Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)

Maly77 06 Apr 2010 11:56 6542 42
  • #1
    Maly77
    Level 10  
    Witam serdecznie.
    Mam wielki problem z kartą graficzną. Zakupiłem Geforce GTX285 firmy Inno3D i od samego początku podczas gier pojawia mi się nagle na monitorze "No signal" no i komputer się zawiesza. Czasem z głośników słychać jakby komp dalej chodził a czasem typowe odgłosy zawieszenia. Wygląda na to jakby nagle karta nie dawała sygnału. Czasem występuje to szybciej a czasem można pograć dłużej. Nie ma zasady. Co ciekawe twardy reset kompa nie wystarczy gdyż po takowym komp się restartuje jednak monitor nie wzbudza się ponownie i dalej mam "no signal'. Pomaga dopiero wyłączenie zasilania i ponowne odpalenie kompa. Czytałem już wiele na forach na ten temat ale żadne rady nie pomagają. Zasilacz mam chyba nie za słaby bo 650W (konfig kompa poniżej) także myślę ze to chyba nie zasilacz tym bardziej że wcześniej nie było z nim żadnych problemów. Co najdziwniejsze testowałem kompa pod obciążeniem różnymi programami, zarówno grafikę jak i procesor i pamięć - żadnych błędów. Temperatura karty dochodziła do 92 stopni ale komp pracował stabilnie przez kilkadziesiąt minut więc to chyba nie kwestia temperatury. W grach dochodzi mi do 82-86 stopni. Może i dużo ale skoro testy przechodzi to chyba nie w tym rzecz.
    Jedno co narazie pomaga to rada wyszukana gdzieś na forum żeby obniżyć taktowanie karty graficznej. Standardowo karta jest taktowana 648MHz procesor i 1242MHz pamięć. Po obniżeniu taktowania (programem MSI Afterburner) odpowiednio do wartości 590 i 1180 problem narazie nie występuje ponownie. Jednak nie jest to dla mnie rozwiązaniem problemu gdyż za kartę zapłaciłem ok 1200zł i nie po to aby do poprawnej pracy obniżać jej taktowanie. A szczerze mówiąc to liczyłem nawet ze uda mi się ją nieco podkręcić. Proszę o pomoc bo nie wiem co robić - czy może wchodzi tu kwestia złej współpracy między komponentami komputera czy może uszkodzenie karty lub płyty głównej. Nadmienię że zastanawiam się nad wysłaniem karty do serwisu jednak kolega miał podobny problem i dwukrotnie karta wracała - niby sprawna - musiał zostać przy obniżonym taktowaniu. trudno bowiem udowodnić w serwisie takie objawy.

    Konfiguracja komputera:
    karta graficzna: Inno3D GeForce GTX-285
    płyta główna: Asus M2N4-SLI
    procesor: Athlon 64 X2 6000+
    zasilacz: Modecom Volcano 650W
    pamięci 4GB A-Data (Dual channel - 2 kości po 2GB)

    Bardzo proszę o rady i pomoc.
    Pozdrawiam
  • #2
    Matuzalem
    Level 43  
    W BIOS-ie nie ma opcji podniesienia napięcia dla PCI-E?
  • #3
    Maly77
    Level 10  
    Muszę sprawdzić. A czy to mogłoby pomóc?
  • #4
    Matuzalem
    Level 43  
    A bo ja wiem? - Jeżeli gdzieś u siebie masz szukać, to jest to jedna z możliwości (ew. jakieś upgrade BIOS-u, po wczytaniu się co nowsze wersje niosą w sobie i o ile, oczywiście, są dostępne).
  • #5
    Maly77
    Level 10  
    Upgrade Biosu już dokonany i niestety to taż nie pomogło.
  • #6
    leven
    Level 37  
    Mam podobna karte i wiem, ze lubi otrzymac stabilne 12 volt na dodatkowe gniazdka zasilania 6 pin i czyste (dobrze kontaktujace) zlacze pci-e 2.0 (moze byc 1.0).
    Oczywiscie dodatkowe zasilanie do karty jest podpiete odpowiednio ?
    Sterownik do vga zainstaluj z linku (mysle, ze masz viste/win 7 64 bit patrzac na ilosc ram):

    http://pl.download.nvidia.com/Windows/197.25/...op_win7_winvista_64bit_international_beta.exe

    To sa bety, ale jak u mnie dzialaja prawidlowo to u Ciebie tez beda.

