Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane coupe 1.4 16 2000 gaz problem z odpaleniem...

monika198822 29 Mar 2010 21:55 4240 9
  • #1
    monika198822
    Level 2  
    Witam.
    Samochód niby dobrze pali, ale czasem zapali dopiero za 3 razem. Wymieniłam ostatnio akumulator i nadal to się sporadycznie zdarza ? Prosiłabym o jakiekolwiek informacje.

    Mechanik powiedział ze to może być od centralnego zamka, od diody od alarmy. I jak nie odpala to należy zamknąć samochód z centralnego i jeszcze raz otworzyć..

    Proszę o pomoc.
  • #2
    KAROL1138
    Level 16  
    Witaj.Musisz zwrócić uwagę czy w momencie kiedy auto nie chce odpalić nie miga dioda blokady rozruchu,znajduje sie po środku tablicy wskażników.
  • #3
    powidz
    Level 20  
    W tym roczniku immo nie jest na podczerwień, tak więc nie trzeba otwierać i zamykać auta. Zobacz na drugim kluczyku.
  • #4
    3fazypradu
    Level 12  
    KAROL1138 wrote:
    Witaj.Musisz zwrócić uwagę czy w momencie kiedy auto nie chce odpalić nie miga dioda blokady rozruchu,znajduje sie po środku tablicy wskażników.


    Dokładnie to zrób. Jest to czerwona kropka pod wskaźnikami paliwa i temp.
  • #5
    monika198822
    Level 2  
    I dziś nie odpalił raz ... zamknęłam i otworzyłam samochód i odpalił od razu.. (nie spojrzałam na diode, bo dopiero teraz przeczytałam forum) czyli mechanik dobrze mówił ze w tych megane tak się zdarza, czy myślicie, że to inna przyczyna ?
  • #6
    KAROL1138
    Level 16  
    Zdarzało się w to w autach ze starszych roczników jak nadmienił już kolega wyżej.Moim zdaniem zbieg okoliczności.Zwróć uwagę na kontrolkę badż jeżeli posiadasz drugi kluczyk to używaj go przez kilka dni.Często tez takie sytuacje zdarzają sie przez zabrudzony czujnik położenia wału.
  • #7
    monika198822
    Level 2  
    Wracając do mojego wątku... i dziś znowu się to powtórzyło... ale nawet za 3 czy 4 razem nie zapalił tak jak to było wcześniej... i co do wcześniejszych wątków to dioda się nie paliła. Akumulator jakby kręcił ale jakby brak paliwa ( ale to tylko moje takie odczucie).
    Jeszcze raz napiszę że jest to samochód z gazem...
  • #8
    monika198822
    Level 2  
    Dla tych co mają podobny problem to piszę że po podłączeniu pod komputer wyszło że jest to czujnik położenia wałka rozrządu. Wymieniłam go i wszystko jest w porządku.
  • #9
    bpkon
    Level 10  
    Witam mam podobny problem z megane 1.6 16V ale nie moge znalezc tego czujnika , moze ktos podac gdzie go szukac i jak wyglada??
    Dzieki.
  • #10
    KAROL1138
    Level 16  
    Czujnik znajduje się po prawej stronie silnika w miejscu łączenia silnika ze skrzynią.Wygląda jak na zdjęciu.:D



    Renault Megane coupe 1.4 16 2000 gaz problem z odpaleniem...