Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka zdalnie sterowana

jakub16 10 Apr 2010 17:19 67801 99
Optex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    jakub16
    Level 12  
    proszę wpisać sterownik radiowy 8 kanałowy lub coś podobnego
    barteqqq
    Level 21  
    W filmie zamieszczonym przez autora tej "zabaweczki" a konkretnie w 2 minucie widać dwa tryby , o ile się nie mylę służą one do napędu kosiarki, i tu moja 1 uwaga - obecna prędkość kosiarki jest za wolna co nie za bardzo się kalkuluje w stosunku skoszonej powierzchni do wypalonych oktanów i z tego co czytałem we wcześniejszych postach o tym żeby zmienić silnik na większy czy jakoś gaz regulować nie za bardzo mi się to podoba , ja bym pobawił się w zmianę tryby zaznaczonego strzałką na większy( tylko żeby znowu nie zrobić formuły jeden, ja bym go zwiększył o jakieś 1.5 cm obecnej wysokości.)

Kosiarka zdalnie sterowana

teraz moja 2 uwaga - skręt jest zdecydowanie za mały ( lub przód kosiarki jest za lekki i kółka się ślizgają i mało skręcają) , po co Ci ten panel na rączce? Przecież istotą tego projektu jest żeby sobie siedzieć gdzieś w cieniu i sterować pilotem. Z tego problemu jest kilka wyjść - zdemontować ten panel , dociążyć przód lub zatrudnić jakiegoś dziadka żeby sobie spacerował za kosiarką podtrzymując rączkę i żeby obsługiwał pilot :) .
    cikol
    Level 27  
    moze skret by sie poprawil gdyby napedzac jedno kolo? bo zastosowanie dyfra raczej nie wchodzi w gre:D fakt , moglaby byc szybsza. Ogolnie bardzo mi sie podoba wykonanie. Zero druciarstwa. Przy takiej maszynie nawet kolpaki z cd nie rażą:D
  • Optex
    barteqqq
    Level 21  
    nie nie o napędzie tylko jednego koła to nawet szkoda gadać. Zwrotność kosiarki mogłaby się poprawić jeszcze gdyby założyć większe koła które posiadają gumowe opony. ale na sam początek spróbowałbym odkręcić ten panel na rączce.

Aha i jeszcze pytanie do autora projektu - jaki jest maksymalny zasięg sterowania?
    jakub16
    Level 12  
    Zasięg pilota "w papierach do 1000 metrów" w praktyce sprawdziłem może na odległość 200 m
    barteqqq
    Level 21  
    no no ... to i tak bardzo dobrze łapie. A nie ma przypadkiem jakiś zakłuceń podczas sterowania, jakiegoś zacinania się ( np gdy jesteśmy te 200 m od kosiarki i przyciścniemy żeby skręciła i następnie chcemy żeby wyprostowała koła to ta dalej zapiernicza w kółko)?
    jakub16
    Level 12  
    żadnych zakłoceń
    barteqqq
    Level 21  
    Myślę że silnik jest wystarczający a co do zawieszenia nie widzę takiej potrzeby bo to ma być kosiarka a nia pojazd na rajdy terenowe. A pozatym co masz na myśli pisząc zawieszenie?