    Teraz kwestia chlodzenia karty...
    Widze, ze karta jest za goraca i teraz albo sciagniesz chlodzenie i zmienisz paste na gpu na cos dobrego pokroju liquid pro/ultra + termopady na pamieci i mosfety oraz mostek nvio albo zmienisz chlodzenie na inne wydajniejsze lub oddasz karte do serwisu.

    Wiem co pisze, bo sam chcialem wykonac OC karty na referencyjnym chlodzeniu i niewiele wskuralem.
    Dopiero zmiana chlodzenia na accelero extreme gtx 280 dala bardzo przyzwoity przyrost wydajnosci po OC do 731/1601/1401.

    Zeby to zobrazowac chcialbym zobaczyc wyniki testu programem furmark z tego linku:

    http://www.geeks3d.com/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=121

    Test zrob jako stability na czas calego paska i przed jego koncem zrob screena klawiszem "printscreen" i pokaz na forum.

    Dobrze by bylo, gdybys wczesniej uruchomil hwmonitor i tak go pozostawil na pulpicie. Po furmarku zrob fotke/screena hwmonitora i pokaz na forum.

    http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html
  • #7
    Maly77
    Level 10  
    Miernikiem nie wiem jak sprawdzić napięcia zresztą nie posiadam w tej chwili miernika.
    W mojej karcie są 2 6 pinowe gniazda zasilania obok siebie i oba podpiąłem.
    Ja mam Windowsa 7 32 bity ale sterowniki zmieniałem na nowe właśnie ze strony Nvidii.
    Co do chłodzenia karty to słabo się znam a tym bardziej sam chłodzenia nie wymienię więc to chyba odpada.
    Natomiast programy podane przez Ciebie ściągnę i postaram się zastosować do wskazówek i następnie umieścić fotki na forum. Może wtedy mając wyniki z tych programów będziesz mógł powiedzieć mi coś więcej.

    Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

    Wersja moich sterowników do karty to 197.13
    Poniżej przedstawiam zdjęcie podczas testu programem furmark (zgodnie z zaleceniami)
    GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)

    a także dwa zdjęcia wyników pomiarów w programie hwmonitor: pierwsze wykonane pod koniec testu, a drugie tuż po jego zakończeniu

    GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal) GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)

    Mam nadzieje że to pomoże zdiagnozować powód moich problemów
  • #8
    leven
    Level 37  
    Napiecia wedlug programu hwmonitor w porzadku.
    Niestety karta gotuje sie i ja tu widze problem.
    90 st C dla gtx 285 to stanowczo za duzo dla tego obnizenie taktowan gpu pomaga.
    Widze, ze nie zamierzasz zmieniac pasty/termopadow wiec pozostaje serwis.
    Nie oddasz do serwisu teraz to oddasz za niedlugo jak w koncu wyskocza artefakty i juz karty nie uratujesz.

    Gdybys jednak chcial na wlasna reke zmienic chlodzenie na karcie to polecam sliczne i wydajne chlodzonko:

    http://www.cooling.pl/xigmatek-bifrost-vd1065-vgacooler-blackline-edition,produkt,551959.html

    Oczywiscie zanim zainwestujesz w nowe chlodzenie nalezy w pierwszej kolejnosci zmienic sama paste na gpu i termopady na pamieciach vga oraz mosfetach.
    To jest prosta robota i przy profesjonalnym podejsciu nawet sladu nie bedzie.
  • #9
    Lukson
    Level 32  
    Ja nawet bym sie nie zastanawial tylko odrazu wymienil zasilacz w tym komputerze. Ten Volcano nie jest w stanie dostarczyc stabilnego napiecia tej karcie. Nawet stary MC-500 jest bardziej wydajny od tego tworu.
  • #11
    Maly77
    Level 10  
    Test wykonałem - wszystkie fotki przedstawiam poniżej
    GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal) GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal) GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal) GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal) GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)

