Witam wszystkich forumowiczów

Chciałbym zaprezentować Wam mój zestaw audio. Celem projektu było stworzenie wysokiej jakości systemu audio zarówno do stereo jak i filmów , z dużą ilością funkcji o nie banalnej i oryginalnej jak na warunki domowe obudowie.Prezentowałem jego pierwotną wersje rok temu lecz od wtedy wszystko zostało zmienione i wprowadziłem wiele poprawek. Odtwarzacz został "prawie nietknięty" lecz amplituner został całkowicie przebudowany. Zmienione zostały całkowicie fronty obu urządzeń.Teraz wyglądają moim zdaniem duuużo lepiej niż poprzednie. W obudowach jest też wiele małych kosmetycznych zmian jak np zmiana koloru podświetlenia na czerwony czy własne włączniki każdego z urządzeń. Dzięki temu możemy nie tylko włączać oba jednym głównym włącznikiem amplitunera ale też pojedynczo jak i z pilota. Na zmianę czeka też napęd z czarną tacka lecz na razie nie było na to czasu. Jest też DAC na kościach Analog Devices oraz opampy wyjściowe na układach Texas Instruments. Te układy zostały zamówione jako sample i doszły nie dawno więc fotki wrzucę jak zrobię.W poprzedniej wersji nie było DACa i odtwarzacz jechał na wbudowanym w cd rom. Zmienione też zostało sterowanie mechaniką tacki dzięki czemu jest precyzyjniejsza i można regulować jej prędkość(np pod koniec zasuwania)
To tyle z malych zmian dotyczących odtwarzacza i obudowy amplitunera.
Amplituner
Tu zmianie uległo dosłownie wszystko. Od sterowania ,obudowy, kodu programu ,procesora dźwięku zasilania po włącznik:) Wszystkie płytki zostały wykonane z zastosowaniem solder maski. Zasilacz podzielony na stabilizowany oraz nie stabilizowany wraz z transformatorem zostały umieszczone z przodu urządzenia. Dzięki nowej koncepcjo obudowy panel sterowania trafił bezpośrednio z front więc zyskałem cenne centymetry. I tu pierwsze zmiany. Trafo to 350 watowy EI Sony.Wszystkie kondy w zasilaczach to Nichicony. 2x55V dla końcówek filtrują dwa złote Nichicony o pojemności 6800uF każdy.Końcówki mocy były obiektem "badań " najdłużej. Poprzedni na innym zasilaczu sedziały tu LM3886 jednak chciałem czegoś lepszego. Po wielu tranzystorowcach , monolitach i hybrydach krąg się zmniejszył. Miałem do wyboru albo własno opracowany tranzystorowiec na Sankenach lub najnowsze układy STK. Ze wzgląd na potrzebę 4 końcówek i wieeeelu odsłuchach padło na STK 433-130 i STK433-090. Gdy padł wybór zacząłem eksperymentować z aplikacja aż w końcu do urządzenia trafiła piąta wersja:) Zmieniłem głownie układy wejść oraz prowadzenie masy. Do finalnej wersji trafily też kondy Nichicon a do sygnału Elna for Audio i Rubycon. Te ostatnie znajdują sie w calym torze audio także w procesorze dźwięku.Co do procesora dźwięku i mulitizonu to zajmuje on całe dno urządzenia pod końcówkami. Składają się na niego filtr aktywne stałe oraz regulowane dzięki którym możemy wybrać rodzaj brzmienia zestawu. Układ regulacji głośności to DS1802 z ogranicznikiem i buforem(też nowość). Za dźwięk dookulny odpowiada uklad uPc1237 firmy Nec. Sygnały audio i wideo przełączane są za pomocą przkaźników firmy Omron. Wszystkie moduły łączone są za pomocą taśm komputerowych a sygnał za pomocą łączy 90stopni łączące moduły.
Kod został napisany cały od nowa. Wszystkim struje Atmega 128.Kod napisałem w C. Urządzenie posiada wiele funkcji dostępnych z wielopoziomowego menu. Możemy tam dokonać wiele nastaw związanych z dźwiękiem Dolby Sorround jak i trybami procesora dźwięku. Ale można też np po prostu wyłączyć kanał LPF(wyjście subwoofera posiada juz odfiltrowany sygnał) lub go regulować(odcięcie , stromość, ilość) , zmienić tryb portu łączącego urządzenia , portu USB , ustawiać głośność kanałów center oraz sorround , efekt.
Urządzenie może też pracować w trybie stereo lub stereo-bi amping co przynosi zwiększenie mocy oraz oddzielne regulowanie brzmieniem np sekcji średnio-niskotonowej a wzmacniacza tonów wysokich. Można też włączyć funkcje Pure czyli analogiczny odpowiednik Direct i mamy wtedy tylko wzmacniacz stereo z potencjometrem.
Mamy też rozbudowane układy wyzwalaczy dostępnych z menu które sterują np roletami i oświetleniem przy seansie filmowym. Tryb Multi
Zone nie zmienił się w porównaniu do wersji pierwotnej.
Brzmienie.
Odsłuchy robiłem u siebie w domu tylko więc w pokojach 15 i 20 metrów około.
System grał z kolumnami B&W Matrix , Castle Isis, własnych DIY na głośnikach Visaton a w roli sorroundów jak icentera satelity JBL.
Brzmienie można streścić krótko.Cudo!!!!
Po wstępnej konfiguracji zarówno w kinie jak i stereo i bi amp moc i brzmienie wysokich tonów zgniata. Bas jest mocny i szybki bez subwoofera a dynamika jest po prostu świetna. Odsłuchiwało ten system wiele osób ze mną i po koncercie J.M Jarra , płycie Garou , Celine Dion , Simon i Garfunkel lub Dianie Kral byli po prostu w szoku. Muzyka typu Electro czy Dance też brzmi widowiskowo oczywiście:) Odsłuchiwałem też amplituner z innymi źródłami jak np Sony X222 ES lub Revoxem brata. Zmiana była jednak słyszalna.Ogólnie systemik z kolumnami B&W lub moimi DIY Navras z Matrixa w Bia Amp odegrał dużo lepiej niż Revox i dorosła wieża Sony ES. W kinie grały na przemian suby: STX (nie mój) i Bose.
To tak pokrótce nie będę się rozpisywał zbytnio

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1305862.html
Dodam że wszystko łącznie z projektem obudowy ,elektroniki ,płytek i softu projektowałem i wykonywałem sam:)
teraz parę zdjęć i krótki filmik pokazujący zasadę działania paneli oraz pokrótce obsługi.

a to dla leniwych porównanie z poprzednią wersją obudowy
tu akurat odtwarzacz
https://obrazki.elektroda.pl/82_1241650604.jpg
oraz filmik:
Sorki za jakość ale po konwersji do 3gp tak to wygląda a oryginał w AVI jest za duży na Elektrode. Jak kiedyś znajdę chwile do zrobię konwerta do lepszego formatu.Na razie jednak taki musi srtarczyć
Dodam ze kolor podświetlenia został zmieniony na czerwony za namową któregoś z forumowiczów za co dziękuje bo wygląda to moim zdaniem dużo lepiej:) Co do zdjęć myślę ze ich jakość jest wystarczająca

Miłego oglądania i czekam na komentarze:)
Pozdrawiam
Cool? Ranking DIY