Witam,
Pytanie odnośnie OpenGTS i Traccar. Udało mi się uruchomić Odometer (jak ktoś potrzebuje, to podpowiem jak to zrobić), zlicza mi już kilometry. Potrzebuje uruchomić statusy, czy ktoś mi może pomóc? Chodzi o kwerendy które zmieniuałby status urządzeń na InMotion Start i Stop. Start byłby wtedy jeśli poprzednia prędkość <1 bieżąca >1km/h. In motion jeżeli poprzednia i bieżąca prędkość >1 i Stop jeśli poprzednia prędkość >1 a bieżąca <1.
Witam, otrzymuję sms pozycję w formacie np:
position
(56bf,2b00,1,260)
lat:
long:
speed:
t:
no i tu odnośnik do strony maps.google.
Wolałbym aby była podana dł. i szer. geograficzna tak jak w instrukcji.Jak to zrobić.Pozdrawiam
Oryginalny xexun czy jakiś clon?
Przy oryginalnym xexunie i skonfigurowanym serwerze (gdzie dane do śledzenia wysyła na serwer) urządzenie nie wyśle do ciebie żadnego smsa nawet jak spada napięcie na akumulatorku. Sam to testowałem.
Możesz mu wysłać pojedyńczego smsa z komendą ,,smslinkone123456" wówczas dostaniesz jednego zwrotnego smsa z pozycja gps oraz ze stanem naładowania akumulatorka.
Witam, czy ktoś rozwiązał problem że na postoju skacze z pozycją do 250m w rozne strony? Zdjęcie po niżej jak to wygląda
hej, mam ten sam problem, odświeżanie co 30 sekund, a skacze prawie po 300m w różne strony, a czasem po kilka km ;/
co można zrobić, bo to nie ma sensu na postoju
Odświeżanie co 5 sek nie wiele da jak masz kabel usbdata do tego lokalizatora mogę ci podesłać program i wsad najnowszej aktualizacji dla xexun tk103 tk103-2 zaktualizujesz i powinno być ok. Wsad otrzymałem na maila od producenta xexun
1. Chce na stałe zamontować TK102 w aucie, nadchodzi zima, więc obawiam się o baterie w trackerze. Czy jeśli podłączę tracker bez baterii zasilaczem, to czy uruchomi się bez problemu i będzie pracował?.
Mam zamiar ustawić wysyłanie współrzędnych na serwer po GPRS, co 10 sekund.
2. Ma ktoś doświadczenia z kartą SIM Virgin Mobile do transmisji danych?. Bardzo by mi pasowała, ponieważ po każdym doładowaniu jest aktywna rok. I do tego jest darmowa transmisja danych z lejkiem. Czyli maksymalnie jest to 4KB/s, czyli w zupełności powinno wystarczyć do tego trackera.
WItam
Mam problem kupiłem gps niby Tk103-2 ale to jakis klon nie wiemjaki protokółi nie wiem jaki zaznaczyc gps na liscie.
POdpowiemiktoś jak znalezdz odpowiedn gps, w instrukcji pisze ze ma być china tk106 ale nie łapie,
dajcie znac
mam cos takiego zdjecia ponizej
Witam.
Jestem z Kielc. Niedawno zakupiłem sobie właśnie TK102 zainstalowałem kartę virginmobile, ustawiłem wszystko jak tu jest opisane - wierzcie mi zrobiłem z tego niemal doktorat jeśli chodzi o ustawienia i... wysyłanie sms z lokalizacją działa idealnie, ale nie mogę od kilku dni zmusić tego czegoś do komunikacji a serverem bym miał podgląd on-line na pozycję lokalizatora. Studiowałem kilka serwerów, generlanie zatrzymałem się na GPS-server.net - gdzie niestety nie znalazłem danych dotyczących IP oraz orange.gps-trace.com - gdzie po zapisaniu wszystkich danych... ciągle wyskakuje info brak aktywnych satelit i brak danych.
