Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz zamiast baterii - dla zielonego z elektroniki.

karpenter 28 Mar 2010 21:44 5090 3
    karpenter
    Level 2  
    Witam. Koleżanka kupiła córce taką oto zabawkę Link. Zabawka jest niedopracowana, ponieważ posiada za słaby wentylator i produkuje za słaby ciąg powietrza, by wypychać jakieś tam listki czy inne motylki do góry. Wentylator będzie ciężko zmienić bo jedt on dość niepowtażalny. Poza tym na 4 bateriach R14 zabawka pracuje całe 15 minut, więc raczej mało. W związku z tym mam 2 pytania.
    By koleżanka nie zbankrutowała wolałbym podłączyć do zabawki zasilacz. Teraz pytanie - jaki i jak to zrobić?
    Czy po podłączeniu trochę mocniejszego zasilacza jestem tu w stanie uzyskać wyższe obroty wentylatora?
    Pytania trywialne dla osób zaznajomionych z elektroniką, ja jednak nie mam takich podstaw. Dziękuję za pomoc małej sąsiadce i pozdrawiam.
    azibik
    Level 32  
    Ja bym zainstalował 5 akumulatorów NIMH i ładowarka.Zasilacz może być też .Mogę wykonać
    Artek_łódź
    Level 17  
    Nie gniewajcie się, że podpinam się pod temat, ale mój problem jest podobny.
    Posiadam radio, które zasilane jest czterema bateriami R14 1.5V. Kupiłem zasilacz uniwersalny (1.5-12V, 1200 mAh), podłączyłem kabelki i ustawiłem zasilacz na 6V. Włączam radio – działa. Ale po kilku włączeniach/wyłączeniach pojawił się problem – radio zaczęło buczeć. Zmieniłem prąd na 1.5V i problem ustąpił. Jednak na 6V radio gra głośniej ale na 1.5 pracuje bez problemów. Przecież powinno pobierać 6V, dlaczego więc pracuje lepiej na 1.5? Czy to dlatego, że zasilacz ma 1200 mAh?