A teraz pytanie do autora - na ile wystarcza tego aku ?? I czy nie myślałeś żeby zainstalować jakieś oświetlenie żeby ,można było kosić jak jest ciemno bo spotkałem się z takim tematem jak zainstalować i skąd wziąć napięcie do oświetlenia w kosiarce?
    pawel01
    Level 24  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1483801.html
    W tym temacie też jest kosiarka zdalna i dużo szybciej jedzie.
    Jak ja bym miał kosić taką u siebie to by mi 2 albo 3 dni zajeło.
    Fajne wykonanie i to sterowanie tym dźojem z Commodore mogłeś przerobic na pilota byłoby lepiej.
    BudynMan
    Level 11  
    wykonanie super pomysł też, ale zrobiłbym to tak aby z przodu było 1 koło i ono by było skrętne widziałem juz takie zwyczajne kosiarki i przyznam bardzo skretne;] po za tym napęd bym wyprowadził od kosiarki znaczy od wału kosiarki bo tak to i wolno jedzie i obciąża kosiarke;/ silnik tez nie jest zbyt markowy góra na 2-3 sezony najlepsze są firmy "Briggs & Stratton" noo i konsola na kosiarce zupełnie niepotrzebna razem z tym "trzymadłem" do pchania kosiarki:D
    mladafronta440
    Level 12  
    Genialne. Szacunek dla kolegi za pomysł i wykonanie. Malkontentom polecam wykonanie czegoś choć w połowie udanego. A odnośnie prędkości koszenia, zawodowo zajmowałem się koszeniem trawników i wiem że im wolniej koszone tym lepsze efekty. To znaczy trawnik powinniśmy kosić z najmniejszą z możliwych prędkości.
    kabann
    Level 12  
    Witam.
    Gratulacje projektu.
    Silnik spalinowy choćby taki jak ten jak ten grzeje się znacznie. Cała elektronika znajduje się dość blisko niego. Nie popali/stopi się tam nic przy jakiejś dłuższej pracy kosiarki?
    kondensator
    Level 36  
    jakub16 wrote:
    W kosiarce panują dość ciężkie warunki z punktu widzenia elektroniki (duża częstotliwość drgań, kurz, ścięta trawa, a nawet niekiedy woda). Z tego względu postanowiłem zainstalować sterownik zdalnego sterowania fabrycznie nowy o symbolu S12C-DC12. Jego szczególne właściwości, dla których postanowiłem go wykorzystać w tym projekcie to zasięg pilota od odbiornika, wynosi aż 1000m. Sterownik posiada 12 kanałów, możliwość programowania styków (chwilowy i stabilny), częstotliwość, przy której pracuje to 315 MHz lub 433 MHz, niewielkie wymiary odbiornika (100mm x 80mm x 30mm).

Szanowny Kolego Jakub16. Gratuluję zbudowanego urządzenia i wytrwałości. Pragnę jednak ostrzec Ciebie i potencjalnych naśladowców przed stosowaniem do różnych celów nieodpowiednich i nawet nielegalnych częstotliwości, co stało się niestety w tym przypadku. Problemy z tego powodu mogą być nie tylko dla Ciebie ale i dla innych, i to nie tylko w przypadku puszczonych samopas urządzeń z wirującymi częściami...
    Przeważnie niestety w polskich warunkach kupowane są moduły na 433MHz (i nieraz nawet superreakcyjne) "bo tanio i łatwo kupić" - a właśnie takich odpadów pozbywają się mądrzejsze kraje...
    Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6197083#6197083
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1274363.html
    - i tam linki. To że na razie nic się po Twojej stronie nie stało, nie oznacza że wszystko jest OK i nie oznacza że nie przeszkadzasz innym zwł. legalnym licencjonowanym użytkownikom pasm i że oni nie mogą spowodować nagle złego zachowania twojego urządzenia. Zasięg zakłócający jest znacznie większy niż zasięg działania. Zainteresuj się modułami na 868MHz oraz zestawami do sterowania modeli na 40.68MHz. W obu przypadkach mogę w razie potrzeby pomóc z wielokrotnym zwiększeniem zasięgu.
    Mimo że zbudowałeś urządzenie dla celów naukowo-pokazowo-rekreacyjnych, to trzeba jednak myśleć o takich sprawach jak przepisy i normy radiowe, bezpieczeństwa (-> bezpieczeństwo funkcjonalne, EMC), nawet jak nie masz zamiaru produkować następnych egzemplarzy i będzie to jedyny.
    http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=3916
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1557566.html
    Życzę udanych i bezpiecznych konstrukcji.
    lukas12
    Level 17  
    jakub16 wrote:
    proszę wpisać sterownik radiowy 8 kanałowy lub coś podobnego