    Dodano po 1 [minuty]:

    I jeszcze dwa pozostałe
    GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal) GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)
  • #12
    leven
    Level 37  
    No i potwierdza sie, ze jest za wysoka temperatura karty grafiki.
    Napiecia sa zadziwiajaco stabilne jak na 20 minut occt power supply.
    Zadnych igiel, pikow itd.

    Teraz decyduj co zrobic z karta grafiki.
  • #13
    Lukson
    Level 32  
    Temperatura raptem 10°C wyzsza niz temperatura z jaka normalnie ta karta pracuje.
    Powiem to tak, moj kolega ma Core i5, GTX260-216 i zasilane to bylo z takiego zasilacza. Komputer pracowal stabilnie przez 2 tygodnie. Bez zadnego podkrecania i cudowania zasilacz odmowil poslugi. Wymiana na Tagana 680W naprawila kompa.
    Odczyt napiec przez OCCT to jak wrozenie z fusow. U mnie tez jest stabilnie tylko, ze patrzac na te odczyty i to co pokazuje miernik to brakuje mi 9V na lini 12V ale wszystko jest stabilne. Podobne glupoty sa z innymi napieciami.
    Badanie miernikiem i dokladne sprawdzenie chlodzenia karty. Byc moze ktorys termopad nie dolega do radiatora.
  • #14
    Maly77
    Level 10  
    Czyli w sumie to chyba dalej nie wiem co robić. Bo tak:
    - karta jest na gwarancji więc raczej grzebać przy niej nie chce a twierdzicie że temperatury za wysokie;
    - za zasiłke dałem prawie 300 zł i na chwile obecną nie stać mnie już żeby nawet coś w tej cenie kupić - no i jaka gwarancja że to pomoże?;
    - jak oddam kartę na gwarancje przez sklep to pewnie ze 2 miesiące bez kompa;
    I bądź tu człowieku mądry. A i jeszcze dziś wywaliło mi "no signal" nawet przy obniżonym taktowaniu czyli i to nie pomaga.
  • #15
    adamadi33
    Level 43  
    Karta posiada Gpu w procesie technologicznym 55nm tak więc temperatura 90 stopni to jak w piekarniku.Powinna osiągać z 45 stopni do 55stopni bez podkręcania.Problem z chłodzeniem, radiator słabo przylega albo zła pasta.Prawidłowe zasilanie tej karty to 12v 25a linia.
  • #16
    Lukson
    Level 32  
    http://pclab.pl/art38674-23.html
    Szczegolnie po tych wykresach widac to 45-55 stopni.
    W OCCT w trakcie testu zasilacza grafika jest maksymalnie obciazona wiec ma sie grzac.
    Co do gwarancji to maja 14-dni roboczych na jej rozpatrzenie i uwzglednienie.
    Mozliwe ze plyta sie wygiela pod procesorem od jego zapiecia, ale predzej obstawialbym zasilacz. Zawsze mozesz go oddac i wymienic na inny w podobnej cenie. Tak jest przynajmniej u mnie w sklepach.
  • #17
    Maly77
    Level 10  
    Mam tylko jeszcze jedno pytanko. Otóż dlaczego nie wywala mi błędów ani się nie zawiesza komp podczas testów przeróżnymi programami. A próbowałem niemal wszystkiego zarówno to sprawdzenia pod obciążeniem procesora, pamięci ram a także parę różnych programów do grafiki. Nigdzie żadnych błędów i żadnej zwiechy. Tylko podczas gier mam ten "no signal" a przeciez w grach karta nie osiąga mi takich temperatur jak podczas testów. Czy to nie wydaje się dziwne?
  • #18
    leven
    Level 37  
    Pytanko:
    Czy masz uziemienie w gniazdku sieciowym ?
    Czy w czasie grania masz wlaczone wymuszenie vsync w sterownikach nvidi lub w grze ?

