Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AdexAdex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa

02 Kwi 2010 20:02 6113 8
  • Poziom 26  
    Witam

    Dostałem ups'a, który niestety, ale nie ma obudowy i nie wiem jakiej firmy jest ani jaki jest jego model. Na płytce jedynie jest napisane:
    Code:
    MAIN-87XX/MODULE
    
    098-17136-00-S6
    C43210-C0-452

    Patrząc na zdjęcia, można dopatrzeć się jeszcze innej małej płytki, na której jest m.in. NE555. Płytka ta połączona jest do portu COM wychodzącego z UPS'a.
    Mała płytka ma na sobie następujące oznaczenia:
    Code:
    098-17142-00-S3


    Podłączałem zasilanie sieciowe i akumulator, ale zasilacz jakoś nie działa.
    Jeśli ktoś chciałby mi zarzucić, że akumulator jest nie dobre to od razu uprzedzam, że działa ono na innym UPS'ie.

    No i jeszcze zdjęcia zasilacza:
    Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa
    Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa
  • AdexAdex
  • Poziom 14  
    Witam!!

    Jak podłączyłeś zasilenie było jakieś stuknięcie albo coś ?? . Sprawdź bezpieczniki, sprawdź czy któryś z przewodów się nie odczepił.

    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    No właśnie nie ma żadnych stuków ani puków. Bezpieczniki są dobre, są 2x40A.
    Zasilanie podłączyłem tam gdzie było miejsce na zasilanie. Żaden przewód się nie odczepił, sprawdzałem miernikiem.
  • AdexAdex
  • Poziom 14  
    a o odpowiedniej mocy podpiął pan akumulator , ile on miał A??, i czy na płytce nie są zwęglone żadne oporniki i chipsety??
  • Poziom 26  
    Podłączyłem akumulator 12AH. Co do zwęglonych elementów, to już szukałem czego takiego, ale niestety nic nie znalazłem. Ogólnie chce tylko odpalić tego ups'a, a jak będzie już działał, to kupie jakiś akumulator 18AH.
  • Poziom 14  
    Chyba wiem jaka jest przyczyna na jednym ze zdjęć widać jakieś wejście(na pierwszym taka długa kostka, obok czerwonego kabla i bezpieczników ) , chyba od przycisku power i diod wskazujących. niech pan podłączy UPS-a pod prąd i pod akumulator i dotyka w tej kostce śróbokrętem , tylko ostrożnie , i niech pan podłączy coś pod ten ups np: komputer, i sprawdzi czy komputer odpali.
  • Poziom 26  
    Na razie problem jest w tym, że czarny przekaźnik nie chce się sam załączyć.
    Co do łączenia kostki, to zamiast akumulatora podpinam 12V 16A z atx'a. Po włączeniu wszystkiego, nibx jest prąd do ładowania akumulatora, ale jest niecałe 9V.
    Co do kostki, to spróbowałem wszystkich możliwych kombincji, ale nic z tego. Spróbuję jeszcze do kostki dodać diody z rezystorami, to może wtedy coś chwyci, ponieważ na niektórych nóżkach jest napięcie.


    Załatwiłem lepszy aparat, i mam zdjęcia lepszej jakości:
    Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa
    Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa
    Zasilacz awaryjny (UPS) 800W nie działa
    Może coś jest nie tak z tym dużym scalakiem?

    na pierwszym zdjęciu można dopatrzeć się braku 2 rezystorów. Czy one mogą powodować, że UPS nie chce się włączyć? Jeśli tak, to jakie rezystory można tam dodać?
  • Poziom 14  
    rezystory około 1Ω, najlepiej jakby pan poszukał takie niebieskie jakie są na zdjęciu. Jeszcze zauważyłem że wylutowany został głośniczek i zaamiast niego dodana dioda.
  • Poziom 26  
    Zgadza się, wylutowałem głośniczek, ponieważ dioda ma większą czułość na napięcie, i jak coś łącze na kostce, to czasami lekko miga.
    Co do rezystora, to na razie nie mam 1 ohm, ale jak go kupie, to od razu wlutuję.
    A tak z ciekawości, czy ma Pan może schemat układu, czy strzela Pan wartości rezystorów, których nie ma, a może jakiś jest na to wzór?