Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra ws301 s nie działa

Danon14119 31 Mar 2010 20:14 4203 37
  • #1
    Danon14119
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem ze wzmacniaczem, pewnego dnia postanowiłem posłuchać muzyki na głośniku 150 wat, słuchałem dość głośno i nagle przestał grać, myślałem, że to chwilowe przegrzanie i jak go zostawię na trochę w spokoju to znowu będzie grał, ale nie. Teraz tylko jak go podłącze i dam głośność na max to wydobywa się jak by bass tylko z dużymi zniekształceniami tak, że nawet nie wiadomo jaka to muzyka. Proszę o opisanie mi co to może być lub co mam sprawdzić, jestem zielony więc proszę o wyrozumiałość.
  • #2
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Sprawdz bezpieczniki
  • #3
    radiogaga
    Service technician RTV
    Uszkodziłeś końcówkę mocy.Jeśli umiesz obsługiwać miernik ściągnij schemat i pomierz bezpieczniki i tranzystory mocy.
  • #4
    Danon14119
    Level 10  
    Bezpieczniki są dobre,a jak sprawdzić czy tranzystor jest dobry tzn. jakie powinny być wyniki pomiędzy nóżkami i skąd mogę ściągnąć schemat?
  • #5
    radiogaga
    Service technician RTV
    Na Elektrodzie jest dział schematy audio.Jeśli nie masz pojęcia o elektronice to jak chcesz naprawiać?Poszukaj wiedzy o tranzystorach,choćby poprzez Google.Jednym emailem nie można przekazać takiej wiedzy.Wejdź w temat diagnozowania wzmacniaczy audio na Elektrodzie również.
  • #6
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Nie wierzę że bezpieczniki całe a tranzystory mocy nie! Właściwe sprawdziłeś bezpieczniki? Chyba że zadrutowane? Chłopie oddaj do serwisu a nie truj...
  • #7
    Danon14119
    Level 10  
    Jeżeli truję to nie tylko tobie więc jak nie chcesz nie musisz odpowiadać. A jeżeli bezpiecznik był by spalony to nie uszkodził by się tranzystor, mam rację?
  • #8
    radiogaga
    Service technician RTV
    Jeśli tranzystor końcowy tj.BD285/6 dostał zwarcia E-B,albo zwarły tranzystory sterujące BD139/140 bezpieczniki mogły ocaleć.Tak czy tak trzeba pomierzyć omomierzem ok.8 tranzystorów w obrębie końcówki od pary różnicowej poczynając,pamiętając o obejrzeniu oporów w tym rejonie.Moja wcześniejsza odpowiedź nie była unikiem,lecz podpowiedzią dla ciebie.To szeroki temat i musisz sam poczytać więcej niż jednego emaila.
  • #9
    Danon14119
    Level 10  
    Tranzystora BD285/6 w ogóle nie ma w wykazie elementów. Czy jesteś pewien, że jest ich około 8 bo ja znalazłem tylko 6?
  • #10
    radiogaga
    Service technician RTV
    Są tam BD283/4(T520/519.Jeszcze BD137/8(T515/517)Para różnicowa T503/505,sterujący T507,T509.Razem 8.
  • #11
    Danon14119
    Level 10  
    Przeszukałem całą płytkę wzmacniacza i nie znalazłem BD283/4 chociaż znalazłem go w wykazie elementów jako PDP-183/4 chyba że to chodzi o te kd502? Siedziałem nad nią i nad schematem ponad godzinę i znalazłem tylko BC157 (t503/504/505/506), BD135 (T509/510), BD137 (T515/516), BD138 (T517/518)
  • #12
    radiogaga
    Service technician RTV
    Ja nie pamiętam wersji na KD502,choć czasem producenci robili modyfikacje(taka w Zodiaku).Na pewno trzeba sprawdzić wszystkie tranzystory w obrębie stopnia końcowego.
  • #13
    Danon14119
    Level 10  
    I jeszcze jedno pytanie, czy żeby sprawdzić tranzystor trzeba go wylutować z płytki?
  • #14
    !urban!
    Level 17  
    Ja miałem taki numer ale w Fonomasterze, problemem okazał się elektrolit na płytce od końcówki mocy bo mi tez chciało się 'głośno' pograć
  • #15
    slawussj
    Level 34  
    Witam. Spróbuj podłączyć sygnał na C501, potem na C502. Balans na środek, głośność na środek. Zmierz napięcie na kolektorach BD137 i BD138. Napięcie na B501/2. Spadki napięcia na R543-R546. Napisz co CI wyszło.
  • #16
    Danon14119
    Level 10  
    slawussj wrote:
    Spróbuj podłączyć sygnał na C501, potem na C502

    Mówiąc to miałeś na myśli żebym regulował balansem?
  • #18
    Danon14119
    Level 10  
    Olek II wrote:
    Nie naprawisz tego wzmacniacza.
    Czytając Twoje wypowiedzi, stwierdzić można brak jakiejkolwiek wiedzy w temacie. Oddaj do serwisu, bo możesz uszkodzić jeszcze bardziej. Pozdrawiam.

    Nie potrzebne mi są takie wypowiedzi dałem za niego 20zł. i nie mam zamiaru dawać go do żadnego serwisu.
  • #19
    Olek II
    Moderator
    Danon14119 wrote:

    Mówiąc to miałeś na myśli żebym regulował balansem?


    To w jaki sposób można interpretować takie zapytanie?
    A to ile Ciebie to kosztowało, nie ma nic do rzeczy. Stwierdzam fakty.
    Chodzi o ustawienie potencjometrów siły głosu oraz balansu na połowie ich regulacji i podłączeniu jakiegoś sygnału audio do C501 później do C502.
  • #20
    Danon14119
    Level 10  
    Podszkoliłem się trochę, i doszedłem, że uszkodził się kondensator 2x4700uF, a więc teraz moje pytanie czy mogę zastąpić dwoma kondensatorami 4700uF?
  • #22
    Danon14119
    Level 10  
    I jeszcze jedno pytanie czy zamiast tych dwóch 4700uF/40v mogę dać na /60v?
  • #23
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Możesz
  • #24
    Danon14119
    Level 10  
    Kolega mi poradził abym wymienił tranzystory tłumacząc, że to poprawi mi jakość dźwięku, zrobiłem to i teraz mam pytanie jaki powinien być prąd spoczynkowy i między którymi rezystorami go mierzyć? Najlepiej jak by ktoś powiedział jaki symbol na płytce mają te rezystory.
  • #26
    Danon14119
    Level 10  
    Wymieniłem na takie same jak były, chodziło tylko o to, że nóżki starych tranzystorów były jakby owęglone.
  • #28
    Danon14119
    Level 10  
    Mam jeszcze jeden problem, wymieniłem rezystor r546, a dokładniej założyłem na niego drugi drut bo tamten się przepalił i kiedy włączę wzmacniacz to po około 3 sek. czuć dość ciepły tranzystor KD502 na lewej końcówce i nie słychać na niej sygnału, a na drugiej wszystko dobrze, więc co może być?
  • #30
    Danon14119
    Level 10  
    Na dobrym jest ok. 22,5mV, a na tym drugim wyjściu 22V.