Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony VPL-CS1 Niebieskie plamy

naros 03 Apr 2010 15:22 4031 6
    naros
    Level 2  
    Witam, mam problem z projektorem Sony VPL-CS1, na obrazie są niebieskie plamy w dolnym prawym rogu i mało widoczna mniej więcej na środku. Plamy pojawiają się tylko na ciemnym obrazie, na białym kolorze obraz jest idealny. Dołączam zdjęcie problemu (robione w dzień i telefonem, więc jakość słaba, ale widać o co mi chodzi).
    Sony VPL-CS1 Niebieskie plamy
    Lampa przekroczyła już swoją żywotność, ale świeci jeszcze całkiem nieźle.
    Czym mogą być spowodowane te plamy? Jak ewentualnie to naprawić?
    naros
    Level 2  
    Odświeżam temat. Proszę o jakąś pomoc.
    draglukasz
    Level 12  
    na moje oko to będzie raczej wina matrycy... może tylko do wyczyszczenia jest...
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    sprawdź stan polaryzatorów (szczególnie niebieskiego)
    merlinekII
    Level 16  
    przyczyną jest na pewno przegrzany polaryzator częsta przyczyna tego typu zabarwień
    naros
    Level 2  
    Polaryzatory są w idealnym stanie, jednakże po kilkunastokrotnym rozkręcaniu, czyszczeniu i skręcaniu doszedł niebieski pionowy pas po prawej stronie, zajmuje on około 1/5 ekranu. Mam wrażenie że matryca jest uszkodzona.

Update: Poprzekładałem wszystkie te 'szybki' między lampą a matrycami i o dziwo pas znikł ;d

Update 2: Jednak nie znikł, po prostu zmienił kolor na żółty i dzięki temu jest prawie nie widoczny ;]

Niebieskie plamy ciągle pojawiają się po nagrzaniu projektora.
    Może jednak te polaryzatory nie są w idealnym stanie? Po czym poznać że są przepalone?
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Odpuść sobie to. Po pierwsze projektor nie jest wart reanimacji. ROzdzielczość 800x600, 600ANSI, i podły kontrast sprawiają, że nie nadaje się on dosłownie do niczego:) Szkoda inwestować...tym bardziej, że uszkodziłeś matrycę i do tego jest jeszcze jakiś inny kłopot.