deer wrote: Witam Poszukuje jakiegoś zestawu radio plus antena (doradźcie coś) do przeznaczenia mam około 300zl z bólem 350
Myślałem nad :
1) MAXON CM10
2) MAGNUM MX
3) CRT 77-114
4) ONWA MK3
5) ALAN 102
6) ALAN 199
7) UNIDEN 510 /520 XL
witam;
temat już dość stary więc prawdopodobnie dokonałeś już wyboru. Pozwolę sobie jednak dorzucić kilka uwag, być może pomocnych innym.
Zajmuję się sprzętem CB więc przez moje łapy przewija się mnóstwo różnych rtf - mogę dokonać jakiś ocen.
Z powyższych modeli:
- maxon - brak rf gain, kiepska jakość modulacji, asq działający nieprecyzyjnie, dzwięk z głośnika głuchy. Na plus - jakość wykonania;
- magnum mx - jakość wykonania fatalna - nie polecam;
- crt - jak juz kolega wyżej zauważył to po prostu sunker elite two. Radyjko z dobrą modulacją, dobrym squelchem, głosny głośnik, wyraźny odbiór. Wykonanie dobre, aczkolwiek zdarzają się problemy z zimnymi lutami , pękającymi kablami mikrofonu (ale to nie problem).Brak rfgain. Radio jednak generuje szum własny i dość duży - ale mimo tego da się przeżyć; niezłe radio z najtańszych;
- onwa (występuje także jako lemm tiger) - gdyby nie fatalna jakość potencjometrów i jakość wykonania obudowy byłoby to niemal idealne tanie radio. Swietna modulacja, świetny odsłuch, nie generuje dużych szumów własnych. Brak rfgain. Niestety jakość.... zdarzały się partie sprzętu które sprzęgały się z antenami magnesowymi - nasi rozmówcy słyszeli jeno pisk (usterka łatwa do usunięcia jednak występująca);
- alan 102 - ten nowszy, z nowym mikrofonem i zakręcanym wtykiem ew. tak. Jednak za drogi do oferowanych mozliwości (na poziomie mk3/crt);Brak rfgain;
- alan 109 - usterki wyświetlaczy, cicha modulacja, plastikowa obudowa, wykonanie fatalne, zimne luty...jedyny plus - rfgain;
- uniden - jak już to 520 z rf gainem - 510 go nie posiada. JEŚLI trafimy na egz w miarę poprawnie przestrojony to czemu nie. Problem polega na tym, że wiele dostępnych egz jest fatalnie przestrojonych...
Ze swej strony proponowałbym:
- jesli sprzęt ma być maksymalnie tani ale o jakości w miarę akceptowalnej - mk3(lemm tiger) lub crt - jest to absolutne minimum sprzętowe;
- jesli uda się trafić na SOLIDNIE przestrojonego unidena 520 - brać;
Jeśli możesz przeznaczyć na zakup nieco więcej - proponuję rozważenie zakupu lafayette atena/yosan 120. Modele solidnie wykonane, rfgain, multistandard, swietna modulacja. To radio polecam gorąco.
Co do tti/inteków.... słabo wykonane radia o odpustowym wyglądzie z trzeszczącymi potencjometrami od nowości...Do tego brak powtarzalności parametrów jest zdumiewająca.
O wynalazkach typu cobra (oczywiście ta najtańsza plastikowa z pewnego serwisu aukcyjnego), omega nie wspominam...
Jeśli chodzi o anteny - wyznaję prostą zasadę - przy radiu z rf gainem możemy pozwolic sobie na dłuższą antenę, przy radiu bez rf - krótsza. Ale bez przesady - żadne kikuciki po 30cm.
I tak - z dłuższych polecam z uwagi na stosunek jakość/cena - sirio ML.
Z krótszych - metrówki (rozsądny kompromis) - tutaj zdecydowanie sirio omega27, wilson little wil, sirio as100 (w tej kolejności). Hustlery mają problem z trwałością i wykonaniem, wszystkie podróbki sunkera, quera nie są warte wspominania.
Jeden wyjątek w temacie krótszych anten czynię dla sirio t3-27 oraz Super-Floridy. To całkiem przyzwoite helikalne anteny.
Mam nadzieję że w czymś pomogłem.
pozdrawiam