Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kombajn zbozowy Massey Ferguson 27 - czujnik indukcyjny

kamsmej 28 Mar 2010 22:36 6019 9
    kamsmej
    Level 10  
    Witam wszystkich potrzebuje model czujnika do kombajnu zbożowego ja w temacie. Czujnik uległ uszkodzeniu i nie mam żadnych informacji dotyczących jego modelu tylko jedynie że napięcie jakie dochodzi do czujnika wynosi 8V a prąd mierzony na dobrym czujniku zamontowanym w innym miejscu osiąga max wartość ok. 5mA. Prędkość obrotowa max wałka która mierzy czujnik wynosi 3100 obr/min, a na zębatce jest 10 zębów natomiast gwint czujnika to - M12. Więc proszę o podanie modelu tego czujnika lub zamiennika który mógłby prawidłowo w tych warunkach pracować. Czekam na odpowiedzi. Dodam czujnik jest dwu-przewodowy.
    3fazypradu
    Level 13  
    Zmierz rezystancję lub podstaw jakikolwiek czujnik indukcyjny.
    kamsmej
    Level 10  
    Nie wiem czy dobrze rozumie ale zmierzenie rezystancji tego czujnika pozwoli mi określić jedynie czy czujnik jest dobry. A mi chodzi aby podał mi ktoś konkretny model czujnika który by pracował w wyżej opisanych warunkach. Według mnie jeśli wstawię przypadkowy czujnik indukcyjny np. którego częstotliwość przełączania będzie mniejsza od 500 Hz to na nic on mi się nie nada gdyż prędkość obrotowa wałka max wynosi 3100 obr/mi co odpowiada 51,67 obr/sek. [ Hz ] do tego należy doliczyć fakt iż na zębatce jest 10 zębów i na jeden ząb przypadają 2 impulsy (przełączenia) co powoduje że czujnik powinien mieć min. częstotliwość przełączania (51.67 * 10 * 2 ) = 1033 Hz. Więc najlepiej byłoby aby czujnik posiadał częstotliwość przełączeń 1000 Hz chodź nie pogardził bym już częstotliwością 800 Hz. I chciałbym uzyskać konkretny model czujnika który założę i będzie mi pracować poprawnie a nie chodzić do sklepu i kupować kolejne czujniki. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże dobrać konkretny czujnik lub powie jaki jest zamontowany w tym kombajnie. A jeśli się mylę to proszę pisać i mnie poprawiać.
    Anonymous
    Level 1  
    kamsmej
    Level 10  
    Oki to kupie i zamontuje czujnik o podobnych parametrach i gabarycie ( M12 gwint ). Mam nadzieje że będzie wszystko dobrze a jak nie to będę pisać znowu do was o pomoc.
    cichus
    Level 21  
    Koledzy dobrze podpowiadają. Podbierz od czegoś taki czujnik. Warunek jest taki, ze musi on współpracować z tym samym kołem impulsowym. W przwciwnym wypadku komputer zgłupieje i będzie podawał nieprawdziwą wartość prędkości obrotowej.
    sj
    Level 11  
    wal-ker wrote:
    witam,sam czujnik ma niewiele wspólnego ż częstotliwoscią przełączania. Tym zajmuje się komputer kombajnu. Zamontuj inny który pasuje mechanicznie i będzie ok.Duży wybór takich czujników jest w sklepach z automatyką przemysłową(CNC) np.Częstotliwosc kilkaset Hz nie jest problemem dla tego rodzaju czujników....

chodzi tu właściwie o maksymalną częstotliwość pracy czujnika w notach katalogowych podawany jest ten prametr jako częstotliwość przełączania
    zielo0ony
    Level 11  
    a moze bys cos w katalogu częsci znalazł... Jak cos to napisz na miala krzysiek_1990_1991(_at_)wp.pl
    kamsmej
    Level 10  
    Witam po długiej nieobecności zastosowałem czujnik o symbolu PCIN-5 i spisuje sie dobrze (wszystko ok jest z czytywane). Dziękuje za pomoc wszystkim i zamykam temat