Witam.Potrzebuję stworzyć przetwornicę DC/DC 12V>4,5V o mocy około 25W (do diod LED), czyli na wyjściu musi być około 5A. Najpierw próbowałem wykonać ją na układzie UC3843, zacząłem od rdzenia pierścieniowego nawijałem różne kombinacje uzwojeń, czyli 20 pierwotne 20 wtórne, 20pierwotne 10 wtórne, zastosowałem stabilizację napięcia podpinając do pinu 2 UC3843 rezystor 39kohm do masy oraz peerkę do wyjścia przetwornicy (nie potrzebuje separacji galwanicznej), dzięki czemu mogłem płynnie regulować napięcie wyjściowe, wszystko działało OK, oprócz tego że przetwornica przy 4,5V oraz 5A obciążenia na wyjściu przy 14V zasilania pobiera ponad 5A!! w spoczynku pobór prądu jest OK. Próbowałem tez na rdzeniu EI ze szczeliną, oraz przy różnych mniejszych obciążeniach (zawsze diodami LED mocy), ale zawsze skuteczność wychodzi mi tak niska!! W końcu zrezygnowałem z UC3843, postanowiłem spróbować na TL494 z rdzeniem z zasilacza ATX (bez szczeliny, zasilacz też był na bazie TL494), nawijałem na to trafo od 2x5 do 2x9 zwojów pierwotnego oraz od 2x3 do 2x9 zwojów wtórnego (cały czas używając drutu 0,8mm2, dla pierwotnego dwa druty obok siebie, dla wtórnego 3), zastosowałem też stabilizację/regulacje napięcia przy użyciu jednego z wbudowanych w układ wzm. operacyjnych, oraz dławik na wyjściu w postaci 40 zwojów drutu 1,5mm2 na rdzeniu pierścieniowym, proszkowym o średnicy 40mm, jako diod prostowniczych używam MBR1060, oraz kondensatora 2000uF na wyjściu. Po uruchomieniu układu problem identyczny jak z UC3843, na wyjściu obciążenie 25W na wejściu pobór 60kilka W!!( 5,3A przy12V, a nawet 6,8A przy 12V gdy nie użyje dławika na wyjściu!!!) W spoczynku bez obciążenia przetwornica pobiera 100mA.W przetwornicy jako tako grzeją się jedynie diody prostownicze, trafo nie grzeje się praktycznie wcale, a mosfety tylko trochę.Jako obciążenia używam diod LED 8x3W (przy 4,7V każda pobiera 700mA).Częstotliwość tej przetwornicy ustawiałem na 90kHz, lub połowę z tego, oraz 1/4 z tego, ale zawsze wychodzi podobnie, są jedynie niewielkie różnice w poborze prądu, oraz pisk 1/4 z 90kHz.Jest na forum dużo o przetwornicach, ale zwykle podwyższających napięcie, natomiast o obniżających nie wiele znalazłem, a jak już to nie na tych układach które mnie interesują (czyli UC3843 lub TL494).Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, lub podpowiedź co robię źle gdyż skuteczność którą uzyskuję z tych przetwornic mogę przecież uzyskać na zwykłym stabilizatorze liniowym.