Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Travelmate 4060 - bateria 4UR18650Y-QC219

29 Mar 2010 05:23 3486 4
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z wsadem do tej baterii będzie ciężko, ale zbuduj interfejs I2C (schemat i płytka są w artykule o resetowaniu elektroniki). Następnie zainstaluj program Be2Works demo i sprawdź, czy BQ80201 ma standardowe hasło. Możesz też nim odczytać parametry baterii i podać na forum. Sprawdzimy, co z nią jest nie tak.
    Jeśli będzie standardowe hasło, to wykupujesz wersję RIZAL tego programu za około 30 zł i resetujesz wsad.
    katar83
    Level 26  
    Wedlug chinskich forum ktore swego czasu przegladalem baterie na BQ80201DBT sa praktycznie nie do ruszenia a skoro chinczycy nie wiedza jak to zrobic to raczej sie tego nie da zrobic :) Sposoby programowaniu tych baterii sa dosc pilnie strzezone, inne dla kazdego producenta ktory stosuje te scalaki i praktycznie nikt nic nie wie co i jak.
    Mam cale pudlo baterii na tym scalaku z ktorymi nic sie nie da zrobic oprocz wyciagniecia ogniw i uzycia ich w innych bateriach, co zreszta czesto mi sie zdarza bo same ogniwa sa ok, tylko elektroniki za nic w swiecie nie da sie zresetowac.
  • Helpful post
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie można z góry zakładać, że nic się nie da zrobić. Ja osobiście zrobiłem jak na razie 2 baterie na tym scalaku.
    Tak jak piszesz, każdy producent może zaprogramować ten scalak inaczej.
    Jedną z wersji jest zaprogramowanie go tak samo jak BQ2084 ze standardowym hasłem i wtedy da się taką baterię zrobić.
    Aby się przekonać jak jest zaprogramowany i czy ma standardowe hasło, można użyć programu Be2Works w wersji demo. Jeśli zapalą się trzy zielone kwadraciki, po odczycie parametrów baterii i wsadu jako BQ2084, to da się ją zresetować.
    Tak więc trzeba śledzić fora na bieżąco i to nie tylko chińskie. Co jakiś czas wiedza ludzi się zwiększa i te doświadczenia trafiają na fora. Proponuję przejrzeć fora rosyjsko języczne.
    Anonymous
    Anonymous