Jak tak wpiszę to nic podobnego mi nie znajdzie :!:
    PO.
    Level 20  
    10mW jest dozwolone na każdej częstotliwości. Ile mają te moduły?
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    kondensator, pokaż przepis zabraniający wykorzystywania tych modułów - bo to, że komuś to wchodzi na częstotliwość nie znaczy, że korzystanie z nich jest nielegalne. Zresztą gdyby nie miały homologacji w Polsce, to nie byłyby w oficjalnej sprzedaży.
    barteqqq
    Level 21  
    :arrow: tmf

To że coś jest nielegalne nie oznacza że nie jest w oficjalnej sprzedaży. Weźmy na przykład zwykłe allegro - przecież jak by się dobrze przyjrzeć niektórym produktom ( ok ¼ wszystkich produktów ) są one na 100% nielegalne w Polsce a są sprzedawane i nikt się z tym bardzo nie kryje.

A kondensator ma rację że zakłucenia są odbierane znacznie dalej niż max odległość zasięgu ( w tym przypadku zasięgu sterowania ) i jak by się ktoś wyczaił skąd są te zakłucenia to może zawiadomić policję i mają prawo zarekwirować daną rzecz np na sprawdzenie pochodzenia , czy nie kradzione itp a znając życie w Polsce to tak szybko tej rzeczy ( kosiarki ) nie odzyskamy, a jak się do czegoś doczepią to jeszcze możemy mandacik dostać.

Tak że z rzeczami nielegalnymi trzeba uważać i z sąsiadami w zgodzie żyć. ;)
    kondensator
    Level 36  
    Koledzy "PO." i Tmf nie mają racji. Odsyłam do rozporządzenia na stronie UKE i omawianego nie raz na Elektrodzie - także tematy o "10mW" i "433MHz"
    Wiele rzeczy można sprzedawać a nie można używać wcale, bez zezwolenia lub niezgodnie z przeznaczeniem (np. nadajnik TV, wzmacniacz mocy na 433MHz itd.).
    (Są też przepisy o wprowadzaniu do obrotu nielegalnych lub niespełniających norm urządzeń - zainteresowani niech poszukają lub zapytają w UKE).

315MHz - nielegalne. Pasmo wojskowe i lotnicze. Wystarczy ?
    433MHz - w niektórych krajach na skutek "lobbingu" (żeby nie napisać dokładniej...) w pewnych przypadkach (patrz Rozporządzenie) można zastosować, ale jest to działanie na złość sobie i innym (legalnym użytkownikom tego pasma) - skutki są pozornie małe (ale co roku większe), a i nie zawsze "małe" - czasem tragiczne. W mądrzejszych krajach zabronione lub się z tego wycofują (i sprzedają do Polski jako "nowość-tanio-promocja" a jelenie kupują "bo tanio i wszędzie sprzedają"...).
    Dla nie mających sprawnej wyszukiwarki:
    http://www.uke.gov.pl/_gAllery/74/24/7424/rozporzadzenie_MT_2007_Nr138_poz972.pdf
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic809339.html

Elementy elektroniczne "luzem" można sprzedawać, np. kwarc na 60MHz, 100MHz, czy na 6MHz. Ale jak ktoś zrobi z tego nieekranowany generator, to już jest urządzenie które podlega przepisom o urządzeniach nadawczych, przepisom EMC, a czasem i nie tylko (zależy co ma to robić, w w czym się znajduje). W dodatku nie jest istotne czy zrobi jedną sztukę czy 100000 sztuk.

