Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik silnika krokowego do przeróbki - co i jak?

michal49 06 Apr 2010 16:52 1620 2
    michal49
    Level 15  
    Witajcie,

Potrzebuję zestawić ze sobą silnik krokowy ze sterownikiem przy czym oba te elementy nie pasują do siebie :) Już wyjaśniam:
    - silnik krokowy (bipolarny) jest zasilany napięciem 4V, a maksymalny pobór prądu to 8A.
    - z kolei sterownik (schemat poniżej) steruje silnikiem krokowym o napięciu 5V, ew. 12V, ale maksymalny pobór prądu to 500mA.

Zależy mi jednak, aby właśnie tego sterownika użyć jako, że współpracuje on z oprogramowaniem, którego będę używał.

Czy da się tak przerobić w prosty sposób ten sterownik, aby opisany wyżej silnik razem z nim pracował? Niestety, nie jestem elektronikiem i stąd mój problem.

A oto schemat (dodam, że silnikiem steruje driver L293D):
    Sterownik silnika krokowego do przeróbki - co i jak?

Liczę na pomoc,
    Michał
    Maślakmj
    Level 13  
    Na sam początek odpada sterownik L293D, poniżej dodaje dokumentacje tego układu http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1330.pdf, i to zdecydowanie jest za mały układ aby obsłużyć silnik o takim poborze prądowym.
    Jeżeli do ATmegi napisany masz odpowiedni program (do tego silnika) problemem jest tylko zakres napięciowy i prądowy sterownika. Wystarczy, że znajdziesz sterownik o takiej samem budowie wewnętrznej i o wyższym zakresie prądowym, odpowiednio go zasilisz i powinno działać.
    pozdrawiam
    michal49
    Level 15  
    Znaleźć o takiej samej budowie i podmienić... zapewne proste dla kogoś, kto się na tym zna... Znalazłem gdzieś w sieci sterowniki, które silnikiem sterowały za pomocą tranzystorów BUZ10 lub BUZ11. Czy to dobre rozwiązanie? Jak to zrealizować?

Michał