Wiem ze baterie koncza sie tymbardziej po 3 latach uzytkowania, mianowicie moja bateria to 14.4V 63Wh hp part no: 416996-131 seria: hstnn-ib34na poczatku trzymala do 2.5h co bylo wyczynem przy dobrej grafice 2 dyskach i 17tce matrycy. W tej chwili bateria na obnizonej jasnosci i min obciazeniu przez grafike trzyma 10min. Moje pytanie jest proste czy da sie wyciagnac z tej baterii jakas godzine? Wiem ze bateria pracowala przez 2.5 roku spoko i obnizyla swoj czas pracy tylko o 10min, po tym czasie z dnia na dzien dalo sie obserwowac coraz krotszy czas pracy i nie wydaje mi sie ze to przez uszkodzone ogniwa poniewaz udalo mi sie zaobserwowac ze bateria zostaje nie doladowana przez elektronike. Obserwowalem wskaznik ladowania i przy 67%lampka zgasla a po odswiezeniu okna pojawilo sie 100%. W tej chwili daje sie zaobserwowac prog naladowania ktory konczy cykl przy 37% czas tego ladowania to 30min.
Baterie otwarlem, nie jest to takie proste jak pisza... napiecie na poszczegolnych ogniwach po naladowaniu jest praktycznie takie samo, 4.07;4.06;4.07.4.09.
niestety nie udalo mi sie znalezc eepromu o takich oznaczeniach jakie podawane sa we FAQ
Znalazlem 5szt ukladow smd:
-2szt.
TPC 8107
6:26
- CEF
F73
- bq29312APW
67K
- bq2084DBT
C712
Zanim zmarnuje kase na budowe interface'a do resetu eeprom baterii chcialbym sie dowiedziec jakie sa szanse na odmlodzenie i reset wsadu eeprom w tej baterii?
Jezeli moge jeszcze wykonac jakies testy to prosze o sugestie.
Zalaczam zdjecia plytki:
Z gory dziekuje
Baterie otwarlem, nie jest to takie proste jak pisza... napiecie na poszczegolnych ogniwach po naladowaniu jest praktycznie takie samo, 4.07;4.06;4.07.4.09.
niestety nie udalo mi sie znalezc eepromu o takich oznaczeniach jakie podawane sa we FAQ
Znalazlem 5szt ukladow smd:
-2szt.
TPC 8107
6:26
- CEF
F73
- bq29312APW
67K
- bq2084DBT
C712
Zanim zmarnuje kase na budowe interface'a do resetu eeprom baterii chcialbym sie dowiedziec jakie sa szanse na odmlodzenie i reset wsadu eeprom w tej baterii?
Jezeli moge jeszcze wykonac jakies testy to prosze o sugestie.
Zalaczam zdjecia plytki:

Z gory dziekuje