doboru kotłów grzewczych

Zgodnie z ogólną zależnością:
    QK=Qco + Qw + Qt+ Qcwu [kW]
    gdzie:
    QK - moc kotłowni,
    Qco - zapotrzebowanie na moc cieplną na cele ogrzewania,
    Qw - zapotrzebowanie na moc cieplną na cele wentylacji lub klimatyzacji,
    Qt - zapotrzebowanie na moc cieplną na cele technologiczne,
    Qcwu - zapotrzebowanie na moc cieplną na cele przygotowania c.w.u.

Uznając, że najpopularniejsze kotłownie dla obiektów mieszkalnych bez wentylacji mechanicznej, pokrywają dwa podstawowe cele: ogrzewanie i przygotowanie c.w.u. można podać następujące ogólne zasady:

• w budynkach jednorodzinnych, w których zaprojektowano urządzenia przygotowania c.w.u. bez elementów pojemnościowych moc kotłowni jest równa maksymalnemu zapotrzebowaniu na przygotowanie c.w.u. (wynikające najczęściej z warunków napełniania wanny).

QK=Qcwumax [kW]

Reszta artykułu w bezpłatnym poradniku
    http://www.systemgaz.com.pl/index.php?ustawienia=1&sklepu=1&galerie=1&edytuj=28&id_gal_gl_=26
    systemgaz
    Level 23  
    Instrukcje serwisowe dostępne są dla firm Autoryzowanych Partnerów Handlowych producentów palników Giersch, Maxon, Weishaupt itp. Niektórzy z APH prowadzą nabór na stanowiska pracowników serwisowych. Dla osób postronnych producenci palników przygotowali instrukcje obsługi.