Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

słaby zasięg WiFi Router TP-Link TD-W8901G i kartaTL-WN551G

Mac! 01 Apr 2010 10:14 11133 16
    Mac!
    Level 18  
    Witam,
    posiadam neostradę 512 (niedługo 1MB) wczoraj zakupiłem router bezprzewodowy TP-Link TD-W8901G. Skonfigurowałem, dałem zabezpieczenia WPA2|PSK, dodałem filtrowanie po MAC'ach.

Mój komputer jest podłączony za pomocą kabla z routerem. Router stoi na biurku w moim pokoju. Natomiast mój brat ma drugi komputer stacjonarny z kartą TL-WN551G kilka pokojów dalej na tym samym piętrze (ok 10m dalej). Ma tylko 2\3 kreski zasięgu i zrywa mu połączenie od czasu do czasu. A ja wychodze z komórką na dwór poza budynek i mam zasięg i mogę normalnie z neta korzystać. Czemu on tak blisko i nie ma zasięgu?

Komputer brata
    Asus P5K, 2x1GB 800, 250HDD, 9600GT, TL-WN551G. Windows 7. (sterowniki do karty najpierw były microsoftu ale za pomocą winUpdate zainstalowaliśmy nowsze atheros)
    rekcaH
    Level 14  
    Witaj
    zależy ile jest ścian, jaka grubość, z czego są wykonane ściany.
    Ściany bardzo dobrze zatrzymują sygnał. Dajmy na to router na parterze to na 3,4 piętrze zasięg będzie minimalny(lub brak) wystaw router na parapet przy oknie i niech zobaczy jak sygnał. Przydatny będzie network scrambler. Możesz pomyśleć o antenie zewnętrznej u brata np. panelowa 8dbi wystawiona i przykręcona do ściany poza oknem, a najlepiej jak będzie widzialność(ale w tym przypadku chyba nie ma takiej możliwości). Zastanów się czy to musi być drogą radiową. Jak 10 metrów to nie lepiej puścić kablem.
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na Twoim miejscu przeciągnął bym kabel do brata i to rozwiązanie będzie najlepsze. Możesz również spróbować antenę z karty TP-LINK przestawić podłączając ją na kablu np. 1 metr - H155 zarabiając złączki RP-SMA. Ewentualnie użyć anteny o lepszym zysku przy routerze lub karcie WiFi.

Ale na początku zainstaluj program inSSIDer i obserwuj parabole swojej sieci przestawiając router na inne miejsca.
    Mac!
    Level 18  
    Kurde, własnie po to kupiliśmy router żeby pozbyć się kabli ;-)

Schemat pokoi na piętrze, to długi to korytarz zakończony jest pokojem brata.
    Każdy pokój ma drewniane drzwi do korytarza, pokój brata jest bez drzwi (otwarte na stałe)

Podłączyłem mu antenę yagi ale w sumie też mu rozłącza...
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Więc jeszcze spróbuj zmienić kanał nadawania.
    rekcaH
    Level 14  
    Albo sprubuj wysyłać mu sygnał bez zabezpieczenia WPA2|PSK (sieć otwarta) tak na próbę i zobacz czy dalej rozłącza. zasięg polepszył się przez yagi? I jak zachowanie po zmianie kanału.
    Mac!
    Level 18  
    Zmieniłem kanał ale to nic nie dało (w sumie w budynku nie przechodzą mi żadne sieci z zewnątrz czasami się coś pojawi ale to sporadycznie...).

Z yagi jest troszeczkę lepiej tzn o jedną kreskę (minimum 3\5) jesli antena jest przy komputerze natomiast jesli antena jest w korytarzu to jest świetnie...

Teraz udało mi się ustawic tak ze w pokoju ma 4\5 zobaczymy czy to sie utrzyma i czy nie bedzie zrywac

Docelowo ja tez bede sie łaczył z tym routerem za pomoca karty sieciowej tylko karte musze kupic a router znajdzie sie w tym najwiekszym pokoju na szafie
    rekcaH
    Level 14  
    Dobra w takim razie moderator temat może zamknąć? Czasami przestawienie o kilka cm daje dużą różnice. jak router ustawisz na środku między bratem a tobą (w dużym pokoju) to powinno być dobrze. Pozdrawiam.
    Mariojas
    Level 17  
    Ja mam inny problem ale router ten sam.

