Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka Ariston li 42 - problemy operacyjne

jarko28 02 Kwi 2010 12:03 5268 10
  • #1 02 Kwi 2010 12:03
    jarko28
    Poziom 10  

    Witam, mam problem z ww zmywarką
    po włączeniu zmywarki, wybraniu obojętnie jakiego programu słychać ze pracuje pompa, do zmywarki dochodzi woda, następnie słychać dźwięk przypominający buczenie i koniec, nic się nie dzieje.
    To samo jest na ostatnim - 4 programie - tylko spłukiwanie/namoczenie naczyń gdzie nie jest potrzebny cykl mycia.
    Rozkręciłem obie ścianki boczne, tył, na dnie zmywarki nie było wody.
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć co mogę samodzielnie sprawdzić?

    0 10
  • #2 02 Kwi 2010 15:38
    kamild90210
    Poziom 17  

    Sprawdź, czy nic nie blokuje turbiny pompy myjącej.

    0
  • #3 08 Kwi 2010 09:08
    jarko28
    Poziom 10  

    dobrałem się do pompy , śrubokrętem obraca się lekko, wiec to nie to

    0
  • #4 08 Kwi 2010 12:44
    bonzo.Z
    Poziom 12  

    To sprawdz jeszcze kondensator przy pompie myjącej, może byc uszkodzony i też bedą takie objawy.

    0
  • #5 08 Kwi 2010 13:23
    jarko28
    Poziom 10  

    a jak go sprawdzić? tak jak ktoś pisał ze pod 220V na parę sekund? ;)

    0
  • #6 08 Kwi 2010 14:31
    kamild90210
    Poziom 17  

    Do pomiaru pojemności kondesatora służy Multimetr który jest do tej funkcji przystosowany/podłączenie pod 220v i tak nie da ci gwarancji że ów kondensator sprawny

    0
  • #7 10 Kwi 2010 14:41
    Mirek321
    Poziom 23  

    Witam sprawdz w pompie turbine może być urwana

    0
  • #8 14 Kwi 2010 21:23
    Mniwoj
    Poziom 9  

    To samo jest u mnie.
    Nie wiem tylko jak z dochodzeniem wody? Woda jest podłączona i jest w wężu, ale w środku zmywarka jest sucha. To buczenie to pewnie pompa wypompowuje resztki wody.
    Dodatkowo jest problem z przełączaniem programów: czasami się udaje, a czasami nie. Ponadto, po tym buczeniu przeskakuje na 4 diodę, która miga. Może ktoś wie jaki to kod błędu i co oznacza?

    0
  • #9 14 Kwi 2010 22:20
    Trull
    Poziom 28  

    Mniwoj objawy które opisujesz wskazują na wyciek.

    0
  • #10 15 Kwi 2010 23:39
    PRecel
    Poziom 10  

    Miałem podobne objawy. Wymieniłem grzałkę /była przepalona/ i zmywarka działa od tamtego czasu bez problemu. Ponoc te zmywarki mają procedure przed startowa w której sprawdzają kolejne elementy wykonawcze.

    0
  • #11 30 Kwi 2011 22:11
    Mniwoj
    Poziom 9  

    Problem rozwiązany już od roku, ale zapomniałem opisać. Chyba faktycznie coś zamokło, bo zmywarka postała parę dni, wyschła i działa do dziś bez zarzutu.

    0