Od nas zależy czy będziemy starali się aby nie robić z Polski śmietnika (także elektromagnetycznego). Tym bardziej powinno to dotyczyć użytkowników Elektrody, którzy powinni świecić przykładem...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1238724.html
    tmf
    Barteq, nie mówie tu o pokątnej sprzedaży, tylko o sprzedaży w takich firmach jak TME gotowych modułów ze wszystkimi certyfikacjami.
    kondensator - w cytowanym przez ciebie rozporządzeniu w aneksie 1 są wymienione częstotliwości, których używanie jest dozwolone i jest tam m.in. 433MHz - paragraf 2.1 punkt 7. Więc nie wprowadzaj w błąd, że jakoby używanie modułów do transmisji cyfrowej w tym zakresie jest zabronione. To, że panuje w tym zakresie bałagan i poprawna transmisja nie jest gwarantowana to problem projektanta urządzenia. I nie wprowadzaj obocznych tematów o kwarcach itd, bo mówimy o gotowych modułach, które są w sprzedaży i są legalne. Jeśli twierdzisz inaczej to złóż zawiadomienie do prokuratury na większość dostawców elektroniki, którzy mają to w ofercie. I pokaż mi te "mądrzejsze" kraje, bo patrząc po ofertach dużych dystrybutorów (np. Farnell) moduły na 433MHz są sprzedawane przez ich wszystkich dystrybutorów europejskich.
    kondensator
    Level 36  
    kondensator wrote:
    433MHz - w niektórych krajach na skutek "lobbingu" (żeby nie napisać dokładniej...) w pewnych przypadkach (patrz Rozporządzenie) można zastosować, ale jest to działanie na złość sobie i innym (legalnym użytkownikom tego pasma)
    Nie wprowadzam w błąd.
    tmf
    kondensator wrote:
    kondensator wrote:
    433MHz - w niektórych krajach na skutek "lobbingu" (żeby nie napisać dokładniej...) w pewnych przypadkach (patrz Rozporządzenie) można zastosować, ale jest to działanie na złość sobie i innym (legalnym użytkownikom tego pasma)
    Nie wprowadzam w błąd.

Wprowadzasz. Co to znaczy, że jest to działanie na złość legalnym użytkownikom tego pasma? Ktoś kto wykorzystuje moduł do transmisji cyfrowej na 433MHz robi to tak samo legalnie jak krotkofalowiec bawiący się na tej częstotliwości. Oboje są więc legalnymi użytkownikami tego pasma, bo nie łamią przepisów.

Quote:
    Pragnę jednak ostrzec Ciebie i potencjalnych naśladowców przed stosowaniem do różnych celów nieodpowiednich i nawet nielegalnych częstotliwości, co stało się niestety w tym przypadku.

Sugerowanie, że użycie w tym przypadku tego pasma było nielegalne nie jest wprowadzaniem w błąd?
    Rozumiem gorycz krótkofalowca, ale nic nie uzasadnia kłamstwa.
    grochowa
    Level 13  
    Żywotność silników w kosiarkach np. Tecumseh (pomijając prawidłową eksploatację) zależ przede wszystkim od normalnego użytkowania. Mając 1000 m² trawnika nie oczekujmy, że kosiarka wytrzyma 10 lat. Zwłaszcza, że silniki chłodzone są tylko i wyłącznie powietrzem a do tego brak filtra oleju.
    Dlatego mając 50 m² trawnika nie macie się co martwić o żywotność silnika.
    kondensator
    Level 36  
    tmf wrote:
    kondensator wrote:
    kondensator wrote:
    Nie wprowadzam w błąd.
    Wprowadzasz. Co to znaczy, że jest to działanie na złość legalnym użytkownikom tego pasma? Ktoś kto wykorzystuje moduł do transmisji cyfrowej na 433MHz robi to tak samo legalnie jak krotkofalowiec bawiący się na tej częstotliwości. Oboje są więc legalnymi użytkownikami tego pasma, bo nie łamią przepisów.
    Quote:
    Pragnę jednak ostrzec Ciebie i potencjalnych naśladowców przed stosowaniem do różnych celów nieodpowiednich i nawet nielegalnych częstotliwości, co stało się niestety w tym przypadku.
    Sugerowanie, że użycie w tym przypadku tego pasma było nielegalne nie jest wprowadzaniem w błąd? Rozumiem gorycz krótkofalowca, ale nic nie uzasadnia kłamstwa.

Są rzeczy które wprawdzie wolno robić zgodnie z przepisami, ale dobrze wychowany, świadomy i kulturalny człowiek ich nie robi (a jak nie wie i zrobi, ale ktoś mu błąd uświadomi, to przeprosi i więcej tak nie będzie postępował). Wolno np. się wysmarować (czymś śmierdzącym i przyciągającym muchy) i chodzić po ulicy...
    Jest też zasada "nie rób drugiemu co tobie nie miłe"...
    Nie będę Kolegi przekonywał, bo to nie jest miejsce ani nie na temat - przypomniało się pewne motto przestrzegające przed takimi dyskusjami.
    Konstruktorowi jeszcze raz życzę przemyślanych (także pod względem zasad i przepisów) i udanych konstrukcji.
    tmf
    Kolego, cały problem wynika z tego, że uważasz, że krótkofalowcy mają jakieś szczególne prawo do użytkowania tego pasma, a inni mają się podporządkować. Podczas, gdy wszyscy mają takie samo prawo z tego korzystać. Tak samo może mieć pretensje ktoś, komu krótkofalowcy zakłócają działanie urządzeń na 433MHz, bo zamiast do kogoś zadzwonić jak człowiek, muszą wysyłać pierdoły w eter - jak widzisz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A jeśli już wyjeżdżasz z wychowaniem, to dobrze wychowany człowiek nie kłamie i nie wprowadza świadomie w błąd innych.
    kondensator
    Level 36  
    Informacja:
    Pasmo 430...440MHz ma różnych licencjonowanych użytkowników, w wielu krajach są to NIE TYLKO krótkofalowcy. Tak jest i w Polsce - można sprawdzić w wykazach wydanych pozwoleń na stronach UKE http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?news_cat_...&news_id=5064&layout=9&page=text&place=Lead01
    Urządzenia licencjonowanych użytkowników pracują z mocami o kilka rzędów wielkości większymi niż "moduły radiowe nie wymagające pozwolenia".
    Nikomu nie życzę aby coś się stało zdrowiu, życiu lub mieniu bo "łatwo i tanio" zastosowano w jakimś urządzeniu lub instalacji "kupiony legalnie na fakturę" moduł na 433MHz. Sytuacji takich może być dużo - maszyna obetnie palce, brama rozbije samochód, nastąpi zniszczenie instalacji / roślin / zwierząt na skutek "tylko" błędnego działania np. termometru odczytywanego na 433MHz - to tylko najprostsze przykłady. Nawet faktura VAT ani znak "CE" tu nie pomoże, potrzeba rozsądku.
    tmf
    Po pierwsze żyjemy w Polsce, a nie w innych krajach. Po drugie twoje przykłady są o tyle bez sensu, że zawsze przy transmisji radiowej jest możliwość zakłóceń, stąd protokół transmisji musi to uwzględniać. To samo może się zdarzyć na 800MHz, 900, 2400 itd.
    PO.
    Level 20  
    kondensator wrote:

Parafrazując: "kolega kondensator nie ma racji". Sam dał rozporządzenie, w którym jest par.2.1p.7 mówiący o urządzeniach bliskiego zasięgu oraz par.3 mówiący o urządzeniach do 20mW do częstotliwości 800MHz.

Naprawdę, wypadałoby czytać to co się daje - a kultura obowiązuje w dwie strony i wymaga również niewprowadzania w błąd innych więc przestań proszę się nią zasłaniać :) .

PS: źyjemy w Polsce i odnośmy się do Polski a nie do różnych innych krajów.