Router stoi w moim pokoju na biurku. Pokój w domku jedno rodzinnym, na takim jakby półpiętrze. To, że np. jest słaby sygnał na parterze, to mnie nie dziwi, bo jest jedna "szykana" do przejścia przez fale. Ale dziwi mnie to, że na zewnątrz domu, stojąc pod oknem od mojego pokoju, nie ma sygnału.

Może rysunek trochę pomoże:

Czerwona kropka to ja z laptopem w ręku. AP to rzeczony router. Wysokość pomiędzy oknem a laptopem to niecałe 2 metry. Wg inSSIDer'a nie mam konfliktów z innymi sieciami (nic sie nie pokrywa). Ustawienia routera:

router ma najnowszy firmware (na starym nie było różnicy).

Dodam jeszcze, że zaraz przy routerze inSSIDer wskazuje na -30dB 'owy sygnał.
    rekcaH
    Level 14  
    Spróbuj może wyłączyć router na kilka minut sprawdź podłączenie anteny routera. Może być to też wina konfiguracji. Może reset routera pomoże(wciśnij przycisk reset z tyłu routera na kilkanaście sekund). Napisz czy może pomogło.
    Mariojas
    Level 17  
    Takie wyłączanie robiłem wielokrotnie z innych powodów. Antenę wykręciłem i wkręciłem na próbę inną i bez zmian. Resetowałem już jakiś czas temu i też bez zmian.
    bogiebog
    Level 43  
    A czy przypadkiem dom nie ma w tynku siatki stalowej ? Bo taka siatka doskonale ekranuje.

Umieść router przy oknie, przy szybie i patrz co inssider wykrywa.
    Mariojas
    Level 17  
    Nic mi o tym nie wiadomo, ale raczej nie ma żadnej takiej siatki.

Router na parapet - pod oknem -46dB, sieć śmiga. Ale z drugiej strony w tej chwili jestem w starym miejscu AP, czyli na biurku i mam -40dB (router dalej na parapecie). Czyli 1,5m powietrza zbiera mi 40dB.
    rekcaH
    Level 14  
    Być może to wina sprzętowa. Kolega kupił tplinka po wakacjach(nie pamiętam modelu ale to był model z 3 antenami wifi i przyciskiem w frontu QSS) rozsyłał mu po wifi na 1 kompa i po kablu na stacjonarny. Jakieś 2-3 tygodnie temu musiał zgłosić go do reklamacji(sprzęt wymieniono na nowy) ponieważ router gubił zasięg, transfer spadał itp. być może że podobna przyczyna może być tutaj. Czy w pobliżu twojego pokoju nie ma jakiś przedmiotów zagłuszających sygnał? Może to coś z odbiornikiem. Nie masz może jakiegoś innego routera i laptopa aby to sprawdzić(albo to router wini lub odbiornik w laptopie)?
    Mariojas
    Level 17  
    Router tak działa od kupna. Wydaje mi się że to problem z sieciówką w laptopie. Tymbardziej, że gdy położę laptopa obok routera to mam -20dB sygnał, nawet jak położę router na klawiaturze laptopa, nawet jak pokręcę antenką we wszystkie strony. Laptop to Dell Inspiron 1764, na pokładzie Dell Wireless 1520 Wireless-N WLAN Mini-Card ver. 2.02 (Broadcom).
    Spróbuje zdobyć jakiś inny odbiornik WiFi, może laptopa od siostry albo telefon.
    Innego routera nie mam.

Co do zakłóceń... patrząc na obrazek powyżej w prawym dolnym rogu z góry do dołu jest prowadzona linia zasilająca ze słupa. Wielkich zakłóceń nie powinna dawać bo to tylko domek jednorodzinny.
    Mariojas
    Level 17  
    sprawdziłem telefonem Samsung Galaxy I5700 i zasięg jest w zasadzie taki sam jak na laptopie, może trochę gorszy. Czyli może to być wina routera. Tylko teraz pytanie co z tym zrobić?
    rekcaH
    Level 14  
    Jeśli jest gwarancja to oddaj na gwarancję. Jeśli nie ma to trzeba będzie szukać dalej. Może wykombinuj od kolegi jakiś router może być innej marki aby sprawdzić jaki zasięg będzie na tym podstawionym.