    Zanies karte na gwarancje i opisz im problem (temperatura pod obciazeniem ponad 90 st C).
    Moglbys pozyczyc zasilacz na probe od kolegi i wyeliminowac tą alternatywe.
  • #19
    Maly77
    Level 10  
    Uziemienie raczej jest chociaż pewności mieć nie mogę bo mieszkanie wziąłem po remoncie i instalacje były położone.
    Co do wymuszenia vsync to przyznam szczerze że nie sprawdzałem. Wywala mi w paru grach więc pewnie trzeba by sprawdzić ustawienia sterowników nvidii. A ma być włączone czy nie?
    Kartę musiałbym wysłać na gwarancję bo kupowałem ja w sklepie internetowym neo24.pl.
    A co do zailacza to staram się coś wykombinować ale u mnie to nie takie proste - małe możliwości manewru.
  • #20
    leven
    Level 37  
    Wejdz w panel sterowania nvidi (ppm na pulpit) i wlacz vsync w opcjach 3d dla wszystkich aplikacji.
    Zagraj w cos na czym wystepowal problem i napisz czy cos sie zmienilo.

    U mnie takie dziwne anomalia wystepuja wlasnie, gdy mam wylaczone vsync z tym, ze winny jest zasilacz. Poprostu sie wylancza.
  • #21
    Maly77
    Level 10  
    Jak dotrę do domku to zaraz to sprawdzę i dam znać.
    U mnie jak już pisałem zasilacz się całkiem nie wyłącza tylko to "no signal" na monitorze. Ale sprawdzę napewno bo już nie wiem za co się złapać.

    Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

    Spróbuje jeszcze dziś uczynić coś pożytecznego z obiegiem powietrza w obudowie ale chciałbym jeszcze zapytać o jedna rzecz. Czy uważacie że pozbycie się w sumie paru zbędnych rzeczy w kompie może pomóc - np. odciążyć nieco zasilacz. Chodzi mi o stację dyskietek, kieszeń z dodatkowym dyskiem oraz zbędny drugi napęd. Powiedzcie co sądzicie na ten temat.
  • #22
    leven
    Level 37  
    Urzadzenia tego typu nie obciazaja zasilacza, zeby je eliminowac.

    Na razie zrob wszystko co mozna zrobic na "miejscu" bez korzystania z uslug gwarancyjnych.

    Zasilanie wydaje sie byc poprawne patrzac na programy obciazajace, ale w praktyce moze byc inaczej.
    Zastosuj sie jeszcze do podstawowej zasady czyli wykonaj pomiary voltomierzem na liniach 3.3, 5 i 12 volt w czasie maxymalnego obciazenia komputera czyli przy uruchomionym occt jako power supply.
    Pamietaj tylko, zeby w czasie testu byl wyswietlany obraz graficzny. Jak go schowasz do paska to grafika nie bedzie obciazona.

    Dla mnie karta jest za goraca i nalezy zajac sie chlodzeniem.
    Bedziesz zwlekac i karta dostanie na stale artefakty. Potem juz tylko odwiedziny w serwisie.
  • #23
    Maly77
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Zatem zrobiłem porządek w kompie - poodłączałem co niepotrzebne poukładałem kable, wentylator jeden z przodu drugi z tyłu. Jakoś nie widziałem różnic w temperaturach - no może nieco lepiej na procesorze - jednak karta to samo. W programie furmark do 92 stopni. Później zmieniłem ustawienia wentylatora na karcie na ręczne z auto - jakoś tak że temperatura karty odpowiada obrotom w procentach wentylatora. I o dziwo w Furmark max temperatura pod obciążeniem już tylko 82-83 stopnie. Co moglibyście o tym powiedzieć? I jak należy właściwie ustawić prędkości pracy wentylatora bo na trybie auto pracował jakoś dziwnie: 40% - a w miarę obciążenia rosło bardzo wolno.
    Dodam tylko że przez te kombinacje nie miałem jeszcze czasu wypróbować tego w grach więc nie wiem czy dalej będzie ten "no signal" ale jak przetestuje to dam znać.
    Ciekaw jestem waszych opinii i wszystkie rady mile widziane.
  • #24
    leven
    Level 37  
    Sciagnij bios karty na dysk za pomoca gpu-z (pod logo nvidi jest znaczek) i edytuj go nibitorem.
    W nibitorze otworz zakladke "fanspeed" i pokaz na forum.
    Jak bedziesz chcial to ustawie dynamiczna regulacje turbinki od temperatury np. 60 st C co nie pozwoli na przegrzewanie sie gpu.

