Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lcd z telefonu komórkowego

bolek 17 Jan 2003 00:14 10098 20
    bolek
    Level 35  
    taki ciekawy temat z "telefoni komurcowej" hmm jak to brzmi :wink:
    wszędzie pałętaja sie wszelkiej maści LCDki. dobry kontrast- niektóre dodatkowo dostosowywują sie do temperatury w jakiej sie znajdują, oszczedne podświetlanie, no i wyświetlazc jaki tylko chcemy. Jednak NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŚĆ DO NICH OPISU :twisted:

kiedyś kumpel mi powiedział że jakieś dwa jego znajome leszcze z uczelni
    zrobili na lcd od Noki 3210 fajowy termometr. nie dość że pokazywał temperature to jeszcze rysował wykres... fajne ni?!
    tylko jak do tego sie dobrać, wydaję mi sie że nokia obsługuje wyswietlacze na i2c- niekiedy takie opisy widziałem (SDA, SCL) w jakiś serwisówkach. chociarz i2c jest stosunkowo "wolne" co wy na to ?
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

Też swego czasu zajmowałem się tym tematem.
    Posiadam opis sterowania wyświetlaczami od NIKII NSE-1 , NSE-3 , NSM-1.
    Jeśli się nie mylę , to jedną z nich jest NOKIA 5110 , jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Generalnie układ sterowania zbudowany jest na popularnym PIC-u i obsługuje wyświetlacze LPH-7366 , LPH-7677 , LPH-7779. Mam oczywiście shemat i " zawartość " PIC-a.

Niestety nie jestem autorem tego projektu.
    A tak wygląda zmontowane cacko:
    bolek
    Level 35  
    mmmmmmm :D

lubie Cię alkochoool!
    mozesz tutaj wcisnać te opisy do sterowania?

:arrow: Wiesiek

co-"komurka"? - (chyba wiem o co Ci chodzi)
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

Masz tu wszystko , łącznie z HEX-em do PIC-a.
    Napisz jak wykonasz coś ciekawego , bo temat jest u nas mało popularny.
    Pawnie będzie zainteresowanie tym tematem , bo jak napisałeś jest cała tona fajnych wyświetlaczy od KOMÓREK.
    Attachments:
    bolek
    Level 35  
    no, COMóRKI mają fajne LCD :splat:

zaraz bede te materiały studiował, korci mnie zrobić coś takeigo jak te kolesie... tylko może w wiekszej skali- ot taki bajer meteo. np: temeratura, ciśnienie i wilgotnosć...
    w Eriksonie jest taki fajny wyświetlacz z odcieniami szrosci- nadał by sie elegancko. Dam znać jak cos wykąbinuje, nie mniej jednak czekam na kolejne materiały (jak by ktoś miał)
    bolek
    Level 35  
    :arrow: C2H5OH
    Troszkę mało tam szczegółów... liczyłem na jakiś wykesik z przebiegami na poszczególnych pinach w czasie... to już więcej dowiedziałem się z serwisówek nokii. Nie no, ostatecznie trza będzie analizować kod w procku... łeeeeee. Nie dość że asembler to jeszcze na AVRy. Z kąt wziałes takie informacje?. Może od gościa, który to zrobił coś prędzej wyduszę
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !
    Dla mnie schematy są jasne i konkretne. Dostałeś opisy wyprowadzeń wyświetlaczy i sposób ich sterowania. Nie jest to "gotowiec" napisany dla Twoich potrzeb. Trzeba trochę pomyśleć i zaadoptować ten pomysł tak by Ci się przydał . Poza tym jeśli twierdzisz , że PIC16F84 jest AVR-em , to ja Ci nie pomogę. Może koledzy ..........
    bolek
    Level 35  
    nie patrzyłem jaki procek, tylko na listing, tylko na listing- i bardzo mi sie on AVR owszki wydawał (na marginesie: pisze w asemblerze na 51, na AVR dopiero poznaje). mogło mię pomylić.

Chciałem przez to nadmienić że te "wskazówki" nie wniosły nic ciekawego do mojej wiedzy o tych wyświetlaczach.
    oprucz tego ze wyświetlacz moze wyswietlać różne cuda to ja wiem, ale z tego co sie orientuje to jedno z wyprowadzeń służy do informowania LCD czy nadchodząca dana ma służyć do jej wyswietlenia czy też modół wzgledem tej informacji ma wykonać jakaś wew. procedure. i to jest najwiekszy problem, trzeba wiedziec co można zrobić z wyświetlaczem :!: :!:
    zaświecić jakis pixel- to chyba nie problem: każdy wysłany bit, który jest ustawiony powoduje zaświecenie jakiegoś tam pixela. jeśli bit jest = 0 to jakiś tam pixel nie świeci...

Schemat, rozpiska wyprowadzeń... to nie wszystko, trzeba wiedzieć co gdzie jest w "wyswietlaczu".

prubowałes moze odpalić zwykły lcd (np: 2*16) np: z asemblera bez jakich kolwiek wskazówek?. Walić w ciemno komendami w strone LCD to chyba nie rozwiazanie... :!:
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

O.K. Więc dam Ci jeszcze noty katalogowe wyświetlacza LPH 7366 i PCD 8544 . Ten ostatni to kontroler + driver matrycy 48x48 pixeli. W tych notach katalogowych są zawarte wszystkie informacje niezbędne do sterowania wyświetlaczem . Są opisane wszystkie sygnały , zależności czasowe , napięcia itp. Skoro sam piszesz soft , to mając te dane nie będziesz miał najmniejszych problemów by poradzić sobie z tym tematem.
    bolek
    Level 35  
    dzieki! o to mi chodziło!
    bolek
    Level 35  
    no i mnie to chodzi, jest jeszcze ktoś, komu udało się odpalić ten wyswietlacz
    Zoll
    Level 14  
    Hej
    Ja probowalem odpalic ten wyswietlacz przez port LPT ale jakos mi nie dziala niewiem gdzie robie blad Program napisalem w delphi i raczej jest dobry wszystkie sygnaly sa takie jak w opisie PDC8544. Ma moze ktos juz zrobione takie cacko bo ja nie jestem pewien czy moj wysietlacz jeszcze zyje
    bolek
    Level 35  
    jak nie wiesz czy żyej, to wsadz go spowrotem do nokii
    Zoll
    Level 14  
    Tak sie sklada ze niemam noki 3310. ale udalo mi sie namowic kolege na sprawdzenie w jego telefonie i odziwo wyswietlacz dziala w 100% w telefonie mimo ze potraktowalem go ostro nie dajac resetu itp. Ale na lpt nadal mam cienosc. W ten weeken spróbuje odpalic go na lpt i programem "parallel to spi" z ep7/2003b i wymienie kondensator na 1uF tantal bo mam zwykly elektrolit juz zaczymam tracic nadzieje ze odpale ten wyswietlacz:(
    Tausend
    Level 12  
    Sprobui może regulować kontrast.ja też myslałem że mi 2x16 nie działa na lpt i okazalo sie ze nie ustawilem kontrastu.
    Tausend
    Level 12  
    A skoro mowa o wyswietlaczach z komórek to mam pytanie o LCD z motoroli d160. Taka stara kobyła. Wyświetlacz 2 liniowy. Podłączony szarfą 12pinową.Może ktoś wie jaki jest tam interfejs i opis wyprowadzeń?
    maciekk4
    Level 2  
    Witam Niewiem czy ten temat jest jeszcze aktualny ale napisze :)
    Czy ktoś może prubowal zrobic jakis układ do sterowania wyświetlaczem LPH 7564 - 2 (od motoroli) potrzebowal bym takie cosik albo na avr 2313 albo pod PC
    atlantis2
    Level 17  
    Witam! Czy kos moze podjal proby sterowania LPH7366-1 przez port LPT pod dosem albo WIN...? Bo jak narazie znalazlem biblioteke sterujaca napisana w C+ pod linuxa...
    Zoll
    Level 14  
    Kiedys probowalem odpalic ten wyswietlacz przez LPT w Delphi, ale jakos nie zadzialalo.
    stanleyms
    Level 13  
    Witam.
    Posiadam LCD'ka LPH7677-1 i procka AT90s2313 i chciał bym coś na tym zrobić ale niezbyt wiem jak się za to zabrać bo dosyc niezrozumiała jest dla mnie mapa pamięci wyświetlacza. Czy ktoś ma jakieś przykłady wykożystania?? Tzn. jakieś schematy i żródła najlepiej w C (lub w ekstramalnum przypadku w asemblerze)?? Z góry thx.