Witam
Wpisz komendę do lokalizatora check123456 i powino ci wyskoczyc czego nie łapie, jezeli masz gprs on i gps min 4 satelity, to lokalizator masz dobrze ustawony, czas na serwer orange.Tk102 jest to chinczyk i musisz metoda prób i błedów, jak masz w instrukcji?jak cos pisz na priv
po testach róznych tracerów tk102, 103, 106... orllo itp. itd najlepszy jest stary telefon z androidem i gps najdokładniej pokazuje pozycje samochodu. Podłączone mam na stałe zasilanie w samochodzie . Używam aplikacji real-time gps
Ja mam 3 Samochody śledzone (różne trackery) na serwerach orange i jak sprawdzałem dokładnośc to jest do kilkunastu metrów i mniej ale wszystko zależy od sygnału u mnie było około 8 satelit . Jeśli chodzi o tk-102b to miał mniejszą dokładność ale wystarczającą.
Czesc, od niedawna wszedlem w posiadanie trackera 102b. Mysle ze to jakas podrobka ale chcialem ja uruchomic. Zakupilem i aktywowalem karte z t-mobile. Wyslalem komende begin123456 jednak nie dostaje zadnej odpowiedzi. Jak sprawdzic czy to wogole dziala ?? Z tego co wiem to tracker zakupiony byl na banggood.com. Jak go uruchomie to niebieska dioda miga wolno. Prosze o jakies wskazowki.
Nie, nie działa wysyłanie sms, chociaż dostaję informację potwierdzającą otrzymanie wiadomości przez tracker. Natomiast jak dzwonie to mam sygnał i po 2 -3 sygnałach rozłącza mnie, ale żaden sms z lokalizacją nie przychodzi do mnie. Co może być jeszcze nie tak ???
Kolego wiem, że muszę go skonfigurować, ale jak skoro po wysłaniu komendy begin123456 nie dostaję żadnej informacji zwrotnej od trackera. Karta którą włożyłem do urządzenia była wcześniej włożona do telefonu w celu jej aktywacji. Wykonałem z niej połączenie i wszystko grało. Karta nie jest zabezpieczona pinem bo telefon go nie żądał. Sms do trackera dochodzą bo dostaje informację sieciową, że dostarczono. Natomiast tak jak pisałem wcześniej jak dzwonie na tracker to po 2 sygnałach zostaję rozłączony ale żadna informacja zwrotna od trackera nie dociera. Czy moze być to wina operatora karty ?? Czy kupic starter np z orange i sprobować jeszcze raz. Dodam na koniec ze tracker nigdy nie był uzywany po zakupie. Lezal sobie grzecznie az ja się nim zaunteresowalem.
zero odzewu
sms dochodzą do urządzenia ale nic nie odpowiada.
Sygnał jest ale nie przesyła współrzędnych
Wyjąłem jeszcze raz kartę i przełożyłem do telefonu. Konto doładowane. Można dzwonić z tej karty jak i wysyłać smsy. Nie ma poczty głosowej ani żadnych innych dodatków typy granie na czekanie. Bezproblemowo dochodzą też sms na telefon z tą kartą jak i rozmowy. Nie mam już pomysłu co jest nie tak.
Męczyłem się z ustawieniami aby zaczął mi działać GPRS bo ciągle po komendzie "check" pokazywało że GPRS OFF.
Moje pozytywne boje to:
1. begin123456
2. gprs123456
3. time zone123456 1
4. apn12345 internet ( tu akurat karta siedzi play)
5. adminip123456 193.193.165.167 20222
6. t060s***n123456
7. check123456
w końcu pokazało GPRS ON
Wchodzę na stronę: id.wialon.net
Tam pokazało mi mój lokalizator jako XEXUN TK 103 i ip było jako 0+11 ostatnich cyfr numeru imei.
Jak nie pokaże się coś jest źle skonfigurowane.
Wtedy zmieniłem IP na 193.193.165.166 port pozostał bez zmian 20222.
Rejestracja na gps-trace.com
Po zalogowaniu dodaniu samochodu z urządzeniem XEXUN TK 103 i imei w formie jak wskazana wyżej, nr tel. karty sim w lokalizatorze, hasło 123456 i w końcu pokazała się moja bryka
WAŻNE: U mnie w każdym bądź razie tak jest że ważne jest kiedy wpisze się aktywacja GPRS. Musi być zaraz po BEGIN. W innym wypadku ciągle jest GPRS OFF. Zatem komendy w kolejności jak wypunktowałem wcześniej.
Acha. I jeszcze jedna rzecz. Zmieniając IP nie wyamgało ponownego aktywowania GPRS. Ale dla pewności jak ktoś chce może wykonać komendy po kolei jakby ustawiał od nowa z ip już właściwym do działania z gps-trace.com
Jak komuś pomogłem tym opisem bardzo się cieszę
Pomogłeś Dałem podziękowanie. Jednak dzięki Twojemu opisowi, osiągnąłem połowiczny sukces. Urządzenie z allegro za 119zł. TK102, ale okazało się, właśnie teraz, że jednak z oprogramowania to TK103.
Komunikacja SMS z TK bezproblemowa. Komendy śmigają. Powiadomienia SMS z lokalizacją ładnie przychodzą. Tylko po co mam płacić za SMS jak mogę korzystać z GPRS darmowo, bo mam kartę Virgin. Po komendzie check123456 przychodzi wszystko na ON.
Ale do rzeczy. Zrobiłem konfig wg. Ciebie. Wcześniej męczyłem się z portami 20405 wg instrukcji i 20157 i jeszcze jakimiś. W końcu na stronie http://id.wialon.net/# na porcie 20222 pojawił sie jako TK103 z portem 20222 i IMEI tylko niepełny ( bez 4 pierwszych cyfr, ale za to z 0 na początku). FIX co 30s się logował tak jak zapisałem. Wpisałem to samo na svcs.gps-trace.com ze zmienionym IP z .....167 na ......166 i lipa. Nie widzi urządzenia. Jest offline. IMEI, nr SIM, hasło, Xexun TK103. O co cholera tu chodzi. Check123456 pokazuje wszystko na ON. FIX jest na 30s ustawiony.
Przy okazji pozmieniałem na różne porty które były podane tu na forum z 102, 102-2, jakies globo czy tam inne i na wialon.net działa mi tylko port 20222. Czyli port 20222 zostaje, IP należy do serwera no to jasne, to ja nie wiem już co można więcej wykombinować. Wialon.net działa, Orange.gps-trace.com nie działa. Na http://orange.gps-trace.com/ czy tam nowej wersji tego svcs.gps-trace.com więcej nic nie wymyślę. Nie widać TK online i tyle. Numer mam z Virgin +48737******, hasło 123456, IMEI i port 20222 TK-103 wg wialon.net na którym to widać, że działa. No cóż. Póki co dwa dni zabawy z tym gadżetem, ale się nie poddaję. Różne cuda przerabiałem w życiu, a tu takie małe gówienko tak mnie przyblokowało
JEEEEEST! HAHA! JEEEST! . Nie wiem jak, ale wczoraj nie działało, a dziś przełączyłem IP na wialon, później na orange-trace i działa. Nawet ściągnąłem aplikacje mobilną orange-trace i tam już automatycznie TK jest i widać. Ale czad
Czy macie aktualnie widoczne historie tras na GPS trace orange, bo u mnie pokazuje pozycje i zlicza kilometry moge nawet odtworzyc trase ale jej nie wyswietla na mapie.
Czy jest osoba która posiada informację czy można w tk-104 ustawić tak aby śledziło pojazd w określonych godzinach ? Najlepiej tak żeby po prostu na noc się wyłączał a rano śledził na nowo. Chodzi o oszczędzenie baterii.