    http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/NVIDIA-BIOS-Editor.shtml

    http://www.dobreprogramy.pl/GPUZ,Program,Windows,16750.html
  • #25
    Maly77
    Level 10  
    Zrobiłem zrzut ekranu z ustawień w tym programie- mam nadzieję że o to Ci chodziło. Ja narazie pozmieniałem sobie prędkości wentylatora w MSIAfterburner ale chyba to nie na stałe więc zmieniać za każdym razem mi się nie chce. Zatem proszę o rade co i jak bezpiecznie mogę tu pozmieniać i czy można wrócić później do ustawień fabrycznych.
    Załączam fotke
    GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)
  • #26
    leven
    Level 37  
    No i co sie dziwic, ze tak bardzo karta sie grzeje skoro turbinka zaczyna przyspieszac od 92 st C.
    Mozna to zmienic na nizsza temperature np. 60-65 z tym, ze karta szybciej bedzie robila sie glosna.
    Cos za cos jesli nie chcesz zmiany chlodzenia.

    Oczywiscie po zmianie ustawien biosu w nibitorze nalezy tak zmodyfikowany bios wgrac do karty.
    Tutaj przyda sie stacja dyskietek 3.5 cala lub pendrive.
    W FAQ jest flash biosu za pomoca flopa.
    Z pendrive sobie musisz poszukac w sieci.

    Jak chcesz to daj w zalaczniku plik z biosem karty a ja Ci go ustawie wstepnie. Ty go sobie wgrasz i przedstawisz ewentualne zmiany.

    Mozesz sobie to sam zrobic w nibitorze (zmiany ustawien turbinki) jezeli czujesz sie na silach.

    W mojej gtx 285 tak ustawilem dynamiczna regulacje turbinki:

    GTX 285 Inno3D - brak sygnału (no signal)

    Z tym, ze u mnie jest zmienione chlodzenie na accelero extrem dla tego mam tak nisko ustawiony prog przyspieszania turbinki.
    U Ciebie wystarczy ustawic ten parametr na 65 st C.
  • #27
    Maly77
    Level 10  
    W załączniku przesyłam plik z moim biosem.
    Poproszę o pomoc z ustawieniami.
    Mam jednak wątpliwości czy to pomoże bo właśnie znów miałem "no signal". Co najdziwniejsze wątpię czy to od temperatury bo wywaliło mnie na grze internetowej Metin2 która grafiki raczej nie męczy a na chwile przed zwiechą patrzyłem i temperatura karty była 61 stopni - tak więc chyba nie wina temperatury a jeżeli nie to - to co? Czyżby ten zasilacz? Sam już nie wiem :( Pomocy
  • #28
    adamadi33
    Level 43  
    Pisałem że prawidłowe zasilanie tej karty to 12v 25A linia.
  • #29
    Maly77
    Level 10  
    I co zasilacz mam wymieniać? a jaką mam gwarancję że to pomoże? Tym bardziej że nie mogę sprawdzić innej zasiłki bo nikt u mnie niczym takim nie dysponuje - gdzie 25A na linii 12v znajde jak mój ma zaledwie 18A :(
  • #30
    adamadi33
    Level 43  
    Taka linia powinna być taka podał producent karty.