Witam,
Mam problem z tym kociołkiem. Użytkuję go piąty rok. Kłopoty ostatnio objawiały się na początku błędem zapłonu (01), wezwałem technika, wyczyścił nagrzewnicę, wyczyścił palnik, oczyścił sondę jonizacyjną, wyregulował ciśnienia gazu, od tego momentu zaczął już odpalać prawidłowo. W międzyczasie pojawił się kłopot z niskim ciśnieniem w układzie, kod błędu 10, okazało się, że leje się z zaworu bezpieczeństwa na pompie od CO, lało przed odpowietrznik, ciśnienie w CO malało i stąd pojawiał się błąd. Odpowietrznik wymieniony. Błędu 10 już nie ma.
Ostatnio pojawił się kolejny problem z prawidłową pracą kociołka, tzn. po włączeniu CWU lub rzadziej CO zaczyna huczeć podczas pracy, brzmi to jak praca na full (dźwięk niemalże odrzutowca
), wskaźnik na wyświetlaczu pokazuje modulację płomienia na maksimum, natomiast temperatura pracy jest na poziomie ok. 30 kilku stopni, rura kominowa robi się po kilku minutach tak głośnej pracy kotła gorąca. Woda z kranu ma zdecydowanie więcej niż te 30 stopni. Czasami włącza się termostat spalin, błąd 03. Ale po poprawieniu wentylacji (uchylenie okna podczas pracy kotła skutkuje poprawą ciągu kominowego) błąd pojawia się rzadziej. Regulowałem temperaturą pracy z poziomu panelu przedniego, czasami pomaga po zmniejszeniu jej delikatnie ściszyć kociołek, ale nie zawsze. Dodam, że po kilku minutach głośnej pracy, bezpośrednio po zamknięciu CWU, temperatura na wyświetlaczu gwałtownie wzrasta z np. 34 stopni momentalnie do 46-47 stopni. Zaprosiłem kominiarza, aby wykluczyć problem z ciągiem kominowym lub zatkanym kominem, jednak wykluczył to. Komin jest drożny. Sugerował, że gorąca rura spalinowa świadczy o kłopotach z kotłem i tutaj szukam problemu. Technik zaproszony po raz kolejny rozkłada ręce, inny zupełnie dziwi się, że się czepiam. Szukam rozwiązania problemu samodzielnie. Dodam, że technik też zmniejszył przepływ wody pod kociołkiem (dopływ zimnej), aby temperatura do kąpieli była znośna. Rozkręcenie tego zaworku na full nie zmienia głośnej pracy kotła.
Proszę specjalistów lub osoby znające ten problem o ewentualne sugestie.
Mam problem z tym kociołkiem. Użytkuję go piąty rok. Kłopoty ostatnio objawiały się na początku błędem zapłonu (01), wezwałem technika, wyczyścił nagrzewnicę, wyczyścił palnik, oczyścił sondę jonizacyjną, wyregulował ciśnienia gazu, od tego momentu zaczął już odpalać prawidłowo. W międzyczasie pojawił się kłopot z niskim ciśnieniem w układzie, kod błędu 10, okazało się, że leje się z zaworu bezpieczeństwa na pompie od CO, lało przed odpowietrznik, ciśnienie w CO malało i stąd pojawiał się błąd. Odpowietrznik wymieniony. Błędu 10 już nie ma.
Ostatnio pojawił się kolejny problem z prawidłową pracą kociołka, tzn. po włączeniu CWU lub rzadziej CO zaczyna huczeć podczas pracy, brzmi to jak praca na full (dźwięk niemalże odrzutowca

Proszę specjalistów lub osoby znające ten problem o ewentualne sugestie.