Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sharan 98 tdi pali 19 bezpiecznik

koolorek 03 Apr 2010 15:23 15570 19
    koolorek
    Level 10  
    Witam
    Mam następujący problem z moim Sharanem
    przy wyłączonym zapłonie przepala bezpiecznik nr 19 (brązowy 5 A)odpowiedzialny sterowanie silnikiem,dodatkową nagrzewnicą,klimą ,tylnią szybą ,ogrzewanie przedniej, itp
    po wyjęciu bezpiecznika stwierdziłem kontrolką że występuje + i - ,tj kontrolka się zapaliła a raczej nie powinna,po wpięciu Ampreomierzea pokazał pona 18 A poboru mocy,po założeniu większego bezpiecznika w celu ustalenia usterki(25A) nie przepaliło go ale wrócił nawiew przedniej szyby,po zamianie na 5 A ,przepaliło go iznowu nie ma nawiewu,od czego zacząć poszukiwania problemu ?
    matrixs
    Level 25  
    Tam powinien siedzieć większy bezpiecznik. Ze schematu wynika że powinien być 30.
    Anonymous
    Anonymous  
    koolorek
    Level 10  
    według mojego schematu powinien być 5 A,kontrolka pokazuje zwarcie na tym bezpieczniku
    Samochód z 25 A bezpiecznikiem rozładowuje maxymalnie akumulator
    matrixs
    Level 25  
    koolorek wrote:
    według mojego schematu powinien być 5 A,kontrolka pokazuje zwarcie na tym bezpieczniku
    Samochód z 25 A bezpiecznikiem rozładowuje maxymalnie akumulator

A może coś pobiera z tych rzeczy prąd? Warto by sprawdzić jaki jest pobór prądu.
    koolorek
    Level 10  
    Układ sterowania pracą silnika(silnik1.9 TDI),dodatkowa nagrzewnica,układ klimatyzacji,ogrzewanie tylniej szyby,ogrzewanie przedniej szyby,ogrzewanie dysz spryskiwaczy,światłą zewnętrzne,
    Opis z instrukcji obsługi
    Odpiełem wiązke tylniej klapy,odpiełem zasilanie silniczków nawiewu przedniego i tylniego,wypiełem centralkę sterującą ,światła zewnętrzne są,silnik pali,
    Problem pozostał
    Za bezpiecznikiem jest ukryty czerwony przewód z żółtym paskiem na którym jest masa i druga strona to +12
    Może ktoś ma schemat elektryczny ?

Dodano po 1 [minuty]:

miernik pokazuje ponad 18 Amper
    tamin
    Level 15  
    Ja też mam na schemacie 5A

tylko że on idzie do modułu sterującego tym co wymieniłeś a nie prosto do tych rzeczy więc ciężka sprawa, musisz sprawdzić połączenie między modułem a bezpiecznikiem może tylko kabel dotyka masy bo się przetarł.
    koolorek
    Level 10  
    a gdzie szukać tego modułu ?od bezpiecznika do wiązki mam jakieś 20 cm , wiązka jest grubości pięści
    tamin
    Level 15  
    to jest to czym sterujesz klimą na desce

masz automatyczną klimę ???

jak wytargasz to z deski rozdzielczej to przychodzą do tego 3 kostki oznaczone A, B, C wyjście tego bezpiecznika powinno być w kostce A na pinie 2 i 17
    koolorek
    Level 10  
    wyjęte ,3 kostki odpięte,kable wyglądają dalej na całe :/

Dodano po 2 [minuty]:

tak,2 sterfową
    tamin
    Level 15  
    napisałem wyżej

ja bym poprowadził nowe kable do tych pinów i podłączył zaraz za bezpiecznikiem jeżeli go wywali to uszkodzony moduł
    koolorek
    Level 10  
    kostki mają kolory niebieski,biały i czerwony , która to A ?
    tamin
    Level 15  

kable do tych pinów powinny mieć kolor czerwony
    koolorek
    Level 10  
    znalazłem tą kosteczke i te piny i jest na nich masa tj na 17 i na 2 jest masa, mam na nie dać nowy kabelek tj oba podłączyć na +12 przez bezpiecznik 5 A ?
    tamin
    Level 15  
    a są koloru czerwonego??

Jeśli tak to odetnij, tylko żeby nie było masy, podłącz plusa przez bezpiecznik na wszelki wypadek, powinno działać, oba są plusowe według schematu

a tu masz schemat:

tylko napisz czy działa !!!
    tomasz0703
    Level 25  
    Według schematów to jest zabezpieczenie centralnego zamka(5A) i tu bym szukał przyczyny ale mogę się mylić.
    koolorek
    Level 10  
    :) Tamin miał rację, po zrobieniu mostka wszystko zaczeło działać poprawnie,także zwarcie zostało ominięte jak narazie
    Dziękuje za pomoc Tamin :)
    tamin
    Level 15  
    Ja również ciesze się że działa.

Pozdrawiam.
    andrzej_7777
    Level 11  
    Odkurzę temat.

Te same objawy, odłączyłem wszystko, z tym ze za bezpiecznikiem kabelek w kolorze żółto czarnym, we wtyczce białej są wpięte takie same ale na pinie 16 i 17, kolory wtyczek biała, czerwona,niebieska.
    Moje sharan jest z 2005, 1,9 tdi motor AUY, klimatronc posiada możne ktoś schemat do tego modelu?
    andrzej_7777
    Level 11  
    Witam ponownie, bezpiecznik przepalał się z powodu uszkodzonych podgrzewanych spryskiwaczy.