Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite L10-192 - USB, audio nie działają

06 Kwi 2010 17:54 2372 4
  • Poziom 16  
    Witam.

    Mam problem z lapkiem. Jest to tytułowa Toshiba PSL10E-01L00VPL, którą uchroniłem przed utylizacją :)
    Z tego co słyszałem - laptop potrafił palić różne urządzenia podpięte do portu USB. Faktycznie - gdy raz sprawdzałem boczne porty USB, było na nich +10V (na porcie pod wyświetlaczem było +5V).
    Po powrocie do domu sprawdziłem raz jeszcze i na wszystkich było już +5. Podpiąłem więc pendrive'a i... nic. Laptop nie wykrywa urządzeń USB (na szczęście też ich nie psuje). Wygląda na to, że podawane jest tylko zasilanie.
    Podczas testów wyszło też, że nie działa karta dźwiękowa - Menedżer urządzeń XP ją wykrywa, ale sterowniki instalują się z błędem; to samo modem V90.
    Dodatkowo - po nagrzaniu się laptopa (tak mi się wydaje) głośniki zaczynały dość mocno syczeć; do tego stopnia, że od płyty głównej musiałem odłączyć konektor.
    Mobo oparta na chipsecie z rodziny 855, z najnowszym BIOSem.
    Jakoś mógłbym to wszystko przeżyć - PCMCIA działa, więc po zakupieniu odpowiednich kart problemu by nie było. Chciałbym jednak mieć kompletny sprzęt ;)
    Za wszelkie rady dla średniego elektronika będę wdzięczny :)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Tak po cichu podejrzewałem, że albo NB albo SB.

    Trzeba się w sprzęt okupić, poćwiczyć reballing na starej, niedziałającej płycie głównej i wymienić :)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Tak, rozumiem.
    Ale żeby móc go przygrzać trzeba nauczyć się jak lutować BGA ;)