To zielone pojęcie, może Ty masz. Pracuję od dawna na własnej konstrukcji. Nie zastanawiałem się nad stopniem nagrzewania wierzchniej pokrywy dolnego podgrzewacza, wiem, że nagrzewa się znacznie. Parametry pracy magnesów neodymowych (AlNiCo) są dostępne ogólnie, może niedokładnie podałem ale ogólnie żadnym zaklinaniem, temperatury punktu Curie nie przeskoczysz ( parę razy przegrzejesz magnes i się kończy jego żywot). Chłodzenie samych grzałek nie ma sensu (wytrzymują 750 st. C ). Przepływ powietrza pod płytą w czasie grzania zakłóca poważnie cały proces, chyba że jest objęty algorytmem sterownika (w przeciwnym razie mamy duży rozrzut temperatur i niestabilny profil). Co do HA, już sama konieczność zastosowania kompresora, jego wydajności, ilości przepływu powietrza, i sterowanie tymi parametrami podnosi koszt takiej konstrukcji w dużym stopniu i bardzo komplikuje sam projekt. Co do zdmuchiwania elementów przy HA, poczytaj trochę to się dowiesz. Wogóle to nie sprawa ciśninienia (czy 2 czy 6 bar) tylko szybkości przepłwu gorącego powietrza w obrębie lutowanego elementu. Nawet w profesjonalnych stacjach za cenę rzędu 30 tys. zł taki efekt występuje (może nie zdmuchnięcie, ale przesunięcie kondensatorów na samym chipie), czy chcesz czy nie, zdarza się. Przy IR całkowicie brak tego efektu. Sprawdź ceny profesjonalnych stacji IR i HA oraz opinie użytkowników. Tak, że co do zabierania głosu i zielonego pojęcia radzę trochę poczytać i nie utwierdzać się w jedynie słusznym swoim przekonaniu. Ja w przeciwieństwie do kolegi przeczytałem oprócz tego tematu wiele innych i wyrażam swoje sugestie co do technicznych aspektów konstrukcji o której w tym temacie mowa. Celem jest, jak mi się wydaje zbudowanie jak najlepszej konstrukcji (parametry) za jak najmniejsze pieniądze, oczywiście z zachowaniem rozsądnych proporcji. W żadnym razie nie chcę przekonywać czy zmuszać do stosowania moich założeń czy spostrzeżeń. Dużo wcześniej napisałem o zaletach i wadach stosowania promiennika halogenowego niż kolega MDCS, który przeprowadził badania i opisał te promienniki. Oczywiście cześć mu i chwała za ogrom prac. Sam osobiście, obecnie używam takiego promiennika z bardzo dobrymi efektami. Ja byłem za leniwy, ale swoje spostrzerzenia pobieżnie przedstawiłem. Oczywiście chylę czoła przed kolegą KMKM2, sterownik od podstaw to mistrzostwo świata. Sam próbowałem coś stworzyć, ale BASIC (BASCOM) nie jest zbyt wielkich lotów narzędziem, a raczej jego moja znajomość (Basic na poziomie ATARI 65). Postaram się przedstawić moje konstrukcje. Na początek będzie to rama do mocowania płyt (przeróbka ramy ze stacji IR2000). Później przedstawię moje pomysły przebudowy tej stacji, którą modyfikuję od kilku miesięcy.