Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor Flatron L173ST-biały obraz

tihao 06 Kwi 2010 09:46 2963 6
  • #1 06 Kwi 2010 09:46
    tihao
    Poziom 8  

    Przeczytałem już trochę postów na ten temat, ale u mnie jest troszkę inny objaw. Mianowicie, po naprawieniu zasilacza (wymiana elektrolitów oraz diody P6KE10A) monitor ruszył, ale jest lekko widoczny obraz, tak jak by zza mgły. Widać menu, lecz ustawianie kolorów, czy też ostrości i jasności nie działa, tzn nie reaguje na zmienianie. Pozostałe funkcje menu działają. Przechylając monitor, tzn patrząc pod kątem, obraz jest jakoś widoczny. Zauważyłem również, że z zasilacza gdzie wychodzi 15V, po włączeniu spada ono do 14,1V. Czy ktoś miał już może podobny objaw?

    0 6
  • #2 12 Kwi 2010 14:53
    neptun11651
    Poziom 13  

    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to wydaje mi się, że nie działa Ci podświetlenie skoro gdzieś pod kątem coś widać, sprawdź sobie czy nie ma gdzieś w okolicach inventera tzw zimnych lutów, myślę że sama wymiana kondensatorów to mało, sprawdziłbym tranzystory w okolicach inventera. Pozdrawiam.

    0
  • #3 15 Kwi 2010 08:57
    tihao
    Poziom 8  

    No niestety, wszystko posprawdzane, w zasilaczu i przy inwerterze. I dalej nic. Na to wychodzi, że coś musi być uszkodzone na płycie głównej.Ale widzę, że nie ma kogoś kto by miał z taką sytuacją do czynienia.

    0
  • #4 15 Kwi 2010 15:45
    Jakant
    Poziom 35  

    Strasznie zawile piszesz posty. Jest podświetlenie, czy go nie ma? Piszesz o obrazie jakby za mgłą, potem że pod kątem widać obraz. Jaki masz obraz patrząc prosto na monitor. Odłącz przewód sygnałowy od matrycy i czy wtedy matryca świeci na biało. Jeżeli nie to sprawdzaj w układzie podświetlenia. Najlepiej odłącz całkiem matrycę, do inwertera dołącz świetlówki (jeżeli masz, a jak nie to sobie kup a nie wyciągaj od razu z matrycy), podłącz sygnał z kompa, żeby monitor nie przechodził w stand buy. Swietlówki powinny Ci świecić. Jeżeli będą świeciły to podejrzewam że reszta będzie ok. Jak już podświetlenie będzie działało, to wtedy podłącz matrycę i ciesz się naprawionym monitorem.

    0
  • #5 21 Kwi 2010 10:18
    tihao
    Poziom 8  

    Podświetlenie działa (jarzyniówki sprawne), sęk w tym, że patrząc na monitor,obraz jest za mgłą, ale patrząc pod kątem, czyli lekko go przechylając , obraz widać dobrze.I w menu wszystko działa, oprócz regulacji kolorów, kontrastu, jasności,przestawiając skalę np. jasności, nie reaguje na zmiany. Niepokoi mnie ten spadek napięcia z 15,1 V na 14 V, a nie mam drugiego zasilacza na zamianę.

    0
  • #6 20 Wrz 2010 09:14
    bugster44
    Poziom 14  

    Ja bym sprawdził napięcie zasilające matrycę. Czy do matrycy ma iść to 15 V ?

    0
  • #7 20 Wrz 2010 10:23
    Jakant
    Poziom 35  

    Do matrycy podawane jest napięcie w zakresie 3,3V przeważnie w 15", 5V w większych, a rzadko już spotykane matryce o zasilaniu 12V.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo