Witam
Przedstawiam moja pierwsza konstrukcje w dziale DIY, którą jest zasilacz dwukanałowy, symetryczny. Od dawna chciałem mieć zasilacz symetryczny, ponieważ czasem potrzebowałem napięcia symetrycznego. Pewnego dnia kapnąłem się że mogę, wykorzystać 2 transformatory z ładowarek, które mi się plątały w szafce.
Założenia były takie ze zasilacz powinien być mały i mieć dużą wydajność prądowa, wyświetlać powinien wyświetlać napięcie, prąd, moc i temperaturę, powinien mieć ustawiane napięcie dodatkowo za pomocą przełącznika.
Zastosowane transformatory maja 24v i około 5A, schemat zasilacza wykorzystałem stąd: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1203441.html dodałem przekaźniki nie dałem zabezpieczenia w postaci tyrystora. Jako moduł wyświetlacza zmodyfikowałem wersje kitu http://download.avt.pl/AVT2857.pdf zamiast DS18B20 wsadziłem termistor (temp. wyświetlana jest za pomocą bargrafu w prawym górnym rogu) dodałem wzmacniacz operacyjny odwracający. Jednak po wykonaniu skakało napięcie i musiałem inaczej zaprojektować płytkę chodziło o masę analogowa i cyfrowa, dodałem jeszcze parę kondensatorów i problem zniknął. Następnym problemem był za mały radiator wiec wymieniłem go na większy, po wymianie przy prądzie 5A zasilacz działa przez 20 minut potem włącza się zabezpieczenie termiczne. Oprócz zabezpieczenia termicznego, posiada zabezpieczenie prądowe (ustawiane) i napięciowe (włączające gdy napięcie przekroczy 31V). Nad wszystkimi zabezpieczeniami panuje atmega8, która steruje przekaźnikami i wentylatorem.Zasilacz posiada możliwość włączenia menu serwisowego w którym wyświetlane są wartości przetwornika ADC Program napisałem w Bascomie.
Zasilacz ma regulowane napięcie od 1.25-30V i nie zmienia się po włączeniu tranzystorów napięcie jest stabilne nie ma żadnych dryfów.
Z wykonanego zasilacza jestem zadowolony spełnia moje oczekiwania, niektórzy zapytają, dlaczego nie wykonałem płynnej regulacji prądu odpowiem ze nie potrzeba mi wystarczy włącznik 1.5/5A, choć jak znajdę gdzieś dobry schemat do regulacji prądu to może kiedyś go zmodyfikuje. Koszty wykonania to ok. 100zł nie wliczając transformatorów, które miałem. Zachęcam do komentowania i oddawania głosów. Pozdrawiam

Cool? Ranking DIY