A więc tak.
gdaraf1 miał rację - objaw ciągłego wypompowywania wody to efekt zadziałania pływaka w plastikowej podstawie zmywarki - dostała się tam woda i zadziałało zabezpieczenie.
Trull również miał rację - wbrew temu co mi się wydawało nie ciekło spod "misy" turbiny, a z zimmeringu pompy lub z uszczelki. Po zdjęciu pompy były na niej zacieki i osad wapienny.
"Zestaw naprawczy" do pompy zamówiłem w north.pl. Składa się z zimmeringu, turbiny i uszczelki. Wymieniłem wszystko, pomimo, że turbina wyglądała ok.
Co do samego procesu wymiany, należy się trzymać
dokładnie tego co napisał
Trull. Ja niestety najpierw odkręciłem "misę" turbiny (od wnętrza zmywarki, pod dolnym ramieniem). Przy składaniu już po wymianie, całość wypadła i miałem dodatkowe zamieszanie. Nie odkręcamy nic w środku, a jedynie obydwa boki, metalowy przód i śruby od podstawy (z przodu i z tyłu).
Przed położeniem zmywarki na "pleckach" należy jeszcze odczepić mocowania węży - doprowadzającego wodę i odpływowego. Należy też pamiętać o wypuszczeniu wody z płaszcza wodnego. Najprościej wystartować jakikolwiek program. Na początku pobierana jest woda do płaszcza. Potem spuszczana do komory mycia. Wtedy należy wyłączyć zmywarkę, zresetować i ponownie wystartować program. Jako pierwszy krok zostanie wypompowana woda z komory - przed pobraniem nowej do płaszcza.
Stary zimmering podczas wymiany musiałem zniszczyć - innaczej nie chciał wyjść.
Przy składaniu pompy należy pamiętać, aby nie przekręcić obudowy turbiny aż do "zaskoczenia" zabezpieczenia. Przekręcamy dopiero po złożeniu elementów turbiny i pompy razem. Generalnie wszystko zbudowane jest tak, że złożyć można całość tylko prawidłowo. Zapisać należy jedynie elektrykę.
Miałem małe problemy ze zdjęciem sprężyn. Pomógł mi obrazek, który załączam do postu. Pobrany został z
tej strony.
W tej chwili pierze mi się pierwszy wkład - jeszcze przed założeniem boków. Na razie nie cieknie.
Dzięki wszystkim za pomoc. Zmywarkę udało mi się naprawić w cenie diagnostyki serwisu BOSCH'a.[url=]Link[/url]