Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW T4 2,4D 95r. ubywający płyn chłodniczy...

Farmer1979 29 Mar 2010 18:02 8214 7
    Farmer1979
    Level 9  
    Witam Wszystkich serdecznie.
    Mam na imię Jarek.Posiadam VW T4 2,4D Multivan z klimatyzacja.Od pewnego czasu mam problem z płynem chłodniczym,muszę kilka razy w tygodniu dolewać płynu.Wymieniłem już chłodnice,zbiorniczek wyrównawczy.Szukam ciągle gdzie jest wyciek i nic.Jeden z węży na dole jest mokry ale gdzie to leci nie widać.Rano jak wstaje to zawsze plama pod samochodem.Silnik 2 lata po kapitalnym remoncie.Wydaje mi się ,że jest chyba duże ciśnienie w układzie.Silnik może stać parę godzin,jest zimny a jak odkręcam korek zbiorniczka,ciśnienie jest jeszcze duże.Temperaturę pokazuje normalna,wydaje mi się ,że się troszkę długo nagrzewa.
    Może ktoś miał podobny przypadek lub wie co może być przyczyną i gdzie szukać tego wycieku.
    Z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam
    suder
    Level 13  
    sprawdź kruciec wychdzący z przodu głowicy i czujniki w nich czy przypadkiem z nich nie cieknie , drugi kruciec jest po prawej stronie głowicy pod plastykową osłoną paska napędowego pompy wtryskowej
    Anonymous
    Anonymous  
    Farmer1979
    Level 9  
    Obejrzałem te króćce i nie widać wycieku.Plama jest tak mniej więcej pod zbiorniczkiem.Na dole jest jeszcze taka pompka dodatkowa ona jest lekko mokra ale może to kapie na nią gdzieś z góry.Przyjrzałem się zbiorniczkowi i jest troszkę mokry.Wygląda tak jakby korkiem trochę leciało.Sam nie wiem zbiorniczek zmieniłem korki też i dalej gdzieś leci.
    trans-serwis
    Level 39  
    Może masz uszkodzoną uszczelkę pod głowicą i ciśnienie wybija płyn.
    suder
    Level 13  
    może pompa wodna uszkodzona i gotuje
    Farmer1979
    Level 9  
    Jest może jakiś sposób na sprawdzenie tej uszczelki i pompy?Myślałem też o zmianie termostatu,może on jest popsuty...
    aarko
    Level 11  
    Kolego zrób test szczelności na zawartość spalin w układzie chłodniczym jeśli jest uszkodzona uszczelka to powinno wykazać