Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Golf IV 1.6 nie dziala zamykanie z pilota drzwi kierowcy

01 Kwi 2010 21:24 9355 12
  • Poziom 17  
    Witam, mam nastepujący problem - Od kiedy nastały ciepłe dni, przestał działać siłownik drzwi kierowcy. Podczas otwierania z pilota otwiera tylko drzwi pasażera. Czasem gdy ide do pracy o 5 rano i jest zimno drzwi sie otworzą z pilota, jednak gdy przejade 5 km do pracy (to akurat chyba mało znaczące) juz drzwi z pilota nie zamknie :/. Dziś rozkreciłem drzwi i sprawdziłem dokładnie siłownik i wszystkie styki i scieżki. Całość sprawna wszędzie przejścia a wtyczka bez korozji itd. Podłaczyłem siłownik pod 12V z zapalniczki i działa normalnie. Sprawdziłem wiązkę od siłownika do jej końca czyli 2 wtyczek pod dźwignią od otwierania maski. I tu pytanie - co sprawdzić dalej i w którym miejscu ? Nie wiem gdzie idą dalej wiązki i czego moze to być powodem :/ Bardzo prosze o pomoc

    ps. Podczas zamykania drzwi z pilota na pinach 7 i 8 które idą do silniczka pokazuje sie 11-12V. Gdy drzwi kierowcy są otwarte, z pilota nie zamkną się też drzwi od pasażera. Alarm tez działa prawidłowo czyli w sumie wszystkie piny i wszystkie styki w siłowniku są sprawne i wiązka raczej działa. Vag pokazywał bład siłownika kierowcy ale niestety dzis wyslalem lapka na gwarancje i nie mam pojecia jaki był dokładny kod błedu :/.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 27  
    sprawdz switch w kasecie c.zamka,przemyj ja,sprawdz czy niema zimnych lutów/ewentualnie przelutój dla pewnosci,mysle ze masz oryginlne zamki,wykasowac błedy z komfortu/zrobic test elementów wykonawczych/odczytac błedy,i bedzie wszystko jasne.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 17  
    sciezki, luty, switche itd sprawdzone - wszystko jest sprawne. Dziś rano gdy wychodzilem do pracy znowu normalnie zadziałał ... teraz sprawdzalem i ... znowu padł. Wydaje mi sie ze od temp w jakiejs wtyczce sie wyginają piny dlatego pytam gdzie idzie owa wiązka.
  • Poziom 27  
    jesli wszystko bys miał sprawne to by ci smigałao,zrób test elementów odczytaj błedy i bedziesz wiedział co i jak.
  • Poziom 17  
    ech ... chyba jasno napisałem, że to co sprawdzić byłem w stanie to sprawdziłem. Siłownik i zamek w 100% sprawny. Na start przemierzyłem wszystkie sciezki, switche, przelutowalem na nowo itd. Wiązka do niego wpięta, która biegnie od siłownika przed drzwi głośniki itd także nie ma żadnej przerwy. Wiązkę wpina się po lewej stronie pod kierownicą i tam zakończyłem poszukiwania bo nie chce na darmo rozkręcać znowu całego samochodu żeby iść przewodem do źródła - chce wiedzieć czy po drodze są jakieś inne wtyczki czy idzie bezpośrednio z tamtąd do sterownika centralnym. Napisałem też ze laptopa oddałem na gwarancję więc nie jestem w stanie znowu go podpinać pod komputer. Wykryło jeden błąd w siłowniku chyba związany z zasilaniem i to był jedyny błąd jaki vag wykrył w całym samochodzie. Teraz (przynajmniej w gliwicach) jest zimno i gdy wychodziłem z pracy centralny znowu działał normalnie. Gdzieś nie ma styku ale moge w 100% wyeliminować siłownik i wiązkę w drzwiach. Co dalej ?
  • Poziom 17  
    amoralez napisał:
    Na start przemierzyłem wszystkie sciezki, switche, przelutowalem na nowo itd.


    Wszystko przelutowane kolego. Nawet na piny we wtyczce naniosłem flux a potem cyne także się bardzo ładnie rozprowadziło.

  • Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Pozostałe elementy działają? : brzęczyk od świateł po otwarciu drzwi, kontrolka otwartych drzwi, światło po otwarciu drzwi ?
  • Poziom 17  
    Tak. Wszystko działa gdy otworze drzwi świeci lampka na dole. Także po otwarciu drzwi kierowcy nie mogę z pilota zamknąć drzwi także sygnał ze wszystkich switchów dochodzi. Także po wsadzeniu kluczyka do zamka i przekreceniu w lewo czy prawo drzwi od pasażera sie otwierają także kolejne 2 switche sprawne i przewody.
  • Poziom 29  
    amoralez napisał:
    Witam, mam nastepujący problem - Od kiedy nastały ciepłe dni, przestał działać siłownik drzwi kierowcy. Podczas otwierania z pilota otwiera tylko drzwi pasażera. Czasem gdy ide do pracy o 5 rano i jest zimno drzwi sie otworzą z pilota, jednak gdy przejade 5 km do pracy (to akurat chyba mało znaczące) juz drzwi z pilota nie zamknie :/. Dziś rozkreciłem drzwi i sprawdziłem dokładnie siłownik i wszystkie styki i scieżki. Całość sprawna wszędzie przejścia a wtyczka bez korozji itd. Podłaczyłem siłownik pod 12V z zapalniczki i działa normalnie. Sprawdziłem wiązkę od siłownika do jej końca czyli 2 wtyczek pod dźwignią od otwierania maski. I tu pytanie - co sprawdzić dalej i w którym miejscu ? Nie wiem gdzie idą dalej wiązki i czego moze to być powodem :/ Bardzo prosze o pomoc

    ps. Podczas zamykania drzwi z pilota na pinach 7 i 8 które idą do silniczka pokazuje sie 11-12V. Gdy drzwi kierowcy są otwarte, z pilota nie zamkną się też drzwi od pasażera. Alarm tez działa prawidłowo czyli w sumie wszystkie piny i wszystkie styki w siłowniku są sprawne i wiązka raczej działa. Vag pokazywał bład siłownika kierowcy ale niestety dzis wyslalem lapka na gwarancje i nie mam pojecia jaki był dokładny kod błedu :/.

    Chyba błąd sterownika w drzwiach kierowcy J386, z tego co piszesz to go nie sprawdziłeś, jest przy silniku szyby.
  • Poziom 17  
    Prawde mówiąc nie mam elektrycznych szyb i jestem pewny że w drzwiach kierowcy nie ma żadnej już elektroniki ani przewodu bo wczoraj je miałem rozebrane na części pierwsze. Chyba że owy sterownik może być w innym miejscu ?

    ps. Co prawda wczoraj pożyczyłem na szybko od sasiada z garazu obok dość zniwelowany miernik, ale gdy przyłozyłem w kostce do pinów 7 i 8 napięcie podskakiwało do około 11,4V. Mogło być więcej .. mogło być mniej ale dziwi mnie to, że silniczek nawet nie bzyknął. Może za niskie napięcie ?
  • Poziom 17  
    No i problem rozwiązany dzieki CameR :) Dla potomnych - w Golfie IV 1.6 98rok sterownik jest pod kierownicą przykrecony na 2 sruby. Wykreciłem, nie wiem dlaczego, ale obudowa była popękana. Przelutowalem wszystkie styki i wygrzałem hotairem i nawet zaczał działać siłownik w bagażniku a myślałem od połtora roku, że wiązka ma przerwe :) Pozdrawiam i dziekuje za pomoc