Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    jani
    Level 2  
    dzień dobry
    prosze o pomoc ewentualnie sugestie .
    w OTV Philips 28PT910 chassis FL.2.26 uszkadza sie tranzystor w poz. 7216 . po założeniu silniejszego odb. działa do czasu przegrzania. Nawet tranzystor 10A /100W pada po np. 2 dniach . w tym czasie odb. działa poprawnie.
    Jani
    zdzich42
    Level 41  
    Nawet "najtwardsza sztuka" nie wytrzyma gdy jest źle sterowana w bazie.
    jani
    Level 2  
    dziękuje za reakcje , chociaż nie wiele wnoszącą. Impulsy na bazie są faktycznie rozdygotane jak w febrze tyle ,że bardziej ucieszyłaby mnie porada co nimi tak trzęsie.
    jani
    zdzich42
    Level 41  
    Jak zadane pytanie taka i odpowiedź. Jak można Ci coś doradzić jak nie piszesz co oprócz tranzystora wymieniłeś, co zmierzyłeś?. Skoro juz sam doszedłeś (ponoć) do niepoprawnego impulsu na bazie to napewno znajdziesz też uszkodzony element w tym układzie.
    jani
    Level 2  
    zapewne //bez potrzeby nie prosiłbym o pomoc. Byc może ktos jednak miał podobny przypadek , poradził z nim sobie i potrafi podzielic się doswiadczeniem.
    jani
    zdzich42
    Level 41  
    Ok, no miałem taki przypadek w Elemisie, padał tranzystor po czasie objaw - szarpało obrazem na boki, tranzystor grzał się nadmiernie. Wymieniłem wszystkie elementy w okolicy TISa pomogło, który był uszkodzony? nie wiem, każdy mierzony w warunkach statycznych (kondensatory nF, pF, rezystory) był 100% sprawny. U Ciebie może byc podobnie.
    jani
    Level 2  
    DZIĘKUJĘ , jednak u mnie podczas działania obraz , menu , wszytko bez zarzutu. , działa poprawnie . napiecia po stronie wtórnej stabilne. natomiast napięcia wyjsciowe z trafa przetwornicy drżą a za nimi impulsy w przetwornicy . Mam 2 identyczne odbiorniki z takimi samymi objawami więc błąd na pewno tez zdarza się często