witam
Jeśli chodzi o kable to zależy od tego jakie auta chcesz robić, pisząc uniwersalny masz na myśli OBD - prawda?; (bo jeśli ten z "gołymi" pinami to przez 2 lata nawet nie wyjąłem go z opakowania). cóż ja używam tego przewodu tylko do Scanii R, można by spróbować w Volvo FH13, bo tam występują oba złącza(OBD i volvo), ewentualnie MAN TGA (chyba?), Mercedesy po 2005 na pewno OBD.
Jeśli liczysz na zarobek ze Scania "4" to inny kabel, starsze Volvo jeszcze inny, Man`y 2 rodzaje kabli, Renault chyba 2 kable, naczepy 4 czy 5 kabli, Iveco - nie wiem unika tej marki.
Co do schematów, cóż nie wiem jak wygląda sprawa z dostepem do serwerów i serwisów informacyjnych, ale w podstawowym pakiecie schematów jest bardzo mało, brak kolorów przewodów, czy oznaczeń, ogólnie raczej poglądowe.
Z regulacji korzystałem tylko w starej Magnumce dla ECAS, w Scanii, volvo brak jakiejkolwiek reg. a szkoda, bo jest za co brać pieniądze.
Poza tym przeróżne błędy w programie, zresztą jak pisałeś korzystasz z wersji Car i powinieneś mieć wyrobione zdanie na temat "produktu i firmy".
Ja robię tylko w ciężarowych i Texę wyjmuję głównie do naczep.
Ups zapomniałem napisać, że mam starą wersję 16, a czas